StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Izgubljeni grad Z

FILM TJEDNA Izgubljeni grad Z

10. svibnja 2017. - 11:41

Još od vremena španjolskih konkvistadora živi mit o El Doradu, gradu od zlata skrivenom u južnoameričkim prašumama. Kroz povijest su za mitskim blagom bezuspješno tragali brojni osvajači i pustolovi, među kojima i britanski istraživač, ratnik i kartograf Percy Fawcett, čiju životnu priču prati film Izgubljeni grad Z. Fabula nas vodi na početak 20. stoljeća, kad Fawcett, posrnuli pripadnik visokog društva, odlazi u prvu u nizu ekspedicija u Boliviju, kartirati granicu s Brazilom i povratiti ugled obiteljskom imenu. Potraga za zamišljenim gradom Z postaje mu trajna opsesija. Osam puta vraća se u amazonske džungle, čak ga ni teško ranjavanje u Prvom svjetskom ratu ne sprečava da pokuša ponovno i ode na put bez povratka.

Intrigantna priča o Fawcettu iz pera američkog novinara Davida Granna svojedobno je zainteresirala holivudsku zvijezdu Brada Pitta koji je poželio zaigrati britanskog avanturista i filantropa. No, zbog niza otegotnih okolnosti, odustao je i preuzeo ulogu producenta filma koji redateljski potpisuje James Gray (Mala Odessa). Uloga Fawcetta povjerena je slabije poznatom britanskom glumcu Charlieu Hunnamu, a Fawcettova suputnika bradatom Robertu Pattinsonu, junaku vampirske Sumrak sage koji je izgledom i glumom ovdje posve nepropoznatljiv.

Iako je Grayev uradak mogao prerasti u punokrvnu filmsku ekranizaciju, dobili smo dosadnjikavo razvučenu dvosatnu sagu lišenu dramskog naboja. Fawcettova motivacija za amazonske ekspedicije blijeda je i neuvjerljiva, baš kao njegovi susreti s ratobornim domorocima ljudožderima koji ga oduševljeno ugoste samo zato što im je prijateljski mahnuo maramom. I prikazu Fawcettovih obiteljskih odnosa ima se štošta za prigovoriti. O junakovoj supruzi (Sienna Miller s viškom filmskih bora) doznajemo tek da je slobodoumna majka troje djece, dok se najstariji sin Jack (Tom Holland) od žestokog protivnika očevih misija iznebuha prometne u njihova najvećeg pobornika i s ocem kreće u zadnju pogibeljnu misiju.

Izgubljeni grad Z dojmljiv je tek u vizualnom smislu. Scenografija i kostimi vjerno prenose ugođaj epohe, a suverena je i kamera Dariusa Khondjija, proslavljenog u filmovima "Sedam" i "Alien: Uskrsnuće". Dojam je da je Fawcettov lik i djelo bolje bilo ostaviti unutar korica romana, nego ga na silu gurati na velika platna, gdje gubi bitku s ranije ispričanim pripovijestima o baštini Amerike prije Kolumbovih otkrića. Akronim 'Z' u ovom filmu najbolje bi figurirao kao preporuka za brz - zaborav.

 

23. travanj 2024 19:57