StoryEditorOCM
ŠpicaPRŽI

FOTOGALERIJA: U potrazi za osvježenjem u Uvali Lapad na 33 stupnja u zraku i 27,6 u moru

Piše DV Foto: Tonči Plazibat/Hanza media
6. kolovoza 2017. - 22:15

U Dubrovniku je u 15 sati izmjeren 33,1 Celzijev stupanj, a temperatura mora u 14 sati bila je 27,6 stupnjeva! Ni more više nije nada za kvalitetno osvježenje, iako kupača u Uvali Lapad ima sasvim dovoljno, pa podsjećamo na upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda na vrlo veliku opasnost od toplinskog vala i vrlo visoka UV zračenja danas na dubrovačkom području.

Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti, preporuka je stručnjaka. 

Upute DHMZ-a su:
Sklonite se u najhladniju prostoriju Vašeg stana/kuće, posebno noću.

Ako Vaš stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena).

Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4.00 i 7.00 sati.

Potražite sjenu.

Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom.

17. travanj 2024 00:41