StoryEditorOCM
ŽupaŽeljko Miloslavić, umirovljeni vatrogasac

‘Bio sam osam godina župski zapovjednik, gorjelo je i prije u Solinama i Platu, ali ovako sigurno nije. Nikad ovako široko požarište i tako snažnog intenziteta!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
26. srpnja 2023. - 16:05

- Srećom, moja kuća ovaj put nije bila na prvoj liniji požarišta niti izravno ugrožena jer vatra ipak nije došla do nje, nego do udaljenosti od nekih 600 metara u smjeru gore prema Malaštici. A dolje su mladići odmah kod dalekovoda krenuli protupožarnim putem i imali smo sreće što je vjetar okrenuo te nije bilo bure, nego šilok. Ali, sad sam već drugu godinu u mirovini i mogu samo reći da su dečki maksimalnim zalaganjem odlično i profesionalno sve odradili!

Još jedna neprospavana noć

Nakon još jedne neprospavane noći i nadljudske borbe s vatrenom stihijom, te još uvijek aktivnog velikog požara na području općine Župa dubrovačka istočno od Dubrovnika, rekao nam je to donedavni zapovjednik DVD Župa dubrovačka Željko Miloslavić. Iako više nije aktivni vatrogasac, priznaje kako ga je vatrogastvo "zarazilo" i zauvijek mu ostalo u krvi. Ni danas ne može doma sjediti mirno i bilo što raditi kad vidi ili samo pomisli da su dojučerašnje kolege negdje na terenu, da negdje obuzdavaju vatrenu stihiju a da on, kao donedavno godinama dugo, nije s i među njima. Ovaj put iza mještana i ukupno oko 130 gasitelja iz svih dijelova najjužnije županije, ali i iz brojnih mjesta širom Dalmacije, još jedna je neprospavana noć utorak na srijedu tijekom koje su se svim silama trudili obuzdati vatrenu stihiju i obraniti obiteljske kuće i imovinu. Posebno je teško bilo za gasitelje na zapadnom dijelu požarišta i dijelu Župe gdje i Miloslavić stanuje. Iako nas upućuje na novog vatrogasnog zapovjednika, na našu se molbu prisjetio nekih ne tako davnih događaja, podsjetivši se na vatrene stihije kojima je izravno svjedočio i koje su mu se zauvijek, duboko urezale u pamćenje. Tako se prisjetio i "plamene" 2007. godine kad župsko požarište nije, kao sad, imalo frontu široku čak 6 kilometara, ali se taj put gonjen snažnom burom vatra u relativno širokoj fronti prema župskim naseljima spuštala iz smjera Hercegovine, izravno zaprijetivši kućama.

Ovakvog požara nikad prije!

Nakon minule izazovne noći za vatrogasce na zapadnom dijelu požarišta, posebno uz naselja Brašina, Buići i Postranje te prema obodu brda koja su neposredno prema granici s Bosnom i Hercegovinom dojam je kako je skoro jednako teško kao i gasiteljima bilo njihovom donedavnom kolegi i zapovjedniku DVD Župa dubrovačka:
- Bio sam osam godina župski zapovjednik. Bilo je još požara, gorjelo je u Solinama i Platu, ali ovakvih sigurno nije, nikad ovako široko požarište i ovako snažni intenzitet! No, sve se to ne može usporediti s požarom u podzemlju Hidrocentrale u Platu, kad su stradali oni divni mladići. Bili su najteži ti trenutci kad smo ih tražili! Pamtim da je teško bilo i kod intervencija prometnih nesreća, kad kidate auta a vidite da mladim ljudima nema pomoći. A šumski požar: Bogu hvala, kuće treba sačuvati, a šuma će se vremenom sama obnoviti, ali život nikada!

- Sreća da nije bilo bure nego je šilok vatru "tjerao" ka vrhu Malaštice. Da je bila bura, bilo bi još većih problema, iako smo ovdje organizirali cijevi i nekoliko hidranata. Vozila su bila spremna i mladići su krenuli protupožarnim putem kojeg uredno održavamo da spriječe da požar krene prema kućama. Ali, Bogu hvala, ovaj put nije bilo bure, vatra se povukla u vrh brda i sve se smirilo. Ali, pamtićemo svi još dugo ovu noć i borbu s vatrom.

28. travanj 2024 17:19