StoryEditorOCM
NeretvaBESPOVRATNO ZA SKRB 120 OSOBA

Gradu Ploče odobreno 900.000 eura za brigu i potporu starijim osobama i osobama s invaliditetom

Piše dv
11. travnja 2024. - 15:30

Gradu Ploče odobrena su sredstva za provedbu novog projekta brige i potpore starijim osobama i osobama s invaliditetom starijima od 18 godina. Projekt naziva „Grad Ploče – za bezbrižnu starost“ prijavljen je na otvoreni trajni poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ te mu je odobreno financiranje od 900.000 eura bespovratnih sredstava. Projekt će trajati ukupno 36 mjeseci.

U sklopu projekta planirano je zapošljavanje 20 djelatnika/ca na period od 30 mjeseci koji će skrbiti o 120 korisnika/ca s područja Grada Ploča. Natječaj za zapošljavanje bit će raspisan u narednim tjednima.

Pripadnici ciljne skupine su zbog svoje slabije pokretljivosti ili nekog stupnja invalidnosti nerijetko diskriminirani kroz smanjenu mogućnost zadovoljavanja temeljnih životnih potreba kao što su obavljenje higijene, nabavljanje namirnica, održavanje čistoće doma i sl. Projekt izravno doprinosi osiguranju temeljnih ljudskih prava i poboljšanju kvalitete života za pripadnike ciljne skupine budući da im se pružaju usluge organiziranja prehrane, obavljanja kućanskih poslova, održavanja higijene te druge usluge koje su nužne za zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

„Ovo je četvrti po redu projekt ovakvog tipa koji provodimo i kojim smo doprinijeli kvaliteti života naših najugroženijih sugrađana, a to su stariji ljudi, nažalost često prepušteni sami sebi te punoljetne osobe s invaliditetom kojima je uvijek dobrodošao svaki oblik pomoći. Cilj je povećati njihovu socijalnu uključenost i prevenirati institucionalizaciju osiguravanjem ovakvog vida dugotrajne skrbi. Briga o ranjivim skupinama od prvog dana nam je prioritet, a još je i bolje kada im je možemo pružiti kroz uhodan projekt i vanjska sredstva financiranja“, poručili su iz Gradske uprave.

29. travanj 2024 02:21