StoryEditorOCM
DubrovnikFRANKOVIĆ ODGOVORIO KRSTIČEVIĆU

Zlonamjerno i u predizborne svrhe neistinito tvrdite kako će se ‘dubrovačko smeće‘ odvoziti u Ploče. Proširili smo kapacitete Grabovice, o rješavanju komunalnih problema učite od Dubrovnika

Piše M. R. K.
13. ožujka 2024. - 10:35
Dubrovnik, 060722 U palaci Sponza odrzana konferencija za medije povodom otvaranja 73. Dubrovackih ljetnih igara. Na fotografiji: Mato Frankovic.Bozo Radic/Cropix

Iz gradske uprave poslali su reakciju gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića na izjave gradonačelnika Ploča Miša Krstičevića o zbrinjavanju dubrovačkog otpada na pločanskom odlagalištu. Evo što je napisao:

 

" Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević u svojoj posljednjoj objavi zlonamjerno i neistinito tvrdi kako je odlagalište otpada Grabovica na  rubu kapaciteta te kako će kako on tvrdi ‘dubrovačko smeće‘ odlaziti u Ploče.

 Dužan sam reagirati na ovakve neistinite izjave izrečene isključivo i jedino u predizborne svrhe s ciljem strašenja građana Ploča  ‘dubrovačkim‘ smećem te kako bi istovremeno Krstičević sam sebe  proglasio borcem protiv tog istog „nevidljivog smeća“.

 Na odlagalištu Grabovica ova gradska uprava napravila je sljedeće aktivnosti kroz 2019. godinu te početak 2020. godine:

 Izvršena je I. etapa odnosno saniranje odlagališta otpada Grabovica.

 Sama sanacija sastojala se od rekonstrukcije postojećih građevina  ulazno-izlazne zone, gradnje novih (cisterne za tehnološku vodu,  sabirnog bazena za otpadne i pročišćene tehnološke vode, vage te  taložnika i separatora masti i ulja za plato za pranje vozila),  rekonstruirale su se postojeće i izgradile nove ceste te kao  najvažnije sanirala se kazeta za otpad s odvodnjom i povećale su se lagune za procjedne vode.

 Kao najvažniji dio sanacije treba izdvojiti samu kazetu za otpad  budući da na tom dijelu odlagališta nije postojala nepropusna folija.  Ovom sanacijom prvo je uklonjen sav otpad koji je bio na mjestu  kazete, izrađen je izravnavajući sloj, postavljeni su geosintetici u  odlagališnu kazetu te drenažne cijevi za skupljanje procjednih voda iz  tijela odlagališta. Proširene su lagune u koje otječe procjedna voda s tijela odlagališta te je time spriječeno plavljenje okolnog terena za  vrijeme velikih oborina.

 U 2023. godini izvedeni su gabioni kako bi se osigurao još jedan  vremenski period za odlaganje otpada te su se formirali pokosi kako bi  se umanjila opasnost od požara te ujedno kao priprema za II. etapu  odnosno zatvaranje odlagališta Grabovica.

 Nabavljen je kompaktor za otpad kako bi se otpad što više sabijao te  da bi se odlagalište iskoristilo do maksimuma.

 Valja istaknuti kako je 60 % ukupnih troškova sanacije odlagališta  otpada Grabovica sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku  učinkovitost koji je redovno vršio nadzor nad izvođenjem radova.

 Vremensko razdoblje korištenja Grabovice bit će do otvaranja centra za  gospodarenjem otpadom čije planirano otvaranje se očekuje krajem 2025.  godine.

 Stoga, predlažem vikend gradonačelniku da prestane lagati i obmanjivati svoje sugrađane kako bi dobio po koji bod više na

 nadolazećim izborima. Svjesni smo kako u političkoj areni postoji različiti načini stjecanja političkih bodova međutim, onaj

 najuspješniji Krstičević još nije isprobao pa za početak nek pokuša  svaki dan doći na posao za kojeg su ga građani izabrali. A svoje  prstiće nek makne od Dubrovnika jer o tome kako Dubrovnik radi i  rješava komunalne i druge probleme ne zna ništa, ali ako želi saznati  naša vrata su otvorena svima onima željnim učenja od uspješnih gradova poput Dubrovnika - grada šampiona hrvatskog i svjetskog turizma i dobitnika niza nagrada za kvalitetu života.

 Stoga, gospar Mišo, pamet u glavu što bi rekli naši stari i zavrni  rukave radeći za svoj grad, poručio je Franković Krstičeviću.

 

27. travanj 2024 18:17