StoryEditorOCM
ZabavaŠPIJUNSKI TRILER S BRADOM PITTOM

FILM TJEDNA Tajna veza

17. prosinca 2016. - 01:00

Miješanje emocija s poslom donosi pregršt problema, posebno u svijetu špijunaže. Uvjerio se u to Max Vatan, kanadski obavještajac koji se tijekom pripreme atentata na nacističkog veleposlanika u Casablanci zaljubljuje u francusku kolegicu Marianne Beausejour.
Maxa utjelovljuje hollywoodski superstar Brad Pitt, a dvostruku agenticu Marianne francuska glumica Marion Cotillard.

Njihov zajednički nastup u 'Tajnoj vezi' redatelja Roberta Zemeckisa i prije premijere izazvao je ogromno zanimanje medija koji su u njemu tražili ključni razlog razvoda zvjezdanog braka Pitta i Angeline Jolly. Taj je argument možda privukao više publike u kina, ali je na kraju naštetio filmu koji je kao ozbiljni špijunski triler zamislio redatelj svevremenskih hitova Forrest Gump i Povratak u budućnost.
Zemeckis je u Tajnoj vezi kanio proniknuti u Maxove moralne dvojbe nakon vjenčanja sa ženom koju njegovi šefovi smatraju njemačkom špijunkom. Max odbija povjerovati u optužbe, no stjeran je u kut. Ako ne prokaže i ne likvidira Marianne, bit će optužen za veleizdaju i pogubljen.

Brad Pitt i ovom je ulogom potvrdio da nije samo lijepo lice, već i solidan glumac s iskustvom filmova o Drugom svjetskom ratu (Tarantinovi Nemilosrdni gadovi, tenkovska drama Fury). Izvedba Cotillard oscilira od podnošljive do relativno dobre, a sretna je okolnost da je scenografija kvalitetna, što donekle 'podiže' radnju. Redaju se prizori od pijeskom zametenog Maroka gdje je Marianne zavodljiva operativka do mirnih engleskih ravni, gdje njezin lik posve izblijedi u ulozi majke i kućanice. Upravo je u manjkavom prikazu Marianneine motivacije najveća slabost Zemeckisova špijunskog trilera.

Gledatelju izmiče odgovor na pitanje je li ta žena početkom okupacije Francuske postala dvostruka agentica iz uvjerenja ili se kao doušnica ponovno aktivirala kad je njemačka strana zaprijetila da će nauditi njezinoj maloj kćerki? Prilično je nategnut i Maxov odlazak zrakoplovom preko La Manchea u potrazi za jednorukim čovjekom čije bi svjedočanstvo trebalo otkloniti sumnje u Mariannein stvarni identitet.

Sve u svemu, Tajna veza mogla je i trebala ponuditi više. Priča je intrigantna, kostimografija raskošna, Pittova glumačka izvedba na visini. No, nedostaje uvjerljivosti i suspensea potrebnih za film koji pretendira na ludlumovsku 'poetiku'. Ni filmofilima koji na ekranima traže dokaze moguće ljubavne veze glavnih glumaca, neće biti lako otkriti tobožnju kemiju glumačkog para. Ljubiteljima ratnih drama Brad Pitt će se sigurno više svidjeti u Furyu kao neustrašiv zapovjednik tenkovske posade nego zdvojni muž, agent i avijatičar iz Tajne veze.

17. travanj 2024 10:58