StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Tišina

FILM TJEDNA Tišina

21. travnja 2017. - 13:58

Četvrt stoljeća pripremao je slavni redatelj Martin Scorsese ekranizaciju romana 'Tišina' Shusakua Endoa o iskušenjima jezuitskih misionara koji su u 17. stoljeću dalekim Japanom širili kršćanstvo. Ispočetka je isusovcima išlo glatko, oko 300 tisuća japanskih težaka prihvatilo je evanđelje, no onda je japanski imperij upregnuo represivni aparat kako bi zaustavio kristijanizaciju. Zaredali su progoni preobraćenika, a misija jezuita našla se na rubu propasti.

Scorseseov gotovo trosatni filmski ep prati to mučno razdoblje kroz prizmu dvojice mladih portugalskih svećenika, Rodriguesa (Andrew Garfield) i Garupea (Adam Driver, Kylo Ren iz Star Wars) koji odlaze u Japan tražiti izgubljenog mentora, oca Ferreiru (Liam Neeson), tobožnjeg preobraćenika na budizam. Na negostoljubivom japanskom tlu, suočavaju se s posvemašnim beznađem. Preostali kršćani kriju se od jurišnika carskog inkvizitora koji ih tjeraju da se javno odreknu kršćanstva gaženjem svetačkih pločica. Odbiju li, slijede okrutna mučenja uoči smrtne kazne. Rodrigues uspijeva preživjeti košmar koji i najhrabrije tjera na preispitivanje smisla pobožnosti u zemlji gdje se čini da je i Svevišnji zašutio.

Iako se očekivao s velikim zanimanjem, spiritualni izlet redatelja gangsterskih hitova i povijesnih crtica iz američke povijesti, naišao je na prilično mlak prijam kritike. Duljina trajanja, razvučene scene i manjak dinamike, najčešći su prigovori na račun Tišine koju, međutim, nikako ne treba gledati kao holivudski blockbuster, gdje akcijska komponenta preteže nad sadržajnom.
Učinite li tako, promaknut će vam dublja poruka Scorseseova uratka koji kroz priču o posrnulim katoličnim misionarima donosi univerzalnu poruku religioznosti. Treba li zanijekati vjeru zbog vlastite udobnosti ili zato da spriječite patnje drugih? Je li religija drugo ime za ekspanzionizam tadašnjih kolonijalnih sila, kako to vidi inkvizitor Inoue (Issey Ogata), pragmatični lovac na kršćane koji strpljivo lomi otpor pravovjernog Rodriguesa?

Film Martina Scorsesea, inače gorljivog vjernika, slojevito je djelo koje se neće svakome svidjeti jer tomu niti ne teži. 'Tišina' je prvenstveno film introspekcije, a na plećima ga suvereno nosi Andrew Garfield, višestruko talentirani glumac mlađe generacije koji je nakon uloge Spidermana, ove godine zasluženo konkurirao za Oscara u Gibsonovoj ratnoj epopeji 'Greben spašenih'.

 

19. travanj 2024 16:55