StoryEditorOCM
ZabavaPERICA PUŠIĆ U ĐIRU CAVTATOM

Trebamo zasukat rukave i stvoriti konavoskoj mladosti sigurna radna mjesta

Piše Tea Stjepović
Foto: Nikša Duper/Hanza Media
26. travnja 2017. - 17:05

Perica Pušić HSS-ov je kandidat za načelnika Konavala. U ležernom razgovoru za Moskar otkriva što planira napraviti za Konavle, ima li hobi, kako se snašao u politici, te otkriva velike mogućnosti EU projekata.

Kako ste se (s)našli u politici, Vi ste po struci ipak komunikolog?
Prvenstveno sam društveni aktivist, a i politika na lokalnoj razini bi trebala biti rad za svoju sredinu i zajednicu. Želim biti dio procesa kreiranja i stvaranja Konavala koje će težiti izvrsnosti, biti najbolje baš u svemu. To me inspirira i od toga ne treba bježati, baš naprotiv. Ne pristajem da se pored tolikih resursa koji su nam na raspolaganju u Konavlima i komparativne prednosti koju nam osigurava Dubrovnik zadovoljavamo osrednjošću.
Dugo ste bili i tajnik Agroturizma Konavle, napravili ste dosta pohvalnih projekata. Nešto za izdvojiti?
Vratili smo dostojanstvo ruralnom prostoru. Ono što se prije deset godina smatralo nedostatkom, preokrenuli smo u nedostižnu prednost. To je najveća pobjeda.
Na ove izbore se uključilo mnogo mladih, i u Konavlima i u Župi, je li to trend ili potreba?
Oboje. To pozdravljam. Ne bih volio da se izlaskom na izbore jednokratno potroše i nadam se da će bez obzira na rezultate konkretno raditi za svoju lokalnu zajednicu. Ipak, ne mislim da je jedina potrebna referenca u životu biti mlad. Treba razumijevati sustav i političke procese, a ponajprije imati rezultate iza sebe i biti stručan i kompetentan u svom području. U politici nam prvenstveno treba morala i znanja.
Gdje izlazite, imaju li mladi Konavljani omiljeno mjesto ili moraju do Grada?
Naravno, izlazi se i po Konavlima i u Grad. U Konavlima sustavno moramo poboljšati društveni život, a posebno moramo voditi računa o mladim ljudima i njihovoj sigurnosti prilikom izlazaka. Odlazak u Grad ili drugdje subotom navečer podrazumijeva vožnju. Potrebno je realizirati ideju subvecioniranog, odnosno povoljnog i nadasve sigurnog prijevoza subotom navečer za mlade. To se može relativno jednostavno dogovoriti sa zainteresiranim prijevoznicima i taksistima.
Poznata je uzrečica 'ako ne radite na aerodromu ili u Dubrovniku, niste pravi Konavljanin', kako to komentirate?
Fora je ok, ali ima jako puno ljudi koji ne rade na aerodromu ili u Dubrovniku i isto su vrijedni i dragocjeni za Konavle. Ne volim podjele, a poseban naglasak trebamo staviti na kvalitetnu suradnju s Dubrovnikom. Konavle su naša općina, a Dubrovnik je naš Grad.
Imate li neki hobi, što radite u slobodno vrijeme?
I politika je hobi. Angažiran sam i u sportu, klubovima, Agroturizmu Konavle...Nema predaha.
Kažu da svaka druga kuća u Konavlima ima bazen. Jesu li se Konavle okrenule seoskom turizmu ili dobro ide prodaja vina?
I jedno i drugo. Ruralni turizam je jedan od najvećih poslijeratnih uspjeha Konavala. Kada smo prije samo osam godina tvrdili da će Konavle biti bolje od Istre, mnogima je to zvučalo nevjerojatno. Međutim, Konavle su 2016. godine proglašene najboljom destinacijom ruralnog turizma u RH. Sada želimo novi iskorak. Konavle koje će biti najmodernija ruralna općina u Hrvatskoj, a Cavtat najprestižniji mali grad na Mediteranu!
Imate li curu ili se može reći da ste poželjni neženja?
Slobodan sam, a koliko sam poželjan to ostavljam drugima na procjenu.
Radili ste i na EU projektima, koje su tu sve mogućnosti?
Velike. Pitanje je samo koliko smo mi sposobni te mogućnosti iskoristiti. Žao mi je što Općina Konavle još prije 10 godina nije osnovala svoju razvojnu agenciju i osposobila mlade ljude da apsorbiraju ta sredstva i budu na usluzi i općini i privatnim poduzetnicima. Danas nije dovoljno samo to, nego bi svaka tvrtka ili ustanova u vlasništvu općine trebala imati odjel ili kadar specijaliziran za EU fondove. Kaskamo, umjesto da budemo barem korak ispred drugih.
Najavili ste da ćete biti drukčiji od ostalih, što to znači?
Alergičan sam na priče da općina treba voditi isključivo komunalnu politiku. To je užasno nazadan pristup. Slikovito rečeno, već 24 godine svaku večer palimo Dnevnik i čekamo da nam se ukaže ministar superman koji će osmisliti našu razvojnu politiku. To se neće dogoditi. Mi koji tu živimo najbolje znamo da je održivi razvoj budućnost Konavala i koje je projekte potrebno realizirati. Za to imamo sve preduvjete, uključujući i mnogima nezmislivo velik proračun. Trebamo zasukat rukave i stvoriti konavoskoj mladosti sigurna i dobro plaćena radna mjesta, osigurati mladim obiteljima podršku da stvore svoj dom i imaju najbolje uvjete za svoju djecu i izvesti Konavle iz prometne i svake druge izolacije.


Konavle će biti najmodernija ruralna općina u Hrvatskoj, a Cavtat najprestižniji mali grad na Mediteranu!

18. travanj 2024 12:19