StoryEditorOCM
DubrovnikZAŠTO JE MINISTAR 'POTEGAO' IZ ZAGREBA

Što je Dobroslavić u Dubrovniku rekao ministru

Piše DV
23. studenog 2016. - 11:04

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović danas je posjetio Dubrovačko-neretvansku županiju gdje se u Dubrovniku sastao se sa županom Nikolom Dobroslavićem i njegovim suradnicima, a na sastanku su bili i saborski zastupnici Mato Franković i Maro Kristić.
 
Razgovaralo se o zaštićenim dijelovima prirode kojima je županija bogata, specifičnostima položaja i razvoju, kao i problemima s kojima se županija susreće.
Na sastanku se govorilo o gospodarenju otpadom i Centru za gospodarenje otpadom te potrebom odvajanja i recikliranja otpada, problemima odlaganja mulja iz prečišćivača otpadnih voda, onima u vezi s projektom Gornji horizonti te oko istraživanja nafte u Crnogorskom podmorju koji mogu imati negativan utjecaj na vode i more županije. Govorilo se o sudbini projekta termo elektrane na ugljen u Pločama, projektu HE Ombla, kojima se Županija  protivi – javljaju iz protokola Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Istaknuta je inicijativa Županijske skupštine o snižavanju razine zaštite na kopnenom dijelu Malostonskog zaljeva, koja  je upućena Ministarstvu, problemu zaštite od incidenata na moru, projektu navodnjavanja Donje Neretve, kao i potrebi boljih odnosa uprava zaštićenih područja i lokalnih zajednica.
 
Ministar Dobrović istaknuo je potrebu cjelovitog rješavanja pitanja gospodarenja otpadom koje uključuje centar, ali i odvajanje i recikliranje otpada što je obveza koju je Hrvatska preuzela prema EU. Složio se s ozbiljnošću problema u vezi s Gornjim horizontima i istraživanjem nafte u Crnoj gori i obećao posebnu brigu ministarstva oko tih pitanja. Rekao je da razumije protivljenje projektima TE na ugljen i HE Ombla, istaknuo da doista treba razraditi koncept zaštite od zagađivanja na moru, kao i da nacionalni parkovi i parkovi prirode moraju živjeti skupa s lokalnom zajednicom i zajednički rješavati probleme. Obećao je provjeriti u kojoj je fazi rješavanja inicijativa oko Malostonskog zaljeva.
 
Sastanak je od obje strane ocijenjen konstruktivnim i dobrim te je dogovorena daljnja suradnja ministarstva i županije na rješavanju ovih i drugih pitanja iz nadležnosti ministarstva- zaključuje se u priopćenju.

Nakon sastanka novinari su ministru među ostalim  postavili pitanja o sudbini projekta golf naselja na Srđu te o pročistaću vode, no Dobrović nije znao konkrentno  odgovoriti. A o trenutno najvažnijem problemu u županiji, zabrani prijevoza smeća preko Neuma u BiH, na sastanku se uopće nije razgovaralo. 
 
 

03. svibanj 2024 12:02