StoryEditorOCM
PelješacBRIGA O STARINI

Društvo prijatelja obnavlja još jedan Knežev dvor na Pelješcu. Kosović: ‘Pružit ćemo ovom kraju osjećaj pripadnosti Republici‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
21. ožujka 2024. - 19:02

Knežev dvor u selu Karmen u Podgorju dugo čeka na obnovu. Orebićani je željno očekuju jer ovaj povijesni objekt mogao bi postati reprezentativno mjesto kulturnog života ovog dijela Pelješca.

Obnovu i cijelu pripremu vodi Društvo prijatelja dubrovačke starine, zahvaljujući kojem su iz zaborava iščupani i u funkciju stavljeni mnogi kulturno-povijesni objekti na području nekadašnje Dubrovačke Republike. Kako stoji na njihovim stranicama, Društvo prijatelja dubrovačke starine je udruga građana osnovana 12. kolovoza 1952. godine radi očuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite spomeničke baštine dubrovačkog područja. A stanje kapitalnih spomenika, poput gradskih i stonskih zidina, u to vrijeme bilo je loše. Bili su zarasli i obrasli kaparama, bršljanom i smokvama, zakriti neprimjerenim zelenilom i drvećem, mjestimično su bili i nevidljivi, dok se s drevnih mira obrušavalo kamenje. Začeto ljubavlju i volonterskim radom nekolicine dubrovačkih entuzijasta, zahvaljujući vidovitosti jedne plemenite ideje, Društvo je raslo, stasalo i razvilo svoju kulturnu i društvenu ulogu.

Otimanje od zaborava

Na temu obnove Kneževa dvora u Orebiću porazgovarali smo s predsjednikom Društva Vedranom Kosovićem:

image

Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine

Božo Radić/Cropix

- Jedna od najznačajnijih odluka Društva prijatelja dubrovačke starine je definitivno odluka o obnavljanju kneževih dvorova i kapetanija Dubrovačke Republike. Obnova Kneževa dvora u Orebiću se logično nastavlja na listu obnovljenih i prezentiranih dvorova - istaknuo je.

- Godine 2019. je otkupljen od tadašnjih vlasnika i počele su neophodne aktivnosti obnove i prezentacije. Godinu kasnije, 2020., izvršena su arheološka istraživanja te izrađen izvještaj o njima. Cijeli prostor dvora je stavljen pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture.

- Korona je usporila aktivnosti, ali one su nastavljene izradom konzervatorske dokumentacije pod ravnanjem akadamika Fiskovića. Moram naglasiti da je velika stvar napravljenja otimanjem same lokacije od zaborava te da je ponovno potpaljena vatra sjajnog plamena Dubrovačke Republike i u ovom dijelu države - rekao je Kosović te iznio neke značajne povijesne podatke:

image

I ovaj će knežev dvor biti obnovljen

Društvo prijatelja dubrovačke starine

- Knežev dvor u Trstenici je izgrađen 1448. godine i bio je centralna točka Trsteničkog kapetanata, administrativno upravne jedinice preko koje je Republika upravljala i gospodarila ovim dijelom svoga teritorija. Danas je, na žalost, čitava zgrada dvora derutna i evidentno je da joj je glavnina nestala nasilnim odnošenjem kamena, što je samo pospješilo mehanizme propadanja. Značajna je i neosporno odlična činjenica da je inženjer Vitelleschi izradio tlocrte i presjeke objekta u prvom dijelu 19. stoljeća koji će poslužiti obnovi objekta - naglasio je Kosović.

Duh Republike

Zanimalo nas je i koliki će biti troškovi obnove, s obzirom da Knežev dvor u Orebiću nije u dobrom stanju:

- U ovom trenutku je teško procijeniti troškove obnove, za to ćemo ipak morati pričekati izradu kompletne projektne dokumentacije - ustvrdio je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.

- Za nas u Društvu je ovaj objekt bitan iz više razloga. Jedan od njih je da predstavlja kontinuitet obnove kneževih dvorova. Nakon što smo četiri dvora stavili pod krov, trudimo se da isto ponovimo i s Orebićem. Tri kneževa dvora, u Slanom, u Pridvorju i na Lopudu, stavljeni su u funkciju prezentacije. Knežev dvor u Janjini bit će gotov do kraja godine, a obnova Orebića predstavlja nastavak provedbe strateškog programa i svjedoči kontinuiranoj skrbi Društva o povijesnom nasljeđu. Iznimno nam je bitno pokazati način kako je Republika upravljala svojim teritorijem i pružiti ovom kraju i danas osjećaj pripadnosti Republici - istaknuo je Vedran Kosović.

image

Knežev dvor u Orebiću datira iz 15. stoljeća

Društvo prijatelja dubrovačke starine

- Knežev dvor u Karmenu ima određene prednosti i specifičnosti u odnosu na druge lokacije. Nalazi se u netaknutom prostoru sa Svetim Ilijom iza leđa, s cijelim Pelješkim kanalom na dlanu. Okolna gradnja nije utjecala na ovu lokaciju i omogućava da vas duh Republike dotakne. Pelješac zaslužuje ovu obnovu, Orebić zaslužuje ovu obnovu. Društvo nema drugih projekata na području Općine Orebić i napravit ćemo sve da predmetnu obnovu podarimo ovom kraju i pružimo mu opipljivu poveznicu sa slavnom prošlošću na kojoj može i treba graditi budućnost - zaključio je.

Bitno nam je pokazati kako je Republika upravljala teritorijem

Za nas u Društvu je ovaj objekt bitan iz više razloga, istaknuo je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović.

Jedan od njih je da predstavlja kontinuitet obnove kneževih dvorova. Nakon što smo četiri dvora stavili pod krov, trudimo se da isto ponovimo i s Orebićem. Tri kneževa dvora, u Slanom, u Pridvorju i na Lopudu, stavljeni su u funkciju prezentacije. Knežev dvor u Janjini bit će gotov do kraja godine, a obnova Orebića predstavlja nastavak provedbe strateškog programa i svjedoči kontinuiranoj skrbi Društva o povijesnom nasljeđu. Iznimno nam je bitno pokazati način kako je Republika upravljala svojim teritorijem i pružiti ovom kraju i danas osjećaj pripadnosti Republici, naglasio je.

19. travanj 2024 04:01