StoryEditorOCM
DubrovnikSpektakl na nebu

Podignite pogled, postoji mogućnost da i večeras ugledate polarnu svjetlost!

Piše K. F.
11. svibnja 2024. - 16:47

- Geomagnetska oluja dosegla je najveći stupanj G5, a traje i dalje - objavio je na svom Facebook profilu Daniel Pavlinović, dubrovački storm chaser.

- Kako oluja još traje, tko je propustio auroru sinoć, postoji mala mogućnost da je vidi i večeras (subota na nedjelju) - napisao je koji je fotoobjektivom ‘uhvatio‘ prekrasne prizore polarne svjetlosti na nebu iznad grada.

Naime, već sinoć se moglo uživati u prizorima Aurore borealis na nebu. Kako je opisao naš lovac na oluje ‘povremeno je bila vidljiva golim okom, nisko na sjeveru‘.

- Spektakl je s obzirom gdje je - napisao je u facebook objavi. 

Ovaj storm chaser još naglašava kako se mogu pratiti i live updatei u vezi geomagnetske oluje i mogućnosti za Auroru odnosno polarnu svjetlost na internet stranici spaceweather.com. 

Spomenimo, polarna svjetlost nastaje kada čestice Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje pa se sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti. Tako nastaju spektakularni prizori na nebu. Aurora se uvijek pojavljuje nad polarnim područjima, no tijekom najjačih geomagnetskih oluja može se primijetiti i u južnijim geografskim područjima.

23. svibanj 2024 10:14