StoryEditorOCM
DubrovnikREAGIRANJE DVA SKALINA

Žao nam je da se gradonačelnik našao prozvanim, to nam nije bila namjera, ali roditelji i djeca nemaju vremena čekati rješavanje problema birokratskim putem

Piše dv
4. listopada 2023. - 13:05

Udruga Dva skalina reagirala je na gradonačelnikovu objavu na društvenim mrežama o radu te udruge. Prenosimo je u cijelosti:

 

Osjećamo se dužni prema svim sugrađanima odgovoriti g. Matu Frankoviću na objevu na facebook-u.

U svim dosadašnjim medijiskim nastupima uvijek smo naglašavali našu zahvalnost Gradu Dubrovniku, kao i DNŽ kao i općinama, te isticali dobru suradnju sa svima njima.

Tako smo i u jučerašnjem nastupu istaknuli da nam je Grad Dubrovnik velika podrška u radu.

Potrebno je naglasati kako udruga Dva skalina provodi dva Programa i to:

1. Dnevni boravak za djecu s cerebralnom paralizom koji je sufinanciran od Grada Dubrovnika u iznosu od 27.871,79 eura, od Dnž u iznosu od 13.272,28 eura, općine Župa dubrovačka 332 eura, Zaklada Blaga djela u iznosu od 10.000 eura.

Ova sufinanciranja idu putem Javnih poziva jedinica lokalnih samouprava. Za Fizioterapeuta Grad Dubrovnik izdvaja po posebnoj uredbi O.B. Dubrovnik iznos od

13.537,77 eura.

Da sažmemo: Jedinice lokalne samouprave za Dnevni boravak izdvajaju ukupno 55.013,80 eura. godišnje, a od toga iznosa Grad Dubrovnik sudjeluje 41.409,52eura, kad nadodadomo i 10 000 eura od Zaklade Blaga djela dolazimo do iznosa od 65.013,80 eura.

Važno je naglasiti da za Program Dnevnog boravka, a odnosi se na plaće zaposlenika, režije, troškove prijevoza korisnika, troškove održavanja naše kuće… potrebno je godišnje osigurati na osnovu prošlogodišnjih podataka 85 232 eura.

2. Program Skalin bliže cilju – pružanje besplatnih terapija za djecu s teškoćama u razvoju s područja DNŽ

Ovaj program ne sufinancira ni jedna jedinica lokalne samouprave, ovaj program isključivo se financira javljanjem na natječaje za donacije i donacijama pravnih i fizičkih osoba.

Za potrebe ovog programa Udruga je od 2019 do danas izdvojila 215.970 eura. Na godišnjoj razini rashodi za ovaj program iznose najmanje 30.000 eura.

Kako smo se našli u situaciji da nam do kraja 2023. g. za program Skalin bliže cilju- pružanje besplatnih terapija, nedostaje spomenuti iznos od 5.000 eura, sazvali smo sastanak roditelja i upoznali ih sa situacijom.

Dogovoreno je da se o problemu upozna Grad Dubrovnik i Županija i pokuša iznaći trajno riješenje problema financiranja terapija. Spomenuti iznos od 5.000 eura je samo gašenje požara tj. iznos za osiguranje terapija do kraja 2023.

Kako je gostovanje roditelja na HRT –Radio Dubrovnik u emisiji Utorkom o Gradu izazvalo veliku pozornost javnosti i pokrenuo lavinu dobrote, žao nam je da se Gradonačelnik našao prozvanim, to nam nije bila namjera, ali moramo svi shvatiti da roditelji i djeca nemaju vremena čekati rješavanje problema birokratskim putem. Njima trebaju terapije danas i svaki dan.

Isto tako žao nam je da u 21 godini postojanja Udruge Dva skalina, niti jedan Gradonačelnik/ca nas nije posjetio i direktno se upoznao s našim radom.

Molimo sve da se Udruga Dva skalina ne koristi za političko prepucavanje u medijima, naveli su u reagiranju iz Udruge Dva skalina.

28. travanj 2024 17:01