StoryEditorOCM
KorčulaINCIDENT U ČARI NA KORČULI

Netko se ‘olakšao‘, pa gov... namazao Spomenicu iz Domovinskog rata te spomen ploču Franji Tuđmanu i svim braniteljima u središtu mjesta! Evo što na to kažu ratni veterani

Piše Dora Lozica
22. veljače 2022. - 15:13

Čarane je u subotu šokirao nesvakidašnji incident, nepoznati je počinitelj ispraznio crijeva na Spomenicu iz Domovinskog rata, a onda papir s izmetom zalijepio na spomen ploču prvom, hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i svim braniteljima u središtu mjesta. Članovi udruge Vetarana Domovinskog rata Čara pokrenuli su kaznenu prijavu.

Kako doznajemo od predsjednika udruge Veterana Domovinskog rata Čara, Gordana Tomića, incident se dogodio oko 19,30 sati.

„Nazvao me prijatelj nakon što je primijetio papir na spomen ploči, odmah smo pozvali policiju, a danas smo podnijeli i kaznenu prijavu. Izmet i papir zalijepljeni su na mjesto gdje piše 'branitelji i mještani Čare'. Kako stoji u prijavi, želimo zaštitili dignitet Domovinskog rata, branitelje Republike Hrvatske i mještane Čare, smatramo da nedjelo ima sva bitna obilježja kaznenog djela i nadamo se pronalasku počinitelja i pokretanja kaznenog postupka. Ne znamo je li počinitelj revoltiran, je li ga netko prevario ili je to mržnja prema braniteljima, pokojnom predsjedniku i cijeloj državi, ali je ispraznio crijeva na sebe i na svoj život“, objasnio je Gordan Tomić, inače umirovljeni časnik Hrvatske vojske koji je pet godina proveo u Domovinskom ratu, a danas je i 70-postotni invalid.

image
'Olakšao' se na spomenicu Domovinskog rata i prilijepio je na spomen ploču
čitatelj

O kome se radi, Čarani ne znaju, niti ne sumnjaju na ikoga, kažu da to nije njihov posao, već obaveza policije. Na Spomenici je dio s imenom i prezimenom otkinut, ali Tomić je uvjeren da se pregledom dokumenta lako može doći do identiteta počinitelja. Također navodi kako su policijski službenici na terenu zaključili kako se ne radi o kaznenom djelu pa Tomići i ovim putem apelira na policiju da događaj shvate ozbiljno. Iz PU dubrovačko-neretvanske za sad su samo potvrdili slučaj.

„Trenutno možemo samo potvrditi da se incident dogodio i da je kriminalističko istraživanje u tijeku“, kratko je komentirala Andrijana Biskup, glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske.

Tomić je incdentu pristupio realno i iskreno, ovo se u Čari ne događa često, a taj čovjek, ističe, ili Spomenicu nije zaslužio ili netko nije bio pošten prema njemu, no ovaj način reakcije ne smatra primjerenim.

„Pogodilo me najviše jer smo se namučili postaviti ploču. Napravili smo to više, manje, vlastitim doprinosima i na kraju nam netko obavi nuždu na sve to“, zaključio je.

09. svibanj 2024 19:49