Moskar Moda

U ĐIRU SOLITUDOM

TATJANA ŠIMAC BONAČIĆ Sve žene u mojoj obitelji vole zasvirati klavir

U ĐIRU SOLITUDOM

Tatjana Šimac Bonačić kandidatkinja je SDP-a za gradonačelnicu Dubrovnika. O ženama u politici, poduzetništvu, privatnom životu i najvećoj sreći u životu govorila je otvoreno za Moskar.

Sudjelovali ste u brojnim projektima koji promiču žensko poduzetništvo, često ponavljate da žene mogu sve.
Svojim primjerom pokazala sam da se u politiku može doći iz poduzetništva. Potvrdilo se da se žene mogu nositi sa svim kao i muškarci, makar ne bih dijelila svijet na muški i ženski. Problem je što to drugi čine. Žene, nažalost, nisu plaćene za isti posao jednako kao muškarci, manje ih je u upravama tvrtki i trgovačkih društava. Svaka žena treba biti protiv takve diskriminacije.

Među prvima ste u Dubrovniku pokrenuli humanitarnu akciju za Zakladu Ana Rukavina.
Zapravo sam oduvijek bila sklona humanitarnom djelovanju. Ubrzo nakon osnivanja Zaklade Ana Rukavina, kada sam organizirala u Dubrovniku akciju sakupljanja krvi, ušpoznala sam dragog prijatelja doktora Miranda Mrsića, i gospođu Mariju, majku Ane Rukavine. Tada sam, kao i brojni sugrađani, dala krv i svake godine podržavam rad Zaklade. Pozivam humanitarni telefon, a naš Forum žena SDP-a diljem Hrvatske podupire njezion rad. Ana je ušla u naša srca, tko god je pročitao njezino pismo, ne može ne biti tužan. Uvidi kako je u životu malo potrebno za sreću.

Što Vas čini sretnom?
Prva asocijacija su moja unučad. Imam unučicu Korinu i unuke Ivora i Vida. Sretnom me čini ta bezgranična ljubav koja ispunjava posebnom energijom. Dogovorili smo se da me unuci zovu 'baba', a neki su me pitali je li točno da dida i baba više vole unučad nego vlastitu djecu? Razmišljala sam o tome, ali nije to to. Nema mjere što je više, a što manje, ali je to nova energija sreće i života. Ja sam jedinica i kada sam rodila drugo dijete osjećala sam se kao kraljica svijeta. Kad vidim nekoga s troje i više djece oduševim se, jer djeca su bogatstvo. Možete zamisliti kako je kada mene moja Korina ili bilo tko od njih troje, pogleda i kaže 'baba', ma sve ostavljaš. Oni su moj cijeli svijet.

Možete li jednako biti posvećeni karijeri i obitelji?
Kada su moja djeca rasla bila sam im jako posvećena, sada su to odrasle žene, vrlo uspješne u karijerama. Tada sam bila na specijalizaciji, ali one su mi uvijek bile na prvom mjestu. Svaki vikend sam bila doma, uvijek dostupna na telefonu. Ako se dobro organizirate i imate maksimalnu podršku supruga, možete i jedno i drugo. U politiku sam ušla tek kada je starija kćer krenula na fakultet, a mlađa išla u srednju školu. Može se raditi i odgajati djecu, ali morate imati cilj da biste uspjeli. I roditelje kao potporu.Tata mi je umro prije mjesec i pol dana, bio mi je učitelj u životu. Jednom morate odrasti i shvatiti da vi postajete stup u životu.

Iznimno ste ponosni na svoje kćeri?
Tako je. Starija Anita je završila stomatologiju i preuzima obiteljski posao u našoj privatnoj poliklinici. Mlađa Marita je uspješna produkt dizajnerica, i pokazala se kao pravi stručnjak u svom poslu kojeg stvarno radi iz ljubavi.

Kako ste upoznali supruga?
Žarka sam upoznala na prvoj godini fakulteta u Zagrebu i to na mojoj brucošijadi, na samom početku. Skupa smo niz godina.

Čime se bavite u slobodno vrijeme, imate li neki hobi?
Teško je sada imati vremena za hobi uz ovaj posao koji sada radim. Nemam radno vrijeme, ovo je puno više od posla. Čuvam unučad i jedva ih čekam odvesti u park i poigrati se s njima. I hobije prilagođavamo da što više budemo skupa. Sve žene u obitelji vole zasvirati klavir, a i Korina pokazuje volju.

Nedostaje li vam stomatologija?

Bila sam dječji stomatolog i često su me pitali kako mogu toliko djece primiti u ambulantu. Jednostavno vas ta dječja energija puni, a s njima morate i drugačije raditi, pogotovo kada se djetetu nanosi bol zbog koje ne vole zubara, razviju strah. Meni je taj posao pričinjavao zadovoljstvo i među rijetkima sam imala privatnu praksu samo za djecu. Ništa mi nije bilo teško, ali nakon odlaska u politiku više se nisam vraćala u ordinaciju. Ne možete raditi oboje.

Uvijek ste lijepo sređeni, pratite li modu?
Razvijam neki svoj stil. Nešto može biti jako moderno, no ako meni ne stoji, neću kupiti. Najdražeg dizajnera nemam, kupujem i većina ljudi. Volim i hrvatske dizajnere, uzmem ono što mi se svidi i što mi dobro stoji. Volim tamne boje iako nisam pesimist. Volim sivu, crnu, bijelu, zelenu, tu i tamo napravim izlet u žiži boje. Kažu da mi dobro stoje jer sam crnka, no ja se uvijek vraćam u svoje boje.

Volite li kuhati?
Počela sam kuhati već s petnaestak godina. Doma su svi kuhali, tata bi ranije dolazio s posla pa bi on najviše kuhao. Ali ovakav posao mi ne daje previše vremena, ali zato je moj suprug osvijestio svoj hobi - kuhanje.

Stignete li se družiti s prijateljima?
Imam prekrasne prijatelje, i uvijek su isti. Nekada iz poznanika nastanu prijatelji. Moji prijatelji razumiju da mi nedostaje vremena, tu su u momentima kad smo najpotrebniji jedni drugima. Naša djeca su rasla skupa, to su prijateljstva duga 35 godina. Već smo se dogovorili da na Uskrsni ponedjeljak s djecom i unučadi idemo skupa na izlet.

Volite li putovati?
Kada su djeca bila manja, više smo putovali, bilo je i skijanja i ljetovanja van Dubrovnika. S djecom smo i proskijali, nisam došla do crnih staza, ali jesam do crvenih.

Omiljeno mjesto u Dubrovniku?
Moj kafić u Solitudu. Volim ga jer mi je u susjedstvu. Kad pofali vremena, tu mi je najlakše doći, sastati se s prijateljima i poznanicima. Oni znaju da uvijek pijem mali macchiato.

Dosta ste prisutni i na društvenim mrežama, što mislite o njima?
Društvene mreže povezuju, one su alat komunikacije. Kćeri kažu da ono što radim nije primjetno ako nisam na Facebooku. U politici se ipak trebate i vidjeti, tako da nikad nije kasno da se to ispravi.

Naslovnica Moda

Najčitanije

Najnovije

Dođite na koncert Muzičke škole Tivat

Dođite na koncert Muzičke škole Tivat
Dođite na koncert učenika Muzičke škole Tivat, koji će se 29. svibnja održati u koncertnoj dvorani Umjetničke šk...
Dođite na koncert Muzičke škole Tivat