StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Doktor Strange

Čudotvorni plašt Sherlocka Holmesa

11. studenog 2016. - 15:31

Može li se Sherlock Holmes, detektiv iz kasne viktorijanske ere preobraziti u doktora Strangea, modernog superjunaka iz Marvelova stripa? Glumac Benedict Cumberbatch, tumač obiju uloga, pokazao je da je 'pretvorba' lika iz detektivske TV serije iz 2010. u heroja hollywoodskog blockbustera 2016. itekako moguća.


U jednom od najzanimljivijih ovogodišnjih akcijskih filmova, 40-godišnji engleski karakterni glumac potvrdio se kao majstor transformacije. Na početku radnje samodopadan je neurokirurg, uvjeren da je nenadmašan u svom poslu i životu uopće. Sve do prometne nesreće u kojoj mu teško stradaju ruke, glavno oruđe bez kojih ne može više operirati.

U očajničkim pokušajima da povrati stare vještine i slavu, Strange luta svijetom sve do Katmandua gdje upoznaje Drevnu (ćelava Tilda Swinton), karizmatičnu predvodnicu tajnog društva magičara Kamar- Taj koji pomiče granice uma i stvarnosti. U pristupu Drevne isprepletene su borilačke vještine, čarobnjaštvo i filozofija. Propituju se granice ljudske izdržljivosti nakon rehabilitacije.

Preobraćenik i mističar praktikant, Strange se hvata ukoštac s silama zla, predvođenih magom-odmetnikom Kaeciliusom (Mads Mikkelsen) koji želi postati besmrtan zazivajući vrhovnog zlotvora svemira, Dormammua iz Tamne dimenzije, gdje je protok vremena nepoznat pojam.
Strangeova filmska misija donosi niz specijalnih efekata koji odskaču od prosječne ponude s velikih ekrana.

Prizori distorzije prostora uistinu su impresivni. Neboderi na Manhattanu ljušte se poput kore banane i urušavaju prema unutra, otvaraju se portali u obliku rotirajućeg plamenog obruča, Strangeov plašt ponaša se kao živi entitet, perspektive se izokreću...filmofilima nostalgičarima možda će zazvoniti na Matrix.
Produkcijski udruženi studiji Marvel i Disney zbiljski su se potrudili stvoriti stripovsku adaptaciju koja donosi više od puke jurnjave za izbavljenje čovječanstva. Uz poigravanje simbolizmom i mistikom prošlih vremena, ima tu i ovovremenih duhovitih dosjetki poput minijature sa šifrom za wi-fi usred bespuća Nepala ili aluzija na imena današnjih estradnih zvijezda poput Bona ili Adele.

Slabe strane filma su nedovoljno razrađen odnos Strangea s bivšom djevojkom, kolegicom Christine Palmer (Rachel McAdams), te glavni antagonist. Kaeciliusova motivacija za sukob s bivšim suradnicima iz Kamar-Taja slabo je objašnjena, a sukob sa Strangeom nije osobito uvjerljiv. Šteta, jer je Mads Mikkelsen potentan negativac (sjetimo se njegovih rola Hannibala Lectera i manijaka iz Bondova Casino Royal), pa bi njegov jači angažman sigurno pridonio slojevitosti fabule. Slabo poznati redatelj Scott Derrickson svejedno zaslužuje pohvalu za vješto balansiranje žanrovskim klišejima. I za kraj savjet gledateljima: nemojte izjuriti iz kina nakon odjavne špice. Kad se odvrte imena, čeka vas gromovita poslastica iz Marvelova univerzuma.
 

26. travanj 2024 19:00