stdClass Object ( [id] => 498400 [title] => Kad vidim da netko slatko jede, mogao bih mu kuhati satima! [alias] => kad-vidim-da-netko-slatko-jede-mogao-bih-mu-kuhati-satima [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Carstvo mirisa i okusa carstvo je kuhara Saše Računice. Kao šef kuhinje restorana "Vapor" u sklopu hotela "Bellevuea" on s timom stvara užitke za nepca. Odmalena je uživao u spravljanju jela.

- Privukli su me mirisi iz kuhinje koje sam osjetio dok me čuvala none, oni su me zaintrigirali. Kasnije sam se počeo i sâm "motati" po kuhinji. Dok sam čuvao maloga brata, kuhao sam i njemu, tako je nekako krenulo, otkriva Saša.
Bez kave se ne može
Po završetku Ugostiteljske škole pošao je u vojsku. Raditi je počeo 1994. kad je imao 17 godina i devet mjeseci. Isprva je radio u raznim dubrovačkim restoranima, a sad je svoje mjesto našao u "Bellevueu".

- Radni dan počinje dizanjem u 6 i pol, potom slijedi tuširanje, brijanje i kava obavezno – dvije ujutro prije posla i jedna oko podne. Da dođem bez kave i novina ujutro u kuhinju "potjerali" bi me moji, rekli bi mi da sam prenervozan, kaže kuhar.

Radni dan traje "koliko treba".

- Kad počneš raditi kao kuhar, dobro je pomiriti se s nekim stvarima odmah na početku. Pomiriš se da nemaš praznika, nedjelja, Božića, Novih godina... Što prije to shvatiš, bit će ti lakše. Ako se dogodi da si slobodan na Badnji dan ili Božić – super, ako se ne dogodi – isto tako ok. Tada provedeš vrijeme s ekipom u kuhinji s kojom si više nego sa svojima doma i dobro jeKad završiš ugostiteljsku školu ne možeš očekivati da ćeš imati nekakvo "normalno" radno vrijeme, pogotovo ako si šef, objašnjava Saša koji se potpuno navikao na ritam rada.

Izazova ima svaki dan. Kuhari su danas postali umjetnici, na pjatu često ima jela na razini Dulčić-Masle-Pulitika. Pokušavajući kombinirati kreativnost i gastronomiju, Saša se drži jedne osnovne misli.

- Treba poštovati namirnicu s kojom radiš, kakva god bila. Bila ona cijenovno jeftina – tipa blitve ili skupa poput jastoga ili tartufa. Treba gledati kako sa svakom namirnicom napraviti nešto što je posebno. Uzmeš primjerice komad mesa i prvo vidiš što bi se od njega dalo napraviti i tek onda kreneš raditi.

Svakodnevno usavršavanje je ključno.

- Ja sam više vizualni tip, kad vidim nešto zanimljivo, to i zapamtim. Recimo, kad vidim pet jela pokušam od toga iskombinirati jedno, ali na svoj način. Nisam neki slikar ili crtač, ali prije pokušam skicirati na pjatu kako bi to sve skupa izgledalo, dodaje Saša.

Zahtjevnih gostiju ima sve više i više.

- Takav posao radimo, ako je dosadno, nije dobro, a kad je napeto, onda je u redu, komentira on.

Treba se znati prilagoditi i posebnim zahtjevima. Najvažnije je ne biti isključiv.

- Najviše volim kad mi svaki gost reče što želi. Tada se dogovorimo začas, usporedimo s onime što imamo u kuhinji. Ako i ne možemo neki specijalitet napraviti taj dan, onda možemo sutra, prekosutra - zavisi kad dođe ta određena namirnica. Svatko voli misliti da je poseban, a svaki gost i jest poseban. Ako mu pristupite na osoban način onda se i osjeća drukčije, posebnije, ističe sugovornik.
Ne voli papirologiju
Nije svima sve ukusno, a uvijek će se naći tko će reći: "Hvala, ali ovo mi je neukusno".

- Naravno da ima i toga, ali vrlo malo. Tada se ne osjećaš baš dobro jer znaš koliko si se potrudio i koliko se ekipa u kuhinji usavršila... Jedino važno je jesi li ti kao kuhar zadovoljan s onim što je izašlo na pjat pred gostima. Ako tebe to zadovoljava, super! Ako ti nisi zadovoljan, ni gost neće biti zadovoljan, to je sigurno. Kad daš sve od sebe, onda ćeš reći: "Oprostite, napravit ćemo nešto drugo" i ideš dalje.

Trud cijele ekipe na čelu sa Sašom nagrađen je Michelinovom preporukom, no chef je samozatajan i neće se sam pohvaliti, nego će taj uspjeh navesti drugi. S obzirom da je svaki dan okružen najukusnijom hranom, pravi je izazov ne pojesti "sve oko sebe".

- Ne kontroliram se! Ima tu i viška kila, a hranu obožavam, reći će Saša.

Kao šef u kuhinji 50 posto vremena je psiholog jer svakog kolegu treba dobro poznavati. U svom poslu najviše voli dinamiku i adrenalin.

- Kad pođete na godišnji, prvih pet dana vam to ne fali, ali nakon toga vam sve fali! Najviše adrenalin, jer ovo je stvarno dinamičan posao. Ne možete ga raditi ako ga ne volite. Može vas privući k njemu masu stvari, ali ćete ga onda raditi kratkoročno. Ako ga volite, onda ga radite dugoročno, priča Saša te dodaje:

- Kad vidim da netko slatko jede, mogao bih za njega kuhati satima!

Ono što ne voli u poslu jest papirologija. A guliti patate? E to čak ima meditativna svojstva. Čudnih zahtjeva nema.

- Ništa više nije čudno! Ako gost zna što želi, mi ćemo mu to napraviti! Naravno, ako smo u mogućnosti, odgovora Saša.

Slobodno vrijeme provodi na navijačkim tribinama. Već duže vrijeme s prijateljima prati Hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Ispočetka je s prijateljima pratio nogometnu reprezentaciju, ali onda se sve promijenilo.

- Kad bi došli doma, pričali bi ženama kako nam je bilo, koga smo upoznali i onda su one pitale: "Kad ćete nas voditi?" A kad vodite žene na nogomet onda "to" nije baš "to". POveli smo ih na rukometno prvenstvo u Hrvatskoj i tako je krenulo. U siječnju se najviše igra rukomet i nekako je najlakše organizirati slobodno vrijeme. Sad godišnje odmore planiramo po tome gdje se igra rukomet, kaže.

Put ih je odveo do Barcelone, Praga, Katara, Dohe, Graza, Pariza... Na putu muški kuhaju, a žene odmaraju.

- Lakše se nama trojici dogovoriti nego trima ženama, govori Saša.

Inače, najbolji objed Saša je jeo u Krakowu, a u Poljskoj su najmanje kuhali jer su s hranom u restoranima bili jako zadovoljni.


Od slastica najviše voli kolače od čokolade, a od slanoga mu je drag dobro odrezani komad mesa uz crno vino. Voli raditi 'odokativno', dodavati sastojke sve dok ne dobije ono što želi, stoga ne bi mogao raditi kao slatičar gdje je sve puno preciznije. Ispričao je i koliko je kritičan u ocjenjivanju tuđih jela.

- Zavisi tko kuha! Ako kuha supruga doma onda nisam kritičan jer bi sljedeća bila: "Evo ti pa sam kuhaj!" (smijeh). U principu nisam toliko kritičan, vidim, zapamtim, ako mi se nešto svidi dođem ponovo u restoran, ako ne, zaobiđem i to je to.

Saši dolaze nepca iz svih krajeva zemaljske kugle jer se zemlja samo naizgled vrti oko svoje osi. Zapravo se sve okreće oko hrane, a oko dobre i ukusne hrane okreće se radišni Saša Računica i njegova vrijedna ekipa. Bon appétit!

 


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAŠA RAČUNICA, KUHAR U HOTELU BELLEVUE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-07-24 15:38:27 [created_by] => 3105 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-07-24 15:38:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-07-24 15:38:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2120 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/2\/Images\/2017\/07\/24\/WEB\/269473.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2017\/07\/24\/WEB\/268918.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2017\/07\/24\/WEB\/268917.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2017\/07\/24\/WEB\/268916.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2017\/07\/24\/WEB\/268915.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2017\/07\/24\/WEB\/268914.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2017\/07\/24\/WEB\/268913.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x818"},{"size0":"1200x1709"},{"size0":"1200x852"},{"size0":"1200x883"},{"size0":"1200x685"},{"size0":"1200x746"},{"size0":"1200x1685"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8004737 Threads: 6 Questions: 1596399229 Slow queries: 4880481 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112444142 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/kad-vidim-da-netko-slatko-jede-mogao-bih-mu-kuhati-satima-498400 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/kad-vidim-da-netko-slatko-jede-mogao-bih-mu-kuhati-satima-498400?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 325776 [name] => Jadranski luksuzni hoteli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranski-luksuzni-hoteli [link] => /tag/jadranski-luksuzni-hoteli ) [1] => stdClass Object ( [id] => 331256 [name] => Saša Računica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sasa-racunica [link] => /tag/sasa-racunica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAŠA RAČUNICA, KUHAR U HOTELU BELLEVUE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kad vidim da netko slatko jede, mogao bih mu kuhati satima! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3105 [name] => Bruno Lucić [username] => bruno-luci [email] => bruno-luci@sd.hr [password] => $2y$10$2ZvMJOywXhk./ApA19DM/.mvVmcwa8Dq8n5xDLaRYs/73hJrPFNoG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/bruno-lucic-3105 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1623 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/2553ada7fb52d52eaf4f18c8e5314034?s=100&default=https%3A%2F%2Fdubrovacki.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/07/24/WEB/269473.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/07/24/WEB/269473.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/07/24/WEB/268918.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/07/24/WEB/268917.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/07/24/WEB/268916.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/07/24/WEB/268915.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/07/24/WEB/268914.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/07/24/WEB/268913.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Carstvo mirisa i okusa carstvo je kuhara Saše Računice. Kao šef kuhinje restorana "Vapor" u sklopu hotela "Bellevuea" on s timom stvara užitke za nepca. Odmalena je uživao u spravljanju jela.

- Privukli su me mirisi iz kuhinje koje sam osjetio dok me čuvala none, oni su me zaintrigirali. Kasnije sam se počeo i sâm "motati" po kuhinji. Dok sam čuvao maloga brata, kuhao sam i njemu, tako je nekako krenulo, otkriva Saša.
Bez kave se ne može
Po završetku Ugostiteljske škole pošao je u vojsku. Raditi je počeo 1994. kad je imao 17 godina i devet mjeseci. Isprva je radio u raznim dubrovačkim restoranima, a sad je svoje mjesto našao u "Bellevueu".

- Radni dan počinje dizanjem u 6 i pol, potom slijedi tuširanje, brijanje i kava obavezno – dvije ujutro prije posla i jedna oko podne. Da dođem bez kave i novina ujutro u kuhinju "potjerali" bi me moji, rekli bi mi da sam prenervozan, kaže kuhar.

Radni dan traje "koliko treba".

- Kad počneš raditi kao kuhar, dobro je pomiriti se s nekim stvarima odmah na početku. Pomiriš se da nemaš praznika, nedjelja, Božića, Novih godina... Što prije to shvatiš, bit će ti lakše. Ako se dogodi da si slobodan na Badnji dan ili Božić – super, ako se ne dogodi – isto tako ok. Tada provedeš vrijeme s ekipom u kuhinji s kojom si više nego sa svojima doma i dobro jeKad završiš ugostiteljsku školu ne možeš očekivati da ćeš imati nekakvo "normalno" radno vrijeme, pogotovo ako si šef, objašnjava Saša koji se potpuno navikao na ritam rada.

Izazova ima svaki dan. Kuhari su danas postali umjetnici, na pjatu često ima jela na razini Dulčić-Masle-Pulitika. Pokušavajući kombinirati kreativnost i gastronomiju, Saša se drži jedne osnovne misli.

- Treba poštovati namirnicu s kojom radiš, kakva god bila. Bila ona cijenovno jeftina – tipa blitve ili skupa poput jastoga ili tartufa. Treba gledati kako sa svakom namirnicom napraviti nešto što je posebno. Uzmeš primjerice komad mesa i prvo vidiš što bi se od njega dalo napraviti i tek onda kreneš raditi.

Svakodnevno usavršavanje je ključno.

- Ja sam više vizualni tip, kad vidim nešto zanimljivo, to i zapamtim. Recimo, kad vidim pet jela pokušam od toga iskombinirati jedno, ali na svoj način. Nisam neki slikar ili crtač, ali prije pokušam skicirati na pjatu kako bi to sve skupa izgledalo, dodaje Saša.

Zahtjevnih gostiju ima sve više i više.

- Takav posao radimo, ako je dosadno, nije dobro, a kad je napeto, onda je u redu, komentira on.

Treba se znati prilagoditi i posebnim zahtjevima. Najvažnije je ne biti isključiv.

- Najviše volim kad mi svaki gost reče što želi. Tada se dogovorimo začas, usporedimo s onime što imamo u kuhinji. Ako i ne možemo neki specijalitet napraviti taj dan, onda možemo sutra, prekosutra - zavisi kad dođe ta određena namirnica. Svatko voli misliti da je poseban, a svaki gost i jest poseban. Ako mu pristupite na osoban način onda se i osjeća drukčije, posebnije, ističe sugovornik.
Ne voli papirologiju
Nije svima sve ukusno, a uvijek će se naći tko će reći: "Hvala, ali ovo mi je neukusno".

- Naravno da ima i toga, ali vrlo malo. Tada se ne osjećaš baš dobro jer znaš koliko si se potrudio i koliko se ekipa u kuhinji usavršila... Jedino važno je jesi li ti kao kuhar zadovoljan s onim što je izašlo na pjat pred gostima. Ako tebe to zadovoljava, super! Ako ti nisi zadovoljan, ni gost neće biti zadovoljan, to je sigurno. Kad daš sve od sebe, onda ćeš reći: "Oprostite, napravit ćemo nešto drugo" i ideš dalje.

Trud cijele ekipe na čelu sa Sašom nagrađen je Michelinovom preporukom, no chef je samozatajan i neće se sam pohvaliti, nego će taj uspjeh navesti drugi. S obzirom da je svaki dan okružen najukusnijom hranom, pravi je izazov ne pojesti "sve oko sebe".

- Ne kontroliram se! Ima tu i viška kila, a hranu obožavam, reći će Saša.

Kao šef u kuhinji 50 posto vremena je psiholog jer svakog kolegu treba dobro poznavati. U svom poslu najviše voli dinamiku i adrenalin.

- Kad pođete na godišnji, prvih pet dana vam to ne fali, ali nakon toga vam sve fali! Najviše adrenalin, jer ovo je stvarno dinamičan posao. Ne možete ga raditi ako ga ne volite. Može vas privući k njemu masu stvari, ali ćete ga onda raditi kratkoročno. Ako ga volite, onda ga radite dugoročno, priča Saša te dodaje:

- Kad vidim da netko slatko jede, mogao bih za njega kuhati satima!

Ono što ne voli u poslu jest papirologija. A guliti patate? E to čak ima meditativna svojstva. Čudnih zahtjeva nema.

- Ništa više nije čudno! Ako gost zna što želi, mi ćemo mu to napraviti! Naravno, ako smo u mogućnosti, odgovora Saša.

Slobodno vrijeme provodi na navijačkim tribinama. Već duže vrijeme s prijateljima prati Hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Ispočetka je s prijateljima pratio nogometnu reprezentaciju, ali onda se sve promijenilo.

- Kad bi došli doma, pričali bi ženama kako nam je bilo, koga smo upoznali i onda su one pitale: "Kad ćete nas voditi?" A kad vodite žene na nogomet onda "to" nije baš "to". POveli smo ih na rukometno prvenstvo u Hrvatskoj i tako je krenulo. U siječnju se najviše igra rukomet i nekako je najlakše organizirati slobodno vrijeme. Sad godišnje odmore planiramo po tome gdje se igra rukomet, kaže.

Put ih je odveo do Barcelone, Praga, Katara, Dohe, Graza, Pariza... Na putu muški kuhaju, a žene odmaraju.

- Lakše se nama trojici dogovoriti nego trima ženama, govori Saša.

Inače, najbolji objed Saša je jeo u Krakowu, a u Poljskoj su najmanje kuhali jer su s hranom u restoranima bili jako zadovoljni.


Od slastica najviše voli kolače od čokolade, a od slanoga mu je drag dobro odrezani komad mesa uz crno vino. Voli raditi 'odokativno', dodavati sastojke sve dok ne dobije ono što želi, stoga ne bi mogao raditi kao slatičar gdje je sve puno preciznije. Ispričao je i koliko je kritičan u ocjenjivanju tuđih jela.

- Zavisi tko kuha! Ako kuha supruga doma onda nisam kritičan jer bi sljedeća bila: "Evo ti pa sam kuhaj!" (smijeh). U principu nisam toliko kritičan, vidim, zapamtim, ako mi se nešto svidi dođem ponovo u restoran, ako ne, zaobiđem i to je to.

Saši dolaze nepca iz svih krajeva zemaljske kugle jer se zemlja samo naizgled vrti oko svoje osi. Zapravo se sve okreće oko hrane, a oko dobre i ukusne hrane okreće se radišni Saša Računica i njegova vrijedna ekipa. Bon appétit!

 


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/kad-vidim-da-netko-slatko-jede-mogao-bih-mu-kuhati-satima-498400 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c4337e54eb4a423905698c00db7d3bafea9762fa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kad+vidim+da+netko+slatko+jede%2C+mogao+bih+mu+kuhati+satima%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fkad-vidim-da-netko-slatko-jede-mogao-bih-mu-kuhati-satima-498400 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fkad-vidim-da-netko-slatko-jede-mogao-bih-mu-kuhati-satima-498400 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAŠA RAČUNICA, KUHAR U HOTELU BELLEVUE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikSAŠA RAČUNICA, KUHAR U HOTELU BELLEVUE

Kad vidim da netko slatko jede, mogao bih mu kuhati satima!

24. srpnja 2017. - 17:38

Carstvo mirisa i okusa carstvo je kuhara Saše Računice. Kao šef kuhinje restorana "Vapor" u sklopu hotela "Bellevuea" on s timom stvara užitke za nepca. Odmalena je uživao u spravljanju jela.

- Privukli su me mirisi iz kuhinje koje sam osjetio dok me čuvala none, oni su me zaintrigirali. Kasnije sam se počeo i sâm "motati" po kuhinji. Dok sam čuvao maloga brata, kuhao sam i njemu, tako je nekako krenulo, otkriva Saša.
Bez kave se ne može
Po završetku Ugostiteljske škole pošao je u vojsku. Raditi je počeo 1994. kad je imao 17 godina i devet mjeseci. Isprva je radio u raznim dubrovačkim restoranima, a sad je svoje mjesto našao u "Bellevueu".

- Radni dan počinje dizanjem u 6 i pol, potom slijedi tuširanje, brijanje i kava obavezno – dvije ujutro prije posla i jedna oko podne. Da dođem bez kave i novina ujutro u kuhinju "potjerali" bi me moji, rekli bi mi da sam prenervozan, kaže kuhar.

Radni dan traje "koliko treba".

- Kad počneš raditi kao kuhar, dobro je pomiriti se s nekim stvarima odmah na početku. Pomiriš se da nemaš praznika, nedjelja, Božića, Novih godina... Što prije to shvatiš, bit će ti lakše. Ako se dogodi da si slobodan na Badnji dan ili Božić – super, ako se ne dogodi – isto tako ok. Tada provedeš vrijeme s ekipom u kuhinji s kojom si više nego sa svojima doma i dobro jeKad završiš ugostiteljsku školu ne možeš očekivati da ćeš imati nekakvo "normalno" radno vrijeme, pogotovo ako si šef, objašnjava Saša koji se potpuno navikao na ritam rada.

Izazova ima svaki dan. Kuhari su danas postali umjetnici, na pjatu često ima jela na razini Dulčić-Masle-Pulitika. Pokušavajući kombinirati kreativnost i gastronomiju, Saša se drži jedne osnovne misli.

- Treba poštovati namirnicu s kojom radiš, kakva god bila. Bila ona cijenovno jeftina – tipa blitve ili skupa poput jastoga ili tartufa. Treba gledati kako sa svakom namirnicom napraviti nešto što je posebno. Uzmeš primjerice komad mesa i prvo vidiš što bi se od njega dalo napraviti i tek onda kreneš raditi.

Svakodnevno usavršavanje je ključno.

- Ja sam više vizualni tip, kad vidim nešto zanimljivo, to i zapamtim. Recimo, kad vidim pet jela pokušam od toga iskombinirati jedno, ali na svoj način. Nisam neki slikar ili crtač, ali prije pokušam skicirati na pjatu kako bi to sve skupa izgledalo, dodaje Saša.

Zahtjevnih gostiju ima sve više i više.

- Takav posao radimo, ako je dosadno, nije dobro, a kad je napeto, onda je u redu, komentira on.

Treba se znati prilagoditi i posebnim zahtjevima. Najvažnije je ne biti isključiv.

- Najviše volim kad mi svaki gost reče što želi. Tada se dogovorimo začas, usporedimo s onime što imamo u kuhinji. Ako i ne možemo neki specijalitet napraviti taj dan, onda možemo sutra, prekosutra - zavisi kad dođe ta određena namirnica. Svatko voli misliti da je poseban, a svaki gost i jest poseban. Ako mu pristupite na osoban način onda se i osjeća drukčije, posebnije, ističe sugovornik.
Ne voli papirologiju
Nije svima sve ukusno, a uvijek će se naći tko će reći: "Hvala, ali ovo mi je neukusno".

- Naravno da ima i toga, ali vrlo malo. Tada se ne osjećaš baš dobro jer znaš koliko si se potrudio i koliko se ekipa u kuhinji usavršila... Jedino važno je jesi li ti kao kuhar zadovoljan s onim što je izašlo na pjat pred gostima. Ako tebe to zadovoljava, super! Ako ti nisi zadovoljan, ni gost neće biti zadovoljan, to je sigurno. Kad daš sve od sebe, onda ćeš reći: "Oprostite, napravit ćemo nešto drugo" i ideš dalje.

Trud cijele ekipe na čelu sa Sašom nagrađen je Michelinovom preporukom, no chef je samozatajan i neće se sam pohvaliti, nego će taj uspjeh navesti drugi. S obzirom da je svaki dan okružen najukusnijom hranom, pravi je izazov ne pojesti "sve oko sebe".

- Ne kontroliram se! Ima tu i viška kila, a hranu obožavam, reći će Saša.

Kao šef u kuhinji 50 posto vremena je psiholog jer svakog kolegu treba dobro poznavati. U svom poslu najviše voli dinamiku i adrenalin.

- Kad pođete na godišnji, prvih pet dana vam to ne fali, ali nakon toga vam sve fali! Najviše adrenalin, jer ovo je stvarno dinamičan posao. Ne možete ga raditi ako ga ne volite. Može vas privući k njemu masu stvari, ali ćete ga onda raditi kratkoročno. Ako ga volite, onda ga radite dugoročno, priča Saša te dodaje:

- Kad vidim da netko slatko jede, mogao bih za njega kuhati satima!

Ono što ne voli u poslu jest papirologija. A guliti patate? E to čak ima meditativna svojstva. Čudnih zahtjeva nema.

- Ništa više nije čudno! Ako gost zna što želi, mi ćemo mu to napraviti! Naravno, ako smo u mogućnosti, odgovora Saša.

Slobodno vrijeme provodi na navijačkim tribinama. Već duže vrijeme s prijateljima prati Hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Ispočetka je s prijateljima pratio nogometnu reprezentaciju, ali onda se sve promijenilo.

- Kad bi došli doma, pričali bi ženama kako nam je bilo, koga smo upoznali i onda su one pitale: "Kad ćete nas voditi?" A kad vodite žene na nogomet onda "to" nije baš "to". POveli smo ih na rukometno prvenstvo u Hrvatskoj i tako je krenulo. U siječnju se najviše igra rukomet i nekako je najlakše organizirati slobodno vrijeme. Sad godišnje odmore planiramo po tome gdje se igra rukomet, kaže.

Put ih je odveo do Barcelone, Praga, Katara, Dohe, Graza, Pariza... Na putu muški kuhaju, a žene odmaraju.

- Lakše se nama trojici dogovoriti nego trima ženama, govori Saša.

Inače, najbolji objed Saša je jeo u Krakowu, a u Poljskoj su najmanje kuhali jer su s hranom u restoranima bili jako zadovoljni.


Od slastica najviše voli kolače od čokolade, a od slanoga mu je drag dobro odrezani komad mesa uz crno vino. Voli raditi 'odokativno', dodavati sastojke sve dok ne dobije ono što želi, stoga ne bi mogao raditi kao slatičar gdje je sve puno preciznije. Ispričao je i koliko je kritičan u ocjenjivanju tuđih jela.

- Zavisi tko kuha! Ako kuha supruga doma onda nisam kritičan jer bi sljedeća bila: "Evo ti pa sam kuhaj!" (smijeh). U principu nisam toliko kritičan, vidim, zapamtim, ako mi se nešto svidi dođem ponovo u restoran, ako ne, zaobiđem i to je to.

Saši dolaze nepca iz svih krajeva zemaljske kugle jer se zemlja samo naizgled vrti oko svoje osi. Zapravo se sve okreće oko hrane, a oko dobre i ukusne hrane okreće se radišni Saša Računica i njegova vrijedna ekipa. Bon appétit!

 


19. svibanj 2024 00:47