StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Lav

FILM TJEDNA Lav

24. veljače 2017. - 14:40

Drama 'Lav', emotivna odiseja o indijskom studentu koji traga za svojim korijenima, konkurira za ovogodišnjeg Oskara za najbolji film. Izgledi za osvajanje prestižne nagrade nisu osobiti, iako film australskog debitanta Gartha Davisa nudi provjerenu mješavinu sastojaka za deliciju koja otvara tek zboru Akademijinih glasača.

Priča nastala po predlošku iz stvarnog života, opisana u knjizi 'Dug put kući', govori o petogodišnjem Indijcu Saroou koji se spletom nesretnih okolnosti razdvaja od brata kradljivca ugljena i u mahnitoj vožnji teretnim vlakom završi više od 1.500 kilometara daleko od doma. Životari na ulicama Calcutte a potom u pretrpanom sirotištu, odakle ga spašava posvojiteljski bračni par iz Australije i pruža mu život dostojan čovjeka.

No, žal za ostavljenom obitelji, bratom, sestrom i samohranom majkom jači je od zaborava, pa Saroo 25 godina kasnije kreće u potragu za najbližima. Pritom koristi blagodati moderne tehnologije, pretražujući Indijski potkontinent putem Google Eartha.
Kronološki i sadržajno gledano, 'Lava' se može promatrati kao film u filmu. Prvih pedesetak minuta gledatelj prati turobna lutanja dječaka Sarooa, jednog od 80 tisuća djece koja godišnje netragom nestanu diljem Indije. Maleni glumac Sunny Pawar izvrstan je u ulozi očajnog mališana koji ne zna odakle je došao, niti poznaje bengalski jezik kojim govore Kalkućani. Saroove uplašene oči i tumaranje kroz bespuća velegrada i gomilu zlomislećih neznanaca, natjerat će gledatelja da mališana poželi uzeti u naručje i zaštiti od svih zala vanjskog svijeta.

Mnogo manje emocije izaziva odrasli Saroo koji iz novog doma u Tasmaniji mahnito tuče po tipkovnici laptopa tražeći satelitske snimke zavičaja. Glumac Dev Patel, poznat iz svojedobnog hita Milijunaš s ulice, nominiran je za Oskara za sporednu ulogu, ali jednostavno nije dobacio do publike. Zgođušni Patel trudi se dočarati tragiku usvojenog mladića zakinutog za obiteljsku prošlost, pokušava izgraditi odnos s posvojiteljima, problematičnim usvojenim bratom i dobrohotnom djevojkom, no sve to ostaje površno i nekako umjetno.

Posebno u završnoj sceni susreta s pravom majkom i sestrom, gdje Patel osrednju glumu maskira u potoke suza. Među nezasluženim nominacijama za sporednu žensku ulogu svakako je i ona Saroove adoptivne majke, gdje kod Nicole Kidman više od glumačke izvedbe u oko upada drečava perika. Nedorečena je i uloga Saroove dragane, koju tumači inače solidna mlada zvijezda Rooney Mara.

Kad 'Lava' očistimo od slabosti i prikrivenih reklama za Google usluge, ostaje nam topla ljudska priča s humanitarnim predznakom. U današnjem svijetu kojemu je posvemašnji manjak osjećaja glavna odrednica, Garthov nas film podsjeća za zapostavljene vrijednosti. Fotografije iz albuma stvarnog Sarooa nakon ujedinjenja obitelji, te poruke o indijskoj siročadi iz odjavne špice potiču na promišljanje o manje sretnoj dječici čiji nestanci, patnje i smrt nisu tema filmskih priča.

20. travanj 2024 02:17