StoryEditorOCM
ZabavaENGLEZ U DUBROVNIKU

Valjda nisam turist pod rednim brojem 8001!

Piše Mark Thomas
14. travnja 2017. - 17:01

Jesmo li ili nismo? Hoćemo li ili nećemo? Da, sad je neko ludo vrijeme godine kad ne znamo što bismo činili. Jesmo li otvorili još jednu turističku sezonu ili nismo? Iskreno, nisam siguran. Poslovi povezani s turizmom sad su u fazi 'trebamo li se uistinu time gnjaviti'. Nedavno toplo vrijeme izmamilo je ljude vani. Neki dan sam prolazio poviše plaže na Banjama; dok se šačica ljudi kupala u moru (za mene je još uvijek prehladno), primijetio sam da su kafić i restoran zatvoreni. Izgleda da smo skloniji raditi prema kalendaru nego prema vremenskim prilikama. 'Još nije Uskrs, pa neću otvarati', rečenica je koju sam nekoliko puta čuo tijekom posljednjih tjedana. Usred cijele zbrke krenulo se s projektom, naziva jednako zbunjujućeg kao i sezona, a koji kaže 'Zaboravimo gužve, poštujmo pravila i podatke'. Naziv nije baš pamtljiv poput onog Trumpovog 'Make America Great Again'. Središte ovog projekta iliti žumanjak ovog jajeta, zapravo je brojanje turista koji ulaze u staru gradsku jezgru. Kad brojač dođe do 8 tisuća ljudi, grad će se zatvoriti, mostovi podići, snajperi postaviti na zidine, a kanalima će poteći užarena lava. Naravno, neće biti tako, ali teoretski, grad će se zatvoriti.

Svaka osoba i s pola mozga može shvatiti da je grad postao žrtvom vlastitog uspjeha. Tijekom ljetnih mjeseci vjerojatno je lakše ugovoriti spoj s Kim Kardashian nego naći parking mjesto oko grada ili prošetati Stradunom. Slažem se da neke mjere treba poduzeti, zapravo neke su već davno trebale biti poduzete. Sami smo krivi za vlastite greške. Kratkoročni, srednjoročni i dugoročni planovi trebali su biti napravljeni davno prije. Nažalost, kako je to inače čest slučaj u Hrvatskoj, kratkoročni plan znači do utorka, srednjoročni do četvrtka, a dugoročni do kraja tjedna! Nedostatak planiranja doveo je do ove panične situacije. 'Ne planirati znači planirati neuspjeh' bile su riječi Benjamina Franklina. Stvarnost ovog novog projekta, koliko sam dosad shvatio iz pouzdanih izvora, sastoji se u tome da kad brojač dosegne brojku od 8 tisuća, putnici s kruzera koji već čekaju u luci, morat će još malo pričekati dok autobusima dopuste iskrcaj na Pilama. S druge strane, nijedan 'normalni' turist neće biti odbijen na ulazu. Ovdje se zapravo radi o zabrani ili ograničenju za putnike s kruzera. Ustvari, ograničenje ili limitator je dobra riječ, poput onog limitatora za struju koji imamo kod kuće, a koji nas odmah zavije u mrak ako koristimo previše struje. Gradski limitator će zatvoriti vrata dok se gužve ne smanje. Naravno, svima koji imaju kvocijent inteligencije veći od broja cipele, jasno je da kruzeri čine srž problema. Potrebno ih je ograničiti i problem će biti riješen. Prije nekoliko godina sam čuo upravo za takav plan, zvao se '2+1'. Osnovna ideja je bila da u svako doba dana samo dva kruzera mogu biti u luci Gruž i jedan ispred Lokruma tj. 2 + 1.


Čini se djelomično smislenom idejom. Maksimum od tri kruzera bi značio najviše oko 9 tisuća putnika. Dakle, ne bi bilo potrebe brojati turiste kad bi već unaprijed bili izbrojani. Već imamo podatke o broju raspoloživih kreveta u gradu, jedina varijabla koja se pojavljuje svake godine su kruzeri. Ograničavanje broja kruzera godinama unaprijed bi nam dalo prilično jasnu sliku o broju turista u gradu u svakom trenutku. Nažalost, ovaj plan je potonuo na dno Jadranskog mora, kao i mnogi drugi prijašnji. A ako i napravimo planove, oni se jednostavno ignoriraju. Lani je Sveučilište u Dubrovniku objavilo studiju 'Strategija razvoja turizma i preporuke za kruzerski turizam do 2025'. Ovaj poduži dokument navodi kako se kruzerski turizam u Dubrovniku dosad događao i ta vrsta pristupa nije prikladna. Ovaj iznimno važan sektor turizma i biznisa mora biti institucionalno organiziran i uključivati sve strane obuhvaćene kruzerskim turizmom. Studija također dalje navodi važnost povećanja broja kruzera od studenog do travnja, s ciljem dostizanja najmanje 30 posto ukupnog broja kruzera koji dolaze u tim mjesecima. Također se navodi da je potreban bolji sustav organiziranja rasporeda za kruzere tijekom ljetnih mjeseci. Prema tome, dok se ova studija u potpunosti ne provede, nastavit ćemo brojati i nadati se da nismo turist pod rednim brojem 8001.

20. travanj 2024 11:45