StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Putnici

FILM TJEDNA Putnici

6. siječnja 2017. - 15:05

Scenarij filma 'Putnici' Johna Spaitha deset je godina putovao od ladice do ladice u potrazi za studijom koji će ekranizirati čudan hibrid znanstvene fantastike i svemirske romanse. Kad se već činilo da će priča o paru avanturista na ruti prema udaljenoj galaktičkoj koloniji zauvijek ostati neispričana, 2014. prava na prikazivanje otkupio je Sony Pictures entertainment. Dvije godine kasnije, na božićnom kino repertoaru materijalizirao se film o 120 godina dugom putovanju Zemljana do obećanog planeta.

Među 5000 putnika koji u hibernaciji čekaju tempirano buđenje u novom okruženju su spisateljica Aurora i inženjer Jim koji devedesetak godina prerano prekidaju inducirano spavanje i suočavaju se sa strašnom spoznajom da će u izolaciji umrijeti mnogo prije dolaska na cilj. Auroru glumi jedna od najvećih mladih hollywoodskih zvijezda Jennifer Lawrence, a Jima nešto manje poznat naočiti Chris Pratt. U duboki svemir putuju brodom po imenu Avalon koje asocira na mistični otok iz legende o kralju Arthuru, imenjaku robota-barmena kojemu se za savjet redovito utječu glavni likovi.

Jim se zbog kvara kapsule nakon meteorske kiše prvi budi iz hibernacije i pokušava se naviknuti na samotan život. Na kraju popušta iskušenju i budi iz sna usnulu suputnicu, zgodnu plavušu, kako bi mu pravila društvo. Užasnuta preranim buđenjem, Aurora u Jimu pronalazi utjehu. Razvija se međusobna naklonost, no sve upropasti robot Arthur koji, nesposoban za laž, djevojci otkrije da je Jim kriv za prekid njezinog dugogodišnjeg sna. Film nakon toga iz niše plitkog ljubića skreće prema ZF trileru prepunom slabosti s kojima se redatelj Morten Tyldum teško nosi. Prva je početna premisa o ciljanom buđenju putnika koji 'imaju misiju' svemirski brod spasiti od uništenja.

Baš kad pomislite da se Avalon možda pokvario zbog nemara korporacija kojima je bilijunska zarada na intergalaktičkim putovanjima važnija od sigurnosti putnika i posade, pokaže se da brodski sustavi otkazuju zbog banalnih rupa u oplati. One ostaju nezamijećene jer tehničko osoblje spava, a Avalon se, eto, ne može sam popraviti. Pa uskače sveznajući mehaničar Jim koji i bez priručnika zna ohladiti pregrijani nuklearni reaktor. Svesrdnu pomoć pruža mu tehnički nepotkovana Aurora koja u hodu Jimu oprašta etički dvojbeno buđenje.

Osim tehnikalija, gledatelju izmiče i motivacija likova za napuštanje Zemlje.  Aurora se, kao, zaželjela novih uzbuđenja, a Jim novih krajolika, pa su pokupili stvari i krenuli u đir brodom koji će u završnici sretno stići na cilj i publiku ostaviti uskraćenu za puni filmski doživljaj. Vizualno atraktivne scene poput prikaza letećeg 'mjehura' vode iz bazena bez gravitacije ili slanja poruke koja s Avalona do Zemlje i obratno putuje sedamdesetak godina nisu dovoljne da opravdaju sve manjkavosti scenarija koji je bilo pametnije ostaviti u trajnom stanju hipotermije i usporenog metabolizma.
 

27. travanj 2024 00:43