StoryEditorOCM
KonavleNISKONAPONSKA MREŽA

HEP ODGOVORIO NAČELNIKU BOŽU LASIĆU Na dijelu mreže u Ljutoj morali smo korektivno posjeći stabla

Piše GB
27. kolovoza 2019. - 16:10
Iz Hrvatske elektroprivrede odgovorili su u utorak na prozivke konavoskog načelnika Boža Lasića koji je jučer reagirao na nedavnu devastaciju drveća i prostora Ljute zbog izvođenja rekonstrukcije niskonaponske mreže.

- Sanacija niskonaponske mreže u naselju Ljuta još je uvijek u fazi izvođenja. Izvođač je do sada obavio samo grube radove radi izvedbe same instalacije. Po završetku radova, gradilište će se urediti te će se, kako je i uobičajeno, pozvati komunalno redarstvo da obiđe lokaciju te će se, bude li eventualnih primjedbi, uočeni nedostaci otkloniti. Važno je naglasiti da je Elektrojug Dubrovnik, kao i inače, s vlasnicima čestica, mjesnim odborom i Općinom, prethodno iskomunicirao način sanacije niskonaponske mreže i pozicije stupova, kako bi se pronašlo najpovoljnije rješenje s obzirom na tehničke, funkcionalne i estetske zahtjeve, uz uvažavanje budućih investicijskih razvojnih planova Općine na tom području. Pritom se u najvećoj mogućoj mjeri nastojala izbjeći šteta na hortikulturi, pa je tako primjerice drvored oko kružnog toka ostao potpuno netaknut – ističu iz HEP-a.

- Na jednom dijelu mreže, bilo je ipak nužno obaviti korektivnu sječu stabala, a s obzirom na važeće tehničke normative i zakonske propise, posebice u vezi sa zaštitom od požara. Završetkom sanacije niskonaponske mreže u naselju Ljuta, koja se kao i mnogi dosadašnji zahvati na elektroenergetskoj infrastrukturi, realizira zahvaljujući dobroj suradnji s Općinom Konavle, HEP ODS – Elektrojug Dubrovnik omogućit će mještanima sigurnu i stalnu opskrbu električnom energijom – zaključuju iz nasionalnog elektrodistributera.


Načelnik Božo Lasić reagirao je jučer na neželjene posljedice rekonstrukcije niskonaponske mreže.

- Naša priroda i prostor su najvrjedniji resursi koje imamo i stoga sam zaista ljut i ogorčen nedavnom devastacijom koju je napravila tvrtke Inero kao kooperant HEP prilikom rekonstrukcije niskonaponske mreže u naselju Ljuta, konkretno od Gnjila do kružnog toka.
U taj posao se ušlo kako bi se riješili dugogodišnji problemi s opskrbom električne energije u naselju Ljuta, no način na koji je to napravljeno nije niti primjeren niti opravdan. Općina je već službeno reagirala prema Hrvatskoj elektroprivredi prosvjednim pismom, no nažalost šteta je učinjena - naveo je Lasić i dodao kako su od njih zatražili hitnu sanaciju posječenih stabala i uređenja postojećeg sramotnog stanja koje je ostalo iza njihovog kooperanta.

- Ovom prilikom moram istaknuti kako HEP nažalost nije jedini veliki sustav s kojim postoje kontinuirani problemi na području naše općine, a kao očitog moram istaknuti Hrvatski telekom. S njima su u nekoliko navrata obavljeni razgovori i tražio se način kako što prije i što kvalitetnije zamijeniti dotrajalu infrastrukturu kako bi Konavljani imali uvjete prikladne 21. stoljeću. Nažalost, moram konstatirati da se tom poslu pristupa presporo i u potpunosti nedovoljno - poručio je načelnik Lasić i apelirao na HEP da Konavljane ne držI građanima drugog reda te da isporučI uslugu koja im se uredno plaća na kraju svakog mjeseca.








 
08. svibanj 2024 04:01