StoryEditorOCM
DubrovnikSREDSTVIMA IZ EU |

ŽELJEZNIČKA ZGRADA Beskućnici sele ispod dubrovačkog mosta, očekuje ih savjetovalište, prostor za edukaciju, radne i kreativne aktivnosti

Piše Gabrijela Bijelić
30. lipnja 2020. - 07:24
Željeznička zgrada ispod Mosta dr Franja Tuđmana namijenjena je beskućnicima i drugima u socijalnoj potrebiTonči Plazibat/HANZA MEDIA
Dubrovačko prihvatilište za beskućnike u tzv. željezničkoj zgradi na Kantafigu financirat će se iz EU fondova. Iz Grada Dubrovnika potvrdili su nam kako je Gradsko društvo CK Dubrovnik s partnerima, Gradom Dubrovnikom, Centrom za socijalnu skrb Dubrovnik i Caritasom Dubrovačke biskupije vrijedan više od 14 milijuna kuna prijavili za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

image
Hotel Vis 2 trenutno služi za smještaj beskućnika

 

Na četiri etaže


Prihvatilište će biti smješteno ispod Mosta dr. Franja Tuđmana, o čemu su se gradske vlasti lani usuglasile s Hrvatskim cestama putem ugovora o rješavanju međusobnih odnosa, odnosno zamjeni nekretnina.

- Izrađen je projekt adaptacije postojeće zgrade na Kantafigu u objekt za pružanje socijalnih usluga u zajednici, koji će u svom sastavu imati i prihvatilište za beskućnike. Po završetku adaptacije Dubrovnik će dobiti prikladan smještaj za beskućnike, ali i prostor za smještaj obitelji u kriznim slučajevima, za ukupno 40 korisnika. Objekt se sastoji od četiri etaže, ukupne površine 1172 metra četvorna. U podrumu će biti smješteno skladište Crvenog križa za opremu i hranu za krizne situacije, a na gornjim će etažama biti uređeni smještajni prostori za 40 osoba, s odgovarajućim brojem kupaonica, čajnim kuhinjama, društvenim prostorima te uredskim prostorom za djelatnike.

image
Željeznička zgrada ispod Mosta dr Franja Tuđmana namijenjena je beskućnicima i drugima u socijalnoj potrebi


Objektom organiziranog stanovanja s integriranim sustavom pružanja socijalnih usluga u zajednici upravljat će Crveni križ, dok će adaptaciju i uređenje prostora provesti Grad Dubrovnik – izvijestili su iz dubrovačke gradske uprave.

Na temu preuređenja željezničke zgrade iz Hrvatskih cesta ovog su tjedna odgovorili tek kako su zbog budućeg objekta za pružanje socijalnih usluga s Gradom Dubrovnikom sklopili Ugovor o zamjeni nekretnina, u kojem je predmet zamjene bila i zgrada ispod Mosta dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku, no kako im o uređenju i prenamjeni objekta dalje ništa nije poznato.
Iz Grada Dubrovnika pak ističu kako će uz adaptaciju zgrade ispod dubrovačkog mosta s partnerima za korisnike pokrenuti i savjetovalište, prostor za edukaciju, radne i kreativne aktivnosti, razvitak komunikacijskih vještina i razne radionice.
 

Povratak u zajednicu


Krajnji cilj je, prema tumačenju gradske uprave, uključivost i osnaživanje korisnika te njihovo zbrinjavanje i aktivni povratak u zajednicu uz podizanje kvalitete življenja.

image
Dubrovački Crveni križ dobit će novo skladište u bivšoj željezničkoj zgradi


Gradsko društvo CK Dubrovnik s partnerima, Gradom Dubrovnikom, Centrom za socijalnu skrb Dubrovnik i Caritasom Dubrovačke biskupije projekt punog naziva „Adaptacija i unutarnje uređenje postojeće građevine za pružanje usluge organiziranog stanovanja na području Grada Dubrovnika“ prijavili na otvoreni postupak dodjele bespovratnih sredstava, i to u modalitetu trajnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije-druga faza“, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
02. lipanj 2024 02:04