StoryEditorOCM
DubrovnikRAGUŽEV KOLORIZAM POŠAO U ROPOTARNICU POVIJESTI

NATRAG U CRNO-BIJELI SVIJET Šarena zebra je prošlost

Piše PSD.
4. studenog 2016. - 14:04

Službenici Tehnogradnje su šarenu zebru u ulici Andrije Hebranga poviše Osnovne škole Ivana Gundulića ponovno vratili u prvobitno stanje. Naime, nakon što je boja naručena na zahtjev DUSTRA-e, a dogadonačelnik Željko Raguž najavio pojačati sigurnost pješaka, posebno najmlađih, i prevenirati prometne nesreće Dubrovnik je 24. listopada dobiju zebru u duginim bojama.

- Bojanje pješačkog prijelaza u Ulici Andrije Hebranga u Dubrovniku je u suprotnosti s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kao i Pravilnika o prometnim znakovima, opremi i signalizaciji na cestama, što nas obvezuje na poduzimanje propisanih mjera, odnosno prekršajno sankcioniranje odgovornih uz nalog za povratak u prvobitno stanje. Policijska uprava podupire sve ideje koje poboljšavaju stanje sigurnosti u cestovnom prometu, te smo mišljenja da se radi o jednoj zaista dobroj inicijativi, ali takve inicijative moraju biti usklađene s važećim zakonskim propisima i pravilnicima – zaključili su tada iz PU dubrovačko-neretvanske.

Voditelj Udruge za sigurnost u prometu, dubrovački policajac Denis Pavela podsjetio je već tada kako ovakvo prometno rješenje nije u skladu s propisima koji za horizontalnu signalizaciju umjesto dugina spektra, predviđaju samo dvije boje - bijelu i žutu.

Zakoni u Republici Hrvatskoj pak navode kako se zebra označava horizontalnim poprečnim trakama na kolniku bijele boje i okomitom prometnom signalizacijom. O zaprekama za oslikavanje prostora između bijelih traka nema spomena.

Kako bojama pješačke prijelaze učiniti uočljivijim prvi se dosjetio umjetnik Christo Guelov. On je po Madridu oslikao prazne prostore između bijelih linija raznobojnim uzorcima kako bi ih učinio preglednijim i pješacima i vozačima kao podsjetnik da prilagode brzinu.

26. svibanj 2024 17:53