StoryEditorOCM
DubrovnikPREDSTAVLJEN REKORDNI PRORAČUN

Mato Franković: Gradska blagajna nikad izdašnija, uređuje se zona posebnog prometnog režima, jača dubrovačka stanogradnja i smještaj za predškolce...

Piše Ahmet Kalajdžić
13. studenog 2023. - 14:21

Proračun Grada Dubrovnika za 2024.godinu težak je 119,378.803 eura i predstavlja rekordni iznos u odnosu na sve dosadašnje. Ali, naglašavam kako je proračun zapravo puno više od onog što ćemo danas predstaviti. Jer, na njemu je radilo više od tisuću sugrađana koji su odabrali željene projekte za financiranje i čiji realizaciju žele vidjeti iduće 2024. godine. Iako iduće godine u proračunu neće biti prihoda od strane prireza, to se neće odraziti na rekordni proračun koji je od 2019.godine, kad je iznosio 98,445 milijuna eura narastao na spomenutih više od stotinu milijuna eura- rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na tematskoj sjednici tijekom koje je predstavio proračun za iduću godinu, a kojem će odlučiti gradski vijećnici na sjednici koja će se održati u srijedu 15. studenog.

image
Ahmet Kalajdžić

Tijekom jednosatnog izlaganja gradonačelnik je proračun predstavio prema projektima gradskih upravnih odjela te je glede projekata Upravnog odjela za poslove gradonačelnika posebno naveo međunarodnu suradnju za koju se izdvaja 90 tisuća €, zonu posebnog prometnog režima (820 tisuća €) i dubrovačku stanogradnju (900 tisuća €) koja sredstava su namijenjena za kupnju ili nadogradnju stambenog prostora mladim obiteljima.

Gradski Upravni odjel za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove ima proračun od 11 milijuna eura koja sredstva su predviđena i za postupke izvlaštenja cesta za Nuncijatu (u sklopu kojeg slijedi izvlaštenje 11 nekretnina), cesta Montovjerna (14 nekretnina), cesta Ljubač-Osojnik (81 nekretnina) i cesta Komolac (dvije nekretnine). Franković je posebno najavio vrtić Komolac te obnovu zemljišnih knjiga za katastarske općine Gruž i Koločep. Najavio je i nastavak knjiženja stanova te obnovu četiri gradska stana u povijesnoj jezgri.

Govoreći o Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Franković je rekao kako se i ove godine nastavlja kontinuitet proračunskih izdvajanja za taj gradski ured koji će, u odnosu na 18,056 milijuna eura u ovoj, iduće godine imati na raspolaganju 23,585 milijuna eura. Sredstva će se rasporediti za predškolski odgoj (8,451 milijun €), osnovno školstvo (3,675 milijuna €), socijalnu i zdravstvenu skrb o djeci i mladima (4,040 milijuna €), na skrb o stradalnicima Domovinskog rata i njihove obitelji (109 tisuće €), te tehničku kulturu (121 tisuća €) i šport (6,674 milijuna €).

U tom je kontekstu gradonačelnik naglasio da će se najveća sredstva izdvojiti za subvencije Dječjim vrtićima Dubrovnik gdje roditelji u prosjeku plaćaju 15,6 posto, a najviše 22 posto u odnosu na ekonomsku cijenu smještaja, prehrane i skrbi mališana. Naglasio je kako sve dok se ne osigura smještaj za svu djecu predškolskog uzrasta još nema govora o besplatnom smještaju djece, iako bi to ”politički dobro zvučalo”. Za produženi boravak pučkoškolaca predviđen je iznos od 850 tisuća eura, za pomoćnike u nastavi 443 tisuće eura, za besplatne mjesečne pokaze 80 tisuća, a  stipendije 374 tisuće eura.

image
Ahmet Kalajdžić/

Sredstva predviđena kao dar za novorođeno dijete iznose više od pola milijuna eura, za umirovljenički dodatak 299 tisuća, a umirovljenički pokaz 133 tisuće eura. Za pučku kuhinju je predviđeno 310 tisuća €, a naknade za troškove stanovanja teške su 159 tisuća eura, potpore za podstanare mladim obiteljima 47.400 €, a najveći iznos od 764.929 € izdvojit će se za rad Doma za starije osobe Ragusa.

Za rad Upravnog odjela za kulturu i baštinu predviđeno je ukupno 18,7 milijuna eura: za 101 program javnih potreba u kulturi izdvojit će se 350 tisuća € (što je 55 posto više nego u ovoj godini), za Dubrovačke ljetne igre 1,673 milijuna €, za Zimski festival 597 tisuća, za Stradun Classic 70 tisuća, a programe obilježavanja UNESCO-ve obljetnice 43,3 tisuće a za programe koji su prijavljeni za sufinanciranje EU-sredstvima 298 tisuća eura.

Predstavljajući program i proračun Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more gradonačelnik je posebno naglasio potpore razvoju ženskog poduzetništva (55 tisuća €) i potpore tradicijskim obrtima (166 tisuće €), te 365 tisuće eura za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti (ugradnja fotonaponskih solara), dok će se za poboljšanje turističke ponude grada izdvojiti 452 tisuće, a za poticaje produljenju turističke sezone 252 tisuće eura.

Na kraju, za Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu predviđeno je 18,621 milijun eura (u odnosu na 15,461 milijun ove godine) te je u tom kontekstu najavio obnovu sjedališta na igralištu iznad garaže na Ilijinoj glavici, obnovu igrališta Šumica, Nova Mokošica, Suđurađ, Batala, Bogišićev park i park Luja Šoletića. Posebno raduje najava pojačanog održavanja prometnica i obnova asfalta u ulicama Iva Vojnovića (od skretanja za Čokolino do Kuneja), Suđurađ (od crkve sv.Duha kroz zaseok Sutulija), Bosanka (proširenje ceste), te u ulicama Bokeljskoj, Andrije Hebranga, Obala Stjepana Radića, Bulevar kralja Tomislava, Vatroslava Lisinskog, Vladimira Nazora, Vukovarskoj i Ulici branitelja Dubrovnika. Najavio je i postavljanje rukohvata u više ulica, uređenje šetnica i pješačkih staza te izgradnju nogostupa, uređenje zelenih površina u ulici Miljenka Bratoša i u Hladnici te nastavak rješavanja javne rasvjete.

image
Ahmet Kalajdžić/

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša planira izradu više UPU-a za što će se utrošiti 178 tisuća eura, a gradski Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima imat će na raspolaganju 25,325 milijuna eura za groblje Dubac (1,018 milijuna €), igralište Šipan (90 tisuća €), spomen sobu braniteljima u Sponzi (220 tisuća €), za realizaciju projekta centra za starije i nemoćne (6,589 milijuna €), parking Mokošica (350 tisuća €), rješenje oborinske odvodnje od Montovjerne do Batale (906 tisuće €), a tu su i rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole Mokošica, uređenje igrališta Rožat (80 tisuća), boćarska dvorana Gospino polje (200 tisuća €) i energetska obnova upravne zgrade u ulici Ćira Carića (100 tisuća €) te sadnja i uređenje drvoreda na Bulevaru i u Gružu (po 43.300 €) kao i uređenje vrtića u Biskupskim dvorima (432 tisuće eura za šest vrtićkih i jednu jasličku grupu).

Na kraju, Upravni odjel za europske fondove planira prihode u 2024.godini od 10,627 milijuna eura koji će se utrošiti na rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale, centar za starije osobe, dječji vrtić Biskupski dvor, drvorede Bulevar i Gruž, parkove Gradac, Pile i Park platana te nabavu spremnika za izdvojeno prikupljanje otpada.

18. lipanj 2024 05:09