StoryEditorOCM
ZabavaHITOVI ZA JESENSKE DANE

Donosimo vam par prijedloga knjiga za nadolazeće hladne dane

Piše Ivana Smilović
12. listopada 2016. - 14:33

 
Kada krene hladnoća i kiša, najljepše se sakriti ispod dekice, uzeti topli napitak, čitati knjigu i slušati lupkanje kapi po prozorima. Problem nastaje kada treba odlučiti koju knjigu uzeti u ruke! Neki ne podnose ljubiće, drugi krimiće, neki su više za nešto lagano, dok drugi više vole nešto komplicirano. No, upravo je u tom izboru i ljepota – naći knjigu za sebe i uroniti u njene retke. Donosimo vam par prijedloga knjiga za nadolazeće hladne dane.
Djevojka u vlaku – Paula Hawkings
Ova knjiga jednostavno vrišti s izloga knjižara, a od prošle godine se ne skida s top lista najčitanijih knjiga. Naravno, ne mora sve što je razvikano biti i dobro, niti se sviđati svima, ali smatram da  je ova knjiga ipak prava poslastica za ljubitelje psiholoških trilera. Knjiga je to koja se čita u dahu, a donosi priče tri žene, čije su sudbine isprepletene. U središtu je Rachel, čiji je život ispao iz tračnica – razvedena je, pije, a izgubila je i posao. Jedinu utjehu nalazi upravo na tračnicama, u vlaku, dok se vozi u London i pravi se da još uvijek ima konce života u svojim rukama. Iz vlaka promatra kuće – onu staru, s njenim bivšim suprugom, ljubavnicom i djetetom i drugu koja joj donosi utjehu, s parom koji smatra idealnim. No, kako to obično biva, ono što izgleda idealno daleko je od toga... Kada se par koji je Rachel svakodnevno promatrala nađe usred policijske istrage i na naslovnicama novina, njen život ponovno se počinje urušavati kao kula od karata. Ne zbog razbijene iluzije, već činjenice da je i ona upletena u sve, ali ne zna kako! Potresno, provokativno, tužno, mučno – to je Djevojka u vlaku.
Čovjek zvan Ove – Fredrik Backman
Nikad čuli za ovu knjigu? Ne dopustite da vas to spriječi da je uzmete u ruke. Svi mi znamo jednog čovjeka kao što je Ove – čangrizavi starac koji na sve ima prigovor, voli pravila i držati sve pod kontrolom, koji je bezobrazan i odriješit i grozi se svih noviteta. No jeste li se ikad zapitali imaju li takvi ljudi razlog za takvo ponašanje? Upravo to klupko počinje se odmotavati s okretanjem stranica knjige 'Čovjek zvan Ove'. Uz pomalo komičan ton upoznajemo starčića koji u suštini uopće nije zločest. Prije šest mjeseci izgubio je ljubav svog života, ostao je bez posla jer jednostavno nije mogao držati korak, a sa sobom vuče jako potresne uspomene... I sad samo želi umrijeti. Tragikomična je to priča o čovjeku koji pokušava izvršiti samoubojstvo, ali mi se na putu odjednom nađe nevjerojatna količina ljubavi u raznoraznim oblicima. Dirljivo djelo zbog kojeg ćete poželjeti zagrliti baš onog čangrizavog susjeda koji vam svakodnevno jedva promrmlja pozdrav.
Plava bilježnica – James A. Levine
Ovo je knjiga koja vam se neće svidjeti. Ne zato što je loša, već zato što "Plava bilježnica" nakon čitanja u vama ostavlja nekakvu gorčinu, koja se teško može izbaciti iz misli. Nećete je opisivati kao laganu i lijepu, već kao potresnu i dojmljivu.  U centru priče je Batuk, dječja prostitutka. Tek joj je 15 godina, a već šest je "u poslu". Trenutno se nalazi u Ulici kaveza u Mumbaiju, gdje se preko pola milijuna djece svakodnevno nudi onima koji ih žele iskoristiti. Sama knjiga je fikcija, ali kao da nije. Ulica kaveza zaista postoji, a autora Jamesa A. Levinea je posjet Mumbaiju i inspirirao da napiše ovu priču. Pričao je s djecom koja su se našla u tom paklu, a vidjevši malenu djevojčicu kako sjedi ispred kaveza i piskara u plavu bilježnicu dobio je ideju za knjigu. Batuk je tako postala preslika izgubljene djece koja svakodnevno u dalekoj Indiji proživljavaju nešto što nijedno dijete nikad ne bi smjelo doživjeti. Otmice, krađe, droga, prostitucija, tučnjave, ubojstva - njihova su svakodnevica. Ovo nije knjiga koja će vam uljepšati dan, ali u isto vrijeme će vam otvoriti oči. S jedne strane, shvatit ćete kakve sve sudbine postoje, a možda čak i pomisliti, uz zrnce tuge, koliko ste zapravo sretniji od malene Batuk.
Tu sam pred tobom – Jojo Moyes
Za sve one koji zgroženo odbijaju pročitati ikakav ljubić jer je to sladunjavo, bljutavo i za povratiti, moram odmah naglasiti da 'Tu sam pred tobom' nije tipični ljubić, ako se uopće ljubićem može nazvati jer njegova bit se ne krije u ljubakanju i maženju pod plahtama, već u nečem malo drugačijem. Lou Clark je mlada, ali ne dovoljno mlada da bi izbjegla pritisak okoline oko toga čime se želi konkretno baviti, kada će se udati i općenito na koji način će usmjeriti svoj život. S glavom u oblacima gubi jedan posao, traži drugi i konačno završava u elitnoj kući Willa Traynora koji je svoj život, za razliku od nje, bio savršeno posložio sve dok nije doživio nesreću. Živjeti više ni ne želi, a sada se mora nositi i s Lou, koja je hirovita, brbljava i pomalo naporna. Potpuno različiti ni ne znaju u kojoj će mjeri utjecati jedno drugome na život.  Knjiga "Tu sam pred tobom" prevedena je na 40 jezika i prodana u više od 5 milijuna primjeraka. Prema njemu je snimljen film s Emilijom Clarke i Samom Claflinom u glavnim ulogama. Ali znate kako kažu – knjiga je uvijek bolja od filma!
Popis mojih želja - Grégoire Delacourt
Majka dvoje djece živi u malenom francuskom gradiću i dane provodi posvećena kitinčarskoj radnji i mužu. Dani su joj pomalo predvidljivi, pretapaju se u mjesece, svaki sličan onom prethodnom. Nije nesretna, ali ponekad razmišlja gdje je "zakopala" snove koje je snivala dok je još bila mlada. Obična žena s običnim životom, koju će prodrmati dobitak na lotu. Kako to često biva, prvi put kad ispiše listić, iz zabave, osvoji preko 18 milijuna eura. A onda – ostane bez svijesti. Kada je muž probudi, iz nekog razloga odluči mu prešutjeti što se dogodilo. Istu "politiku" ima s prijateljima i djecom. Počinje shvaćati vrijednost sitnih zadovoljstava nasuprot onih koja se mogu kupiti novcem. Naizgled bezbrižna i lagana tema skriva u sebi duboke misli o životu, a roman je toliko lagan za čitanje da se kroz njega doslovno može prošetati. Kada dođete do kraja zapitat ćete se: "Već?", a onda će vam se odjednom sve što ste pročitali sručiti na glavu. Lagano, a zapravo teško štivo.  Pazite, knjiga ima jednu ozbiljnu nuspojavu – iznenada zaboravite sretnu kombinaciju brojeva koju ste sigurno barem jednom zaokružili na listiću!
 
 
 

24. travanj 2024 02:40