StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Assassin Creed

13. siječnja 2017. - 13:04

Australac Justin Kurzel preklani je opčinio filmski svijet fascinantnom režijom Shakespeareove drame Macbeth. Iz tog je hvaljenog djela Kurzel za svoje novo ostvarenje 'posudio' dvojac glavnih glumaca, Michaela Fassbendera i Marion Cottilard. Dijabolični supružnici Macbeth iz mračne su srednjovjekovne Škotske preselili u vremensku mješavinu suvremenosti i Andaluzije 15. stoljeća, gdje se odvija radnja avanturističkog filma 'Assassin Creed'.

Riječ je o prilagodbi istoimene video igre koja prati nesuđenog osuđenika na smrt Calluma Lyncha (Fassbender), izravnog potomka Aguilara de Nerhe, člana tajnog bratstva Asasina koji se u zenitu španjolske inkvizicije s pripadnicima templarskog reda bore za posjed Rajske jabuke. Artefakt je to koji sadrži genetski kod slobodne volje, ključ za dokidanje svih oblika nasilja ili potpunu dominaciju nad čovječanstvom, kako se uzme.

Za izgubljenom jabukom šestotinjak godina kasnije traga Zaklada Abstergo, točnije entuzijastična znanstvenica Sophia Rikkin(Cottilard) i njezin pragmatični otac Alan(Jeremy Irons). Sophijin cilj je trajno iskorijeniti ljudsku agresiju, pa Lyncha nakon fingirane smrtne kazne zbog ubojstva, dovodi u Astergov madridski laboratorij i otamo šalje u prošlost, kako bi se putem generičkih sjećanja povezao s dalekim pretkom i doznao gdje se krije Rajska jabuka. Lynch se u početku opire ulozi pokusnog kunića, no kad se poistovjeti s Aguilarom de Nerhom, otvaraju mu se nove perspektive. Dobrovoljno ulazi u 'vremenski stroj' Animus i povede Asasine u borbu s Templarima koja se nastavlja do dana današnjeg. Lyncheve preobrazbe u Aguilara isprepliću se s njegovim epizodama iz sadašnjosti.

Redatelj zgodno prispodobljuje borbu bodežima iz 15. stoljeća s junakovim borilačkim pokretima i utvarama u stvarnom vremenu. Akcija u drevnoj Španjolskoj uglavnom se svodi na akrobatiku Asasina i skokove u dubinu koje ne bi preživjelo nijedno živo biće. Traumatično iskustvo Lyncha koji kao dijete svjedoči majčinu umorstvu objašnjeno je tek površno.

Da nije Fassbenderova iznimnog glumačkog umijeća, lik Lyncha / Aguilara vjerojatno bi ostao na razini simbola. Jeremy Irons unatoč reputaciji nije imao prostora razviti profil prijetvornog templara koji otima Rajsku jabuku kako bi mentalno porobio planet. I Marion Cottilard je ostala nedorečena u 'pretvorbi' iz pacifistice u osvetnicu koja zbog očeva ubojstva i krađe čudotvorne jabuke najavljuje nesmiljeni progon Lyncha/Aguilara, netom ustoličenog vođe zakrabuljenih novovjekih Asasina, potomaka ubojica koje je oslobodio iz Absergova zatvora i poveo u boj s nasljednicima drevnih Templara.

'Assassin Creed' svojevrsna je premosnica prema drugom dijelu franšize koja će se snimati samo ako film u svjetskoj distribuciji opravda budžet od 125 milijuna dolara. U trećem tjednu prikazivanja još nije dosegnuo stotinu. Čini se da je Kurzelu na veliko platno lakše prebaciti klasičnu shakespearijansku tragediju nego modernu video-igricu.

25. travanj 2024 09:14