StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Alien: Savez

FILM TJEDNA Alien: Savez

26. svibnja 2017. - 14:29

Znanstvenofantastični serijal Alien pokazuje začudnu otpornost prema protoku vremena i tehnologija. Iako je od prve pojave zastrašujućeg predatora u „Osmom putniku“ prošlo punih 38 godina, napasnik koji masakrira ljude i u njima se gnijezdi i dalje kod gledatelja izaziva zebnju. Potvrda tomu je i najnoviji film iz franšize 'Alien:Savez', prequel koji se temom naslanja na prethodnika 'Prometeja' iz 2012. i objašnjava kako je Alien postao bioničko oružje za masovno uništenje.

Radnja aktualnog ZF horrora prati posadu intergalaktičkog broda koji kolonizatore i embrije prevozi u udaljenu naseobinu. Svemirska oluja skrene ih s rute, ošteti letjelicu i iz hibernacije probudi glavne aktere koje nakon bizarne smrti kapetana ( ekstremno kratka epizoda Jamesa Franca) preuzima smušeni prvi časnik, gorljivi vjernik Oram (Billy Crudup, izgledom prilično nalik Draganu Despotu).

Tragom zagonetnog signala, ekipa se spušta na planet koji se samo na prvi pogled doima gostoljubivim, a zapravo je leglo mladunaca Aliena koji se u oblačiću crnog praha uvlače u tjelesne otvore domaćina i u njima implodiraju. Redatelj Ridley Scott, još od 1979. skopčan s „alienovštinom“, i ovom prigodom majstorski gradi tjeskobnu atmosferu iščekivanja pred napade nametnika koji tamane sve pred sobom.

Krvavi prizori pritom nisu sami sebi svrhom, već ih prati slojevita priča o genezi Aliena i njihovoj neuništivosti koja ljudski rod baca u očaj. „Alien:Savez“ propituje i dosege umjetne inteligencije kroz dvojnu ulogu androida- blizanaca Waltera/ Davida. Obojicu poslovično kvalitetno tumači Michael Fassbeder, čiji nastup donosi cijelu lepezu osjećaja 'sintetika', od privrženosti do žudnje za moći. Noseći ženski lik, časnica Daniels (Katherine Waterston), sasvim je neucviljena udovica koja aktivnim otporom predatorima i previše podsjeća na poručnicu Ripley u kasnijim nastavcima serijala.

Iako će uskoro zagaziti u osamdesetu, Ridley Scott režira s poletom trostruko mlađeg filmaša i nepogrešivim smislom za buđenje nelagode. Nasilno prekinuta intimna scena pod tušem i završni prizor u kojem jedan od preostale braće androida prije nastavka putovanja prema udaljenoj ljudskoj koloniji u istu ladicu smješta zametke Aliena tik uz čovječje, sve su samo ne opuštajući.

 

20. travanj 2024 06:00