stdClass Object ( [id] => 1290101 [title] => Od ciloga ‘Pometa‘ jedino je Bartul preživija: Humoristični podlistak po kojem se Novina razlikovala od konkurencije [alias] => od-ciloga-pometa-jedino-je-bartul-prezivija-humoristicni-podlistak-po-kojem-se-novina-razlikovala-od-konkurencije [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ludere non laedre – šaliti se, ali ne vrijeđati

Nema gore nesreće od one kad majka nadživi vlastito čedo.

“Slobodna”, ta vitalna starica, puše u osamdeset svjećica na slavljeničkoj torti, a sin joj je “Pomet” umro sa šezdeset. Kad se ugasio te 2012., za njim je bolno naricao zadnji mu urednik Igor Brešan i ucviljena rodbina: spli’ski humoristi, karikaturisti, vic maheri, riječju: zajebanti svih vela.

Novina je tada izgubila svoju prepoznatljivost, jer se ovaj dnevnik razlikovao od drugih upravo po podlistku u kojem se rugalo vlastima; Partiji i HDZ-u, ali i svima ostalima koji su je barenko okusili. Zajašili dorata, pa umislili da im nitko ništa ne može.

“Pomet” je rođen dana Gospodnjeg 28. 3. 1952., pod uredničkom palicom Mirka Peršena, tada glavnokomandujućeg u redakciji koja je bila smještena na lokaciji koju do dana današnjeg poznajemo kao Stara Slobodna. Kažu da ga je krstio anarkišta Smoje, koji je potpisivao i vjerojatno najpoznatiju Pometovu rubriku svih vremena - Malog Marinka. Taj Marinko vam je, zapravo, nahoče. Smoje ga je usvojio od još jedne novinarske legende - Pere Zlatara, pa ga učinio slavnim.

Kakva su sve imena prošpartala Pometom, to je da ti pamet stane. Od rečenog Šunje, preko Nikice Marinkovića Nikmara, Tolje Kudrjavceva Žbirca, Ante Jelaske Zenze, karikaturista Tonča Keruma, Milana Tolića, Roberta Marića, Vice Krce..., i neprežaljenih - Ćiće i Mosora. Mojmir Mihatov, Ivica Radovniković Ivra, Branko Efendić Efi..., duga je lista zaslužnika koji pripadaju Pometovoj staroj gardi, i koji su mu se, kad god bi oživio, vraćali. Naime, toliko puta ga se zbog “viših interesa” gasilo, da se ne mogu zakleti da će jednog dana opet oživjeti.

---

image

POMET 08 05 2018.

Arhiv SD
---

Još jedan humorist i Pometov kroničar Mladen Vuković, novinar Radio Splita, konstatira da je trinaest godina prošlo od zadnjeg broja. Da je živ “Žulj”, koji je uređivao Čedo Pocrnić, u rodnom bi mu listu pisalo: majka “Slobodna”, otac “Pomet”. Taj je vragolan vanbračno začeo “Berekin”, a njime se nadahnuo i vazda prčeviti “Feral Tribune”.

“Pomet” više ne daje znakove života, ali jedan mu se ud i dalje batrga. Bože sačuvaj, nije ono što vam je palo na pamet. Radi se o Bartulu, mandrilu u mornarskoj majici, koji se spasio zahvaljujući činjenici što zna plivati, pa njegov strip izlazi u Otvorenom moru.

Svoja faca, svoj lik

Edo Šegvić Hipi, Bartulov pape, naš poznati arhitekt i publicist čije knjige pripadaju najboljima od najboljeg na temu spli’ske i dalmatinske baštine, jedan je od posljednjih iz “one maše”, Pometovog dream teama, kojem je stalo do glende. Lani je bosonogi Bartul proslavio pola stoljeća, a još štucigaje strukture.

Šjor Edo, jemate rič. Pardon, Bartule, mikrofon je vaš: “Kad ne znan šta ću reć, on zna, govori zanamisto mene. Vidin ga na starin karikaturama, a u zadnje vrime najčešće u – zrcalo. U crtanome humoru - karikaturi, najčešći je slučaj da je svaka karikatura svoja faca, svoj lik. Danas nije baš čest slučaj da jedan karikaturist stvori niki svoj prepoznatljivi lik, kojega onda “vodi” iz karikature u karikaturu. I tako, evo, pedeset i jednu godinu! Ali ako malo pogledamo splitske karikature, vidimo da je tega bilo i prije. Evo i’ redon: Duje Balavac (crtež BAF - Virgil Meneghello Dinčić plus tekst Ante Katunarić. Lovre Batal (crtež Angjeo Uvodić plus Marko Uvodić tekst), Pomet (crtež Milan Tolić plus Miljenko Smoje, Đermano Senjanović Ćićo, Gordan Jelavić, Igor Brešan), Berekin (Tonči Kerum i ekipa), Paško (Branko Efendić Efi i Đermano Senjanović Ćićo, i da prostite ovi Bartul plus Hipi”.

A, to Hipi, veleuvaženom arhitektu Šegviću, prišio je njegov kolega sa studija, Višanin Lenko. Gladni je student od kuće dobio paket pa ga požurio otvoriti, kad u njemu, umjesto pašti i fruti – majica “na cvitiće”. Dalje znate; cvjetići su pretvoreni u crte, rige, i Bartul je, kako to piše barba Edo u knjizi u kojoj je sabrao njegove dogodovštine i koja je doživjela drugo izdanje - počeo “kritikovati”.

– Baš tako, “kritikovati”. Tako su doma govorili moji stari – potvrđuje Edo da Splićani nikad nisu voljeli robovati jezičnim pravilima.

Zato je valjda književni jezik jedva i poćirio u Pomet, no tu je svejedno bilo svega našeg: čakavice i cakavice, ikavice – “tvrđe” i “mekše”, varoškog i luškog. Baš tako; jer Smoje je kao Velovarošanin duperao čakavicu, koju je dijelom pred kraj karijere prigrlio i Ćićo, a Šegvićev Bartul je štakavac.

– To mi je objasnija pokojni Perislav Petrić. Varoš se pridošlicama punija iz čakavskog, a Lučac iz ikavskog govornog područja. Šegvići su Splićani sa Lušca, pa mi nikad doma nismo govorili ča, nego – šta – objašnjava naš sugovornik.

Doli hladni, tehnički jezik

Postoji još jedan razlog zbog kojeg su u Pometu dominirali dijalekti “ervaskega”, u odnosu na standard. Zato jer se tako bilo lakše skrivati od cenzora koji su sjedili po ondašnjim i današnjim komitetima, naime, jednom jadnik, uvijek ostaje jadnik. Takvi “šete bandijere” znali bi propustiti kakvu žaoku jer je jednostavno nisu razumjeli ili im se jezik na kojem je izrečena, činio toliko neozbiljan da im je bilo ispod časti reagirati na takvo što.

---

image

Legendarni Paško, autora Đermana Ćiće Senjanovića i Branka Efendića EfijaARHIV SD

Arhiv SD
---

– Pašare i bateline, gajete i leuti, šanpjeri i žbirci, argole i kolone, idra i lantine, ankore i banjašuge – jesu pisma. Prevest tu pismu na književni oli hladni tehnički jezik, značilo bi izgubit smisal a i suštinu stvari – piše Šegvić u libru Bartul 2, i ne laže.

Dosta o dijalektu. Ajmo malo o govoru ulice. Svaka generacija, na svoj način, dala je timbar Pometu. Na prijelazu stoljeća, humorističnim podlistkom Slobodne koji je konačno osvanuo u koloru, zagospodarili su “ST PICHIJA” i “ST BRALE”. Lenka Gospodnetić, pičija, naravno, i Damir Tolj, brale sa zidića, ofkors, na duhovit način su pripovijedali kako živi generacija koju su obilježili sentiši, leksikoni i spomenari, spitfajerice, Tomosovi motori i gluvarenja po Rivi. Pichija, samo ko la finta glupa plavuša, opisala je tada cijelu plejadu likova iz splitskog noćnog života. Zato se svaka kolumna čitala na vlastitu odgovornost.

Nastavljena je tada i tradicija afirmiranja splitskih umjetnika na zafrkantskim stranicama Novine. U to vrijeme svoje mjesto pod zvijezdama tražio je akademski slikar Neno Mikulić. I pronašao ga. I on se publici dokazao kao strip majstor.

Pometova pošta na razmeđi stoljeća ubadala je žestoko kao nikada do tada. Iza nestašnog Pometa skrivao se tada tek naoko mili momčić – Gordan Jelavić. Znao je uncut kroz pitanja i odgovore subotom, svađati stranačke prijatelje i bračne drugove, ljutiti tajkune i kojekakve druge monstrume... No, Pomet je i dalje nekako opstajao, sve dok prvobitna akumulacija kapitala nije završila, a klika koja je zagospodarila Hrvatskom proglasila se svetom obitelji. A u svetinje se, kao, ne dira. Evo, kako to vidi Šegvićev alter ego Bartul.

– Čitali smo Pometa od 1952., Berekina od 1978., Ferala od 1984. Danas ništa, gledamo televiziju i Facebook. Polako, ali sigurno, rušidu se tradicije koje činidu dušu ovega grada, gubi se identitet, minja mentalitet.

---

Smojine ‘Ćakule na šentadi‘

Na Sveta Tri kralja, 6. siječnja 1952. prvi put je u Slobodnoj Dalmaciji na zadnjoj, četvrtoj stranici prvi put objavljena čakavska humoristična rubrika “Ćakule na šentadi” koju je pisao Balunjeri, tada 29-godišnji Miljenko Smoje. Drži se da se iz te rubrike, dva mjeseca kasnije, rodio “Pomet”.

---

---

Svi Pometovi urednici

Mirko Peršen, Josip Šparac, Ivan Lalić, Miljenko Smoje, Nikola Disopra, Branko Ožegović, Ante Jelaska, Nikica Marinković, Saša Ljubičić, Đermano Ćićo Senjanović, Igor Brešan i Hrvoje Prnjak koji je na kratko Pomet oživio na internetu.

---

---

Marko Marulić prvi karikaturist

U knjizi Bartul 2, Šegvić iznosi zanimljivu teoriju. Ako je tomu tako, Split i Splićani imaju se čime hvaliti. Evo što Šegvić piše: “Kako je dil splitskoga mentaliteta da u svemu uvik “moramo” bit prvi, ili čak najprvi (rič koju je teško čut u drugin mistima) postoji realna mogućnost kako je jedan Splićanin možda pionir evropske karikature! Marko Marulić Splićanin (1450. -1524.) suvremenik je Leonarda da Vincija (1452. - 1519.), koji je nacrta poznatu seriju groteksnih karikatura 1490. - 1505. Naš Marulić je u svom prijevodu kodeksa Imitacije - Od naslidovanja Isukarstova - De imitatione Christi. Thomasa de Kempisa (1380. - 1471.) nacrta devetnajst grotesknih glava, a koji je završija 20. lipnja 1500., u Rogaču na Šolti. Marulićev rukopis je pronađen tek 1854. u Zadru od Ivana Kukuljevića. Cvito Fisković to autorstvo odbacuje, a teoretičar karikature profesor Frane Dulibić (Pretpovijest i počeci karikature u Hrvatskoj) 2004., daje prednost Maruliću. I grafolog Željko Sabol to potvrđuje.”      

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mandrilo u mornarskoj majici spasio se zahvaljujući činjenici što zna plivati. Iz ‘Slobodne’ je skočio u Otvoreno more. Autor mu je Edo Šegvić Hipi, a Bartula je nacrtao na svoju sliku i priliku prije pedeset jednu godinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HUMIR I SATIRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Mandrilo u mornarskoj majici spasio se zahvaljujući činjenici što zna plivati. Iz ‘Slobodne’ je skočio u Otvoreno more. Autor mu je Edo Šegvić Hipi, a Bartula je nacrtao na svoju sliku i priliku prije pedeset jednu godinu HUMIR I SATIRA 2 0 7145 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-20 14:08:25 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-15 13:53:06 [modified_by] => 3206 [publish_up] => 2023-05-15 13:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 320 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Mandrilo u mornarskoj majici spasio se zahvaljujući činjenici što zna plivati. Iz ‘Slobodne’ je skočio u Otvoreno more. Autor mu je Edo Šegvić Hipi, a Bartula je nacrtao na svoju sliku i priliku prije pedeset jednu godinu [metadata] => robots= author= title=Od ciloga pometa jedino je Bartul priživija jedino je Bartul priživija [metakey] => Pomet, humor, satia, Slobodna 80 [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/20\/23769991.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/20\/23978922.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/20\/9845156.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/20\/24727819.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klaric\/Cropix","Arhiv SD","Arhiv SD","Hrvatska Po\u0161ta\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Edo \u0160egvi\u0107
\nDuje Klari\u0107\/Cropix<\/p>","

Legendarni Pa\u0161ko, autora \u0110ermana \u0106i\u0107e Senjanovi\u0107a i Branka Efendi\u0107a EfijaARHIV SD<\/p>","

POMET 08 05 2018.<\/p>","

Marka Miljenko Smoje Hrvatska Po\u0161ta\/Slobodna Dalmacija<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1246","hd_23769991_1920.jpg":"1920x1080","k_23769991_1280.jpg":"1280x1280","k_23769991_1024.jpg":"1024x1024","k_23769991_640.jpg":"640x640","k_23769991_480.jpg":"480x480","k_23769991_340.jpg":"340x340","k_23769991_220.jpg":"220x220","o_23769991_1280.jpg":"1280x830","o_23769991_1024.jpg":"1024x664","o_23769991_640.jpg":"640x415","o_23769991_480.jpg":"480x311","o_23769991_340.jpg":"340x220","o_23769991_220.jpg":"220x142","h_23769991_1280.jpg":"1280x854","h_23769991_1024.jpg":"1024x683","h_23769991_640.jpg":"640x427","h_23769991_480.jpg":"480x320","h_23769991_340.jpg":"340x227","h_23769991_220.jpg":"220x147","pp_23769991_1280.jpg":"1280x1628","pp_23769991_1024.jpg":"1024x1303","pp_23769991_640.jpg":"640x814","pp_23769991_480.jpg":"480x611","pp_23769991_340.jpg":"340x432","pp_23769991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1725x1377","hd_23978922_1920.jpg":"1920x1080","k_23978922_1280.jpg":"1280x1280","k_23978922_1024.jpg":"1024x1024","k_23978922_640.jpg":"640x640","k_23978922_480.jpg":"480x480","k_23978922_340.jpg":"340x340","k_23978922_220.jpg":"220x220","o_23978922_1280.jpg":"1280x1021","o_23978922_1024.jpg":"1024x817","o_23978922_640.jpg":"640x510","o_23978922_480.jpg":"480x383","o_23978922_340.jpg":"340x271","o_23978922_220.jpg":"220x175","h_23978922_1280.jpg":"1280x854","h_23978922_1024.jpg":"1024x683","h_23978922_640.jpg":"640x427","h_23978922_480.jpg":"480x320","h_23978922_340.jpg":"340x227","h_23978922_220.jpg":"220x147","pp_23978922_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978922_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978922_640.jpg":"640x814","pp_23978922_480.jpg":"480x611","pp_23978922_340.jpg":"340x432","pp_23978922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2704","hd_9845156_1920.jpg":"1920x1080","k_9845156_1280.jpg":"1280x1280","k_9845156_1024.jpg":"1024x1024","k_9845156_640.jpg":"640x640","k_9845156_480.jpg":"480x480","k_9845156_340.jpg":"340x340","k_9845156_220.jpg":"220x220","o_9845156_1280.jpg":"1280x1802","o_9845156_1024.jpg":"1024x1442","o_9845156_640.jpg":"640x901","o_9845156_480.jpg":"480x676","o_9845156_340.jpg":"340x478","o_9845156_220.jpg":"220x309","h_9845156_1280.jpg":"1280x854","h_9845156_1024.jpg":"1024x683","h_9845156_640.jpg":"640x427","h_9845156_480.jpg":"480x320","h_9845156_340.jpg":"340x227","h_9845156_220.jpg":"220x147","pp_9845156_1280.jpg":"1280x1628","pp_9845156_1024.jpg":"1024x1303","pp_9845156_640.jpg":"640x814","pp_9845156_480.jpg":"480x611","pp_9845156_340.jpg":"340x432","pp_9845156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"472x413","hd_24727819_1920.jpg":"1920x1080","k_24727819_1280.jpg":"1280x1280","k_24727819_1024.jpg":"1024x1024","k_24727819_640.jpg":"640x640","k_24727819_480.jpg":"480x480","k_24727819_340.jpg":"340x340","k_24727819_220.jpg":"220x220","o_24727819_1280.jpg":"1280x1120","o_24727819_1024.jpg":"1024x896","o_24727819_640.jpg":"640x560","o_24727819_480.jpg":"480x420","o_24727819_340.jpg":"340x297","o_24727819_220.jpg":"220x192","h_24727819_1280.jpg":"1280x854","h_24727819_1024.jpg":"1024x683","h_24727819_640.jpg":"640x427","h_24727819_480.jpg":"480x320","h_24727819_340.jpg":"340x227","h_24727819_220.jpg":"220x147","pp_24727819_1280.jpg":"1280x1628","pp_24727819_1024.jpg":"1024x1303","pp_24727819_640.jpg":"640x814","pp_24727819_480.jpg":"480x611","pp_24727819_340.jpg":"340x432","pp_24727819_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14885767 Threads: 2 Questions: 3139153419 Slow queries: 6996641 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234755324 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/od-ciloga-pometa-jedino-je-bartul-prezivija-humoristicni-podlistak-po-kojem-se-novina-razlikovala-od-konkurencije-1290101 [printLink] => /kultura/ostalo/od-ciloga-pometa-jedino-je-bartul-prezivija-humoristicni-podlistak-po-kojem-se-novina-razlikovala-od-konkurencije-1290101?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 707955 [name] => Slobodna 80 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-03 10:26:43 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodna-80 [link] => /tag/slobodna-80 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 93435 [name] => humor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => humor [link] => /tag/humor ) [2] => stdClass Object ( [id] => 716232 [name] => satia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-15 15:49:18 [main_article_id] => 0 [alias] => satia [link] => /tag/satia ) [3] => stdClass Object ( [id] => 610819 [name] => Pomet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-19 12:03:11 [main_article_id] => 0 [alias] => pomet [link] => /tag/pomet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mandrilo u mornarskoj majici spasio se zahvaljujući činjenici što zna plivati. Iz ‘Slobodne’ je skočio u Otvoreno more. Autor mu je Edo Šegvić Hipi, a Bartula je nacrtao na svoju sliku i priliku prije pedeset jednu godinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HUMIR I SATIRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od ciloga ‘Pometa‘ jedino je Bartul preživija: Humoristični podlistak po kojem se Novina razlikovala od konkurencije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/20/23769991.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klaric/Cropix [mainImageDesc] =>

Edo Šegvić
Duje Klarić/Cropix

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/20/23769991.jpg [title] =>

Edo Šegvić
Duje Klarić/Cropix

Duje Klaric/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/20/23978922.jpg [title] =>

Legendarni Paško, autora Đermana Ćiće Senjanovića i Branka Efendića EfijaARHIV SD

Arhiv SD ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/20/9845156.jpg [title] =>

POMET 08 05 2018.

Arhiv SD ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/20/24727819.jpg [title] =>

Marka Miljenko Smoje Hrvatska Pošta/Slobodna Dalmacija

Hrvatska Pošta/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ludere non laedre – šaliti se, ali ne vrijeđati

Nema gore nesreće od one kad majka nadživi vlastito čedo.

“Slobodna”, ta vitalna starica, puše u osamdeset svjećica na slavljeničkoj torti, a sin joj je “Pomet” umro sa šezdeset. Kad se ugasio te 2012., za njim je bolno naricao zadnji mu urednik Igor Brešan i ucviljena rodbina: spli’ski humoristi, karikaturisti, vic maheri, riječju: zajebanti svih vela.

Novina je tada izgubila svoju prepoznatljivost, jer se ovaj dnevnik razlikovao od drugih upravo po podlistku u kojem se rugalo vlastima; Partiji i HDZ-u, ali i svima ostalima koji su je barenko okusili. Zajašili dorata, pa umislili da im nitko ništa ne može.

“Pomet” je rođen dana Gospodnjeg 28. 3. 1952., pod uredničkom palicom Mirka Peršena, tada glavnokomandujućeg u redakciji koja je bila smještena na lokaciji koju do dana današnjeg poznajemo kao Stara Slobodna. Kažu da ga je krstio anarkišta Smoje, koji je potpisivao i vjerojatno najpoznatiju Pometovu rubriku svih vremena - Malog Marinka. Taj Marinko vam je, zapravo, nahoče. Smoje ga je usvojio od još jedne novinarske legende - Pere Zlatara, pa ga učinio slavnim.

Kakva su sve imena prošpartala Pometom, to je da ti pamet stane. Od rečenog Šunje, preko Nikice Marinkovića Nikmara, Tolje Kudrjavceva Žbirca, Ante Jelaske Zenze, karikaturista Tonča Keruma, Milana Tolića, Roberta Marića, Vice Krce..., i neprežaljenih - Ćiće i Mosora. Mojmir Mihatov, Ivica Radovniković Ivra, Branko Efendić Efi..., duga je lista zaslužnika koji pripadaju Pometovoj staroj gardi, i koji su mu se, kad god bi oživio, vraćali. Naime, toliko puta ga se zbog “viših interesa” gasilo, da se ne mogu zakleti da će jednog dana opet oživjeti.

---

image

POMET 08 05 2018.

Arhiv SD
---

Još jedan humorist i Pometov kroničar Mladen Vuković, novinar Radio Splita, konstatira da je trinaest godina prošlo od zadnjeg broja. Da je živ “Žulj”, koji je uređivao Čedo Pocrnić, u rodnom bi mu listu pisalo: majka “Slobodna”, otac “Pomet”. Taj je vragolan vanbračno začeo “Berekin”, a njime se nadahnuo i vazda prčeviti “Feral Tribune”.

“Pomet” više ne daje znakove života, ali jedan mu se ud i dalje batrga. Bože sačuvaj, nije ono što vam je palo na pamet. Radi se o Bartulu, mandrilu u mornarskoj majici, koji se spasio zahvaljujući činjenici što zna plivati, pa njegov strip izlazi u Otvorenom moru.

Svoja faca, svoj lik

Edo Šegvić Hipi, Bartulov pape, naš poznati arhitekt i publicist čije knjige pripadaju najboljima od najboljeg na temu spli’ske i dalmatinske baštine, jedan je od posljednjih iz “one maše”, Pometovog dream teama, kojem je stalo do glende. Lani je bosonogi Bartul proslavio pola stoljeća, a još štucigaje strukture.

Šjor Edo, jemate rič. Pardon, Bartule, mikrofon je vaš: “Kad ne znan šta ću reć, on zna, govori zanamisto mene. Vidin ga na starin karikaturama, a u zadnje vrime najčešće u – zrcalo. U crtanome humoru - karikaturi, najčešći je slučaj da je svaka karikatura svoja faca, svoj lik. Danas nije baš čest slučaj da jedan karikaturist stvori niki svoj prepoznatljivi lik, kojega onda “vodi” iz karikature u karikaturu. I tako, evo, pedeset i jednu godinu! Ali ako malo pogledamo splitske karikature, vidimo da je tega bilo i prije. Evo i’ redon: Duje Balavac (crtež BAF - Virgil Meneghello Dinčić plus tekst Ante Katunarić. Lovre Batal (crtež Angjeo Uvodić plus Marko Uvodić tekst), Pomet (crtež Milan Tolić plus Miljenko Smoje, Đermano Senjanović Ćićo, Gordan Jelavić, Igor Brešan), Berekin (Tonči Kerum i ekipa), Paško (Branko Efendić Efi i Đermano Senjanović Ćićo, i da prostite ovi Bartul plus Hipi”.

A, to Hipi, veleuvaženom arhitektu Šegviću, prišio je njegov kolega sa studija, Višanin Lenko. Gladni je student od kuće dobio paket pa ga požurio otvoriti, kad u njemu, umjesto pašti i fruti – majica “na cvitiće”. Dalje znate; cvjetići su pretvoreni u crte, rige, i Bartul je, kako to piše barba Edo u knjizi u kojoj je sabrao njegove dogodovštine i koja je doživjela drugo izdanje - počeo “kritikovati”.

– Baš tako, “kritikovati”. Tako su doma govorili moji stari – potvrđuje Edo da Splićani nikad nisu voljeli robovati jezičnim pravilima.

Zato je valjda književni jezik jedva i poćirio u Pomet, no tu je svejedno bilo svega našeg: čakavice i cakavice, ikavice – “tvrđe” i “mekše”, varoškog i luškog. Baš tako; jer Smoje je kao Velovarošanin duperao čakavicu, koju je dijelom pred kraj karijere prigrlio i Ćićo, a Šegvićev Bartul je štakavac.

– To mi je objasnija pokojni Perislav Petrić. Varoš se pridošlicama punija iz čakavskog, a Lučac iz ikavskog govornog područja. Šegvići su Splićani sa Lušca, pa mi nikad doma nismo govorili ča, nego – šta – objašnjava naš sugovornik.

Doli hladni, tehnički jezik

Postoji još jedan razlog zbog kojeg su u Pometu dominirali dijalekti “ervaskega”, u odnosu na standard. Zato jer se tako bilo lakše skrivati od cenzora koji su sjedili po ondašnjim i današnjim komitetima, naime, jednom jadnik, uvijek ostaje jadnik. Takvi “šete bandijere” znali bi propustiti kakvu žaoku jer je jednostavno nisu razumjeli ili im se jezik na kojem je izrečena, činio toliko neozbiljan da im je bilo ispod časti reagirati na takvo što.

---

image

Legendarni Paško, autora Đermana Ćiće Senjanovića i Branka Efendića EfijaARHIV SD

Arhiv SD
---

– Pašare i bateline, gajete i leuti, šanpjeri i žbirci, argole i kolone, idra i lantine, ankore i banjašuge – jesu pisma. Prevest tu pismu na književni oli hladni tehnički jezik, značilo bi izgubit smisal a i suštinu stvari – piše Šegvić u libru Bartul 2, i ne laže.

Dosta o dijalektu. Ajmo malo o govoru ulice. Svaka generacija, na svoj način, dala je timbar Pometu. Na prijelazu stoljeća, humorističnim podlistkom Slobodne koji je konačno osvanuo u koloru, zagospodarili su “ST PICHIJA” i “ST BRALE”. Lenka Gospodnetić, pičija, naravno, i Damir Tolj, brale sa zidića, ofkors, na duhovit način su pripovijedali kako živi generacija koju su obilježili sentiši, leksikoni i spomenari, spitfajerice, Tomosovi motori i gluvarenja po Rivi. Pichija, samo ko la finta glupa plavuša, opisala je tada cijelu plejadu likova iz splitskog noćnog života. Zato se svaka kolumna čitala na vlastitu odgovornost.

Nastavljena je tada i tradicija afirmiranja splitskih umjetnika na zafrkantskim stranicama Novine. U to vrijeme svoje mjesto pod zvijezdama tražio je akademski slikar Neno Mikulić. I pronašao ga. I on se publici dokazao kao strip majstor.

Pometova pošta na razmeđi stoljeća ubadala je žestoko kao nikada do tada. Iza nestašnog Pometa skrivao se tada tek naoko mili momčić – Gordan Jelavić. Znao je uncut kroz pitanja i odgovore subotom, svađati stranačke prijatelje i bračne drugove, ljutiti tajkune i kojekakve druge monstrume... No, Pomet je i dalje nekako opstajao, sve dok prvobitna akumulacija kapitala nije završila, a klika koja je zagospodarila Hrvatskom proglasila se svetom obitelji. A u svetinje se, kao, ne dira. Evo, kako to vidi Šegvićev alter ego Bartul.

– Čitali smo Pometa od 1952., Berekina od 1978., Ferala od 1984. Danas ništa, gledamo televiziju i Facebook. Polako, ali sigurno, rušidu se tradicije koje činidu dušu ovega grada, gubi se identitet, minja mentalitet.

---

Smojine ‘Ćakule na šentadi‘

Na Sveta Tri kralja, 6. siječnja 1952. prvi put je u Slobodnoj Dalmaciji na zadnjoj, četvrtoj stranici prvi put objavljena čakavska humoristična rubrika “Ćakule na šentadi” koju je pisao Balunjeri, tada 29-godišnji Miljenko Smoje. Drži se da se iz te rubrike, dva mjeseca kasnije, rodio “Pomet”.

---

---

Svi Pometovi urednici

Mirko Peršen, Josip Šparac, Ivan Lalić, Miljenko Smoje, Nikola Disopra, Branko Ožegović, Ante Jelaska, Nikica Marinković, Saša Ljubičić, Đermano Ćićo Senjanović, Igor Brešan i Hrvoje Prnjak koji je na kratko Pomet oživio na internetu.

---

---

Marko Marulić prvi karikaturist

U knjizi Bartul 2, Šegvić iznosi zanimljivu teoriju. Ako je tomu tako, Split i Splićani imaju se čime hvaliti. Evo što Šegvić piše: “Kako je dil splitskoga mentaliteta da u svemu uvik “moramo” bit prvi, ili čak najprvi (rič koju je teško čut u drugin mistima) postoji realna mogućnost kako je jedan Splićanin možda pionir evropske karikature! Marko Marulić Splićanin (1450. -1524.) suvremenik je Leonarda da Vincija (1452. - 1519.), koji je nacrta poznatu seriju groteksnih karikatura 1490. - 1505. Naš Marulić je u svom prijevodu kodeksa Imitacije - Od naslidovanja Isukarstova - De imitatione Christi. Thomasa de Kempisa (1380. - 1471.) nacrta devetnajst grotesknih glava, a koji je završija 20. lipnja 1500., u Rogaču na Šolti. Marulićev rukopis je pronađen tek 1854. u Zadru od Ivana Kukuljevića. Cvito Fisković to autorstvo odbacuje, a teoretičar karikature profesor Frane Dulibić (Pretpovijest i počeci karikature u Hrvatskoj) 2004., daje prednost Maruliću. I grafolog Željko Sabol to potvrđuje.”      

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klaric/Cropix Arhiv SD Arhiv SD Hrvatska Pošta/Slobodna Dalmacija
Duje Klaric/Cropix

Edo Šegvić
Duje Klarić/Cropix

Arhiv SD

Legendarni Paško, autora Đermana Ćiće Senjanovića i Branka Efendića EfijaARHIV SD

Arhiv SD

POMET 08 05 2018.

Hrvatska Pošta/Slobodna Dalmacija

Marka Miljenko Smoje Hrvatska Pošta/Slobodna Dalmacija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/od-ciloga-pometa-jedino-je-bartul-prezivija-humoristicni-podlistak-po-kojem-se-novina-razlikovala-od-konkurencije-1290101 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3b23167f2a5a4289d462269da25b1f721bb9e60b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+ciloga+%E2%80%98Pometa%E2%80%98+jedino+je+Bartul+pre%C5%BEivija%3A+Humoristi%C4%8Dni+podlistak+po+kojem+se+Novina+razlikovala+od+konkurencije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fod-ciloga-pometa-jedino-je-bartul-prezivija-humoristicni-podlistak-po-kojem-se-novina-razlikovala-od-konkurencije-1290101 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fod-ciloga-pometa-jedino-je-bartul-prezivija-humoristicni-podlistak-po-kojem-se-novina-razlikovala-od-konkurencije-1290101 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mandrilo u mornarskoj majici spasio se zahvaljujući činjenici što zna plivati. Iz ‘Slobodne’ je skočio u Otvoreno more. Autor mu je Edo Šegvić Hipi, a Bartula je nacrtao na svoju sliku i priliku prije pedeset jednu godinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HUMIR I SATIRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OstaloHUMIR I SATIRA

Od ciloga ‘Pometa‘ jedino je Bartul preživija: Humoristični podlistak po kojem se Novina razlikovala od konkurencije

Piše Saša Ljubičić
15. svibnja 2023. - 15:50

Ludere non laedre – šaliti se, ali ne vrijeđati

Nema gore nesreće od one kad majka nadživi vlastito čedo.

“Slobodna”, ta vitalna starica, puše u osamdeset svjećica na slavljeničkoj torti, a sin joj je “Pomet” umro sa šezdeset. Kad se ugasio te 2012., za njim je bolno naricao zadnji mu urednik Igor Brešan i ucviljena rodbina: spli’ski humoristi, karikaturisti, vic maheri, riječju: zajebanti svih vela.

Novina je tada izgubila svoju prepoznatljivost, jer se ovaj dnevnik razlikovao od drugih upravo po podlistku u kojem se rugalo vlastima; Partiji i HDZ-u, ali i svima ostalima koji su je barenko okusili. Zajašili dorata, pa umislili da im nitko ništa ne može.

“Pomet” je rođen dana Gospodnjeg 28. 3. 1952., pod uredničkom palicom Mirka Peršena, tada glavnokomandujućeg u redakciji koja je bila smještena na lokaciji koju do dana današnjeg poznajemo kao Stara Slobodna. Kažu da ga je krstio anarkišta Smoje, koji je potpisivao i vjerojatno najpoznatiju Pometovu rubriku svih vremena - Malog Marinka. Taj Marinko vam je, zapravo, nahoče. Smoje ga je usvojio od još jedne novinarske legende - Pere Zlatara, pa ga učinio slavnim.

Kakva su sve imena prošpartala Pometom, to je da ti pamet stane. Od rečenog Šunje, preko Nikice Marinkovića Nikmara, Tolje Kudrjavceva Žbirca, Ante Jelaske Zenze, karikaturista Tonča Keruma, Milana Tolića, Roberta Marića, Vice Krce..., i neprežaljenih - Ćiće i Mosora. Mojmir Mihatov, Ivica Radovniković Ivra, Branko Efendić Efi..., duga je lista zaslužnika koji pripadaju Pometovoj staroj gardi, i koji su mu se, kad god bi oživio, vraćali. Naime, toliko puta ga se zbog “viših interesa” gasilo, da se ne mogu zakleti da će jednog dana opet oživjeti.

image

POMET 08 05 2018.

Arhiv SD

Još jedan humorist i Pometov kroničar Mladen Vuković, novinar Radio Splita, konstatira da je trinaest godina prošlo od zadnjeg broja. Da je živ “Žulj”, koji je uređivao Čedo Pocrnić, u rodnom bi mu listu pisalo: majka “Slobodna”, otac “Pomet”. Taj je vragolan vanbračno začeo “Berekin”, a njime se nadahnuo i vazda prčeviti “Feral Tribune”.

“Pomet” više ne daje znakove života, ali jedan mu se ud i dalje batrga. Bože sačuvaj, nije ono što vam je palo na pamet. Radi se o Bartulu, mandrilu u mornarskoj majici, koji se spasio zahvaljujući činjenici što zna plivati, pa njegov strip izlazi u Otvorenom moru.

Svoja faca, svoj lik

Edo Šegvić Hipi, Bartulov pape, naš poznati arhitekt i publicist čije knjige pripadaju najboljima od najboljeg na temu spli’ske i dalmatinske baštine, jedan je od posljednjih iz “one maše”, Pometovog dream teama, kojem je stalo do glende. Lani je bosonogi Bartul proslavio pola stoljeća, a još štucigaje strukture.

Šjor Edo, jemate rič. Pardon, Bartule, mikrofon je vaš: “Kad ne znan šta ću reć, on zna, govori zanamisto mene. Vidin ga na starin karikaturama, a u zadnje vrime najčešće u – zrcalo. U crtanome humoru - karikaturi, najčešći je slučaj da je svaka karikatura svoja faca, svoj lik. Danas nije baš čest slučaj da jedan karikaturist stvori niki svoj prepoznatljivi lik, kojega onda “vodi” iz karikature u karikaturu. I tako, evo, pedeset i jednu godinu! Ali ako malo pogledamo splitske karikature, vidimo da je tega bilo i prije. Evo i’ redon: Duje Balavac (crtež BAF - Virgil Meneghello Dinčić plus tekst Ante Katunarić. Lovre Batal (crtež Angjeo Uvodić plus Marko Uvodić tekst), Pomet (crtež Milan Tolić plus Miljenko Smoje, Đermano Senjanović Ćićo, Gordan Jelavić, Igor Brešan), Berekin (Tonči Kerum i ekipa), Paško (Branko Efendić Efi i Đermano Senjanović Ćićo, i da prostite ovi Bartul plus Hipi”.

A, to Hipi, veleuvaženom arhitektu Šegviću, prišio je njegov kolega sa studija, Višanin Lenko. Gladni je student od kuće dobio paket pa ga požurio otvoriti, kad u njemu, umjesto pašti i fruti – majica “na cvitiće”. Dalje znate; cvjetići su pretvoreni u crte, rige, i Bartul je, kako to piše barba Edo u knjizi u kojoj je sabrao njegove dogodovštine i koja je doživjela drugo izdanje - počeo “kritikovati”.

– Baš tako, “kritikovati”. Tako su doma govorili moji stari – potvrđuje Edo da Splićani nikad nisu voljeli robovati jezičnim pravilima.

Zato je valjda književni jezik jedva i poćirio u Pomet, no tu je svejedno bilo svega našeg: čakavice i cakavice, ikavice – “tvrđe” i “mekše”, varoškog i luškog. Baš tako; jer Smoje je kao Velovarošanin duperao čakavicu, koju je dijelom pred kraj karijere prigrlio i Ćićo, a Šegvićev Bartul je štakavac.

– To mi je objasnija pokojni Perislav Petrić. Varoš se pridošlicama punija iz čakavskog, a Lučac iz ikavskog govornog područja. Šegvići su Splićani sa Lušca, pa mi nikad doma nismo govorili ča, nego – šta – objašnjava naš sugovornik.

Doli hladni, tehnički jezik

Postoji još jedan razlog zbog kojeg su u Pometu dominirali dijalekti “ervaskega”, u odnosu na standard. Zato jer se tako bilo lakše skrivati od cenzora koji su sjedili po ondašnjim i današnjim komitetima, naime, jednom jadnik, uvijek ostaje jadnik. Takvi “šete bandijere” znali bi propustiti kakvu žaoku jer je jednostavno nisu razumjeli ili im se jezik na kojem je izrečena, činio toliko neozbiljan da im je bilo ispod časti reagirati na takvo što.

image

Legendarni Paško, autora Đermana Ćiće Senjanovića i Branka Efendića EfijaARHIV SD

Arhiv SD

– Pašare i bateline, gajete i leuti, šanpjeri i žbirci, argole i kolone, idra i lantine, ankore i banjašuge – jesu pisma. Prevest tu pismu na književni oli hladni tehnički jezik, značilo bi izgubit smisal a i suštinu stvari – piše Šegvić u libru Bartul 2, i ne laže.

Dosta o dijalektu. Ajmo malo o govoru ulice. Svaka generacija, na svoj način, dala je timbar Pometu. Na prijelazu stoljeća, humorističnim podlistkom Slobodne koji je konačno osvanuo u koloru, zagospodarili su “ST PICHIJA” i “ST BRALE”. Lenka Gospodnetić, pičija, naravno, i Damir Tolj, brale sa zidića, ofkors, na duhovit način su pripovijedali kako živi generacija koju su obilježili sentiši, leksikoni i spomenari, spitfajerice, Tomosovi motori i gluvarenja po Rivi. Pichija, samo ko la finta glupa plavuša, opisala je tada cijelu plejadu likova iz splitskog noćnog života. Zato se svaka kolumna čitala na vlastitu odgovornost.

Nastavljena je tada i tradicija afirmiranja splitskih umjetnika na zafrkantskim stranicama Novine. U to vrijeme svoje mjesto pod zvijezdama tražio je akademski slikar Neno Mikulić. I pronašao ga. I on se publici dokazao kao strip majstor.

Pometova pošta na razmeđi stoljeća ubadala je žestoko kao nikada do tada. Iza nestašnog Pometa skrivao se tada tek naoko mili momčić – Gordan Jelavić. Znao je uncut kroz pitanja i odgovore subotom, svađati stranačke prijatelje i bračne drugove, ljutiti tajkune i kojekakve druge monstrume... No, Pomet je i dalje nekako opstajao, sve dok prvobitna akumulacija kapitala nije završila, a klika koja je zagospodarila Hrvatskom proglasila se svetom obitelji. A u svetinje se, kao, ne dira. Evo, kako to vidi Šegvićev alter ego Bartul.

– Čitali smo Pometa od 1952., Berekina od 1978., Ferala od 1984. Danas ništa, gledamo televiziju i Facebook. Polako, ali sigurno, rušidu se tradicije koje činidu dušu ovega grada, gubi se identitet, minja mentalitet.

Smojine ‘Ćakule na šentadi‘

Na Sveta Tri kralja, 6. siječnja 1952. prvi put je u Slobodnoj Dalmaciji na zadnjoj, četvrtoj stranici prvi put objavljena čakavska humoristična rubrika “Ćakule na šentadi” koju je pisao Balunjeri, tada 29-godišnji Miljenko Smoje. Drži se da se iz te rubrike, dva mjeseca kasnije, rodio “Pomet”.

Svi Pometovi urednici

Mirko Peršen, Josip Šparac, Ivan Lalić, Miljenko Smoje, Nikola Disopra, Branko Ožegović, Ante Jelaska, Nikica Marinković, Saša Ljubičić, Đermano Ćićo Senjanović, Igor Brešan i Hrvoje Prnjak koji je na kratko Pomet oživio na internetu.

Marko Marulić prvi karikaturist

U knjizi Bartul 2, Šegvić iznosi zanimljivu teoriju. Ako je tomu tako, Split i Splićani imaju se čime hvaliti. Evo što Šegvić piše: “Kako je dil splitskoga mentaliteta da u svemu uvik “moramo” bit prvi, ili čak najprvi (rič koju je teško čut u drugin mistima) postoji realna mogućnost kako je jedan Splićanin možda pionir evropske karikature! Marko Marulić Splićanin (1450. -1524.) suvremenik je Leonarda da Vincija (1452. - 1519.), koji je nacrta poznatu seriju groteksnih karikatura 1490. - 1505. Naš Marulić je u svom prijevodu kodeksa Imitacije - Od naslidovanja Isukarstova - De imitatione Christi. Thomasa de Kempisa (1380. - 1471.) nacrta devetnajst grotesknih glava, a koji je završija 20. lipnja 1500., u Rogaču na Šolti. Marulićev rukopis je pronađen tek 1854. u Zadru od Ivana Kukuljevića. Cvito Fisković to autorstvo odbacuje, a teoretičar karikature profesor Frane Dulibić (Pretpovijest i počeci karikature u Hrvatskoj) 2004., daje prednost Maruliću. I grafolog Željko Sabol to potvrđuje.”      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:07