stdClass Object ( [id] => 1074225 [title] => Franjo Pašalić tvrdi da je Grad sebi izdao nezakonitu građevinsku dozvolu za Lapadsku obalu, a gradonačelnik Mato Franković da je sve zakonito! [alias] => franjo-pasalic-tvrdi-da-je-grad-sebi-izdao-nezakonitu-gradevinsku-dozvolu-za-lapadsku-obalu-a-gradonacelnik-mato-frankovic-da-je-sve-zakonito [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lapadska obala trebala bi, prema najavama iz Grada Dubrovnika, nakon ulaganja od 70 milijuna kuna postati dvosmjerna cesta s nogostupom, šetnicom, parkiralištem i zelenilom. No, Franjo Pašalić, direktor tvrtke Laguna trade koja je koncesionar marine u Gružu i njegovi odvjetnici tvrde da je građevinska dozvola za uređenje Lapadske obale ishođena protuzakonito. Cesta, naime, ulazi u njihovo koncesijsko područje, a prije ishođenja dozvola nisu se dogovorili o načinu na koji će se projekt provesti u djelo, kažu iz te tvrtke. Poslali su nam cijelu dokumentaciju s detaljima.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak Maro Kristić (MOST) pitao je gradonačelnika Mata Frankovića o projektu Lapadske obale, odnosno građevinskih dozvola.  

- Što se tiče Lapadske obale, pokušava se napraviti neki umjetni problem. Radovi mogu, ukoliko ne bude žalbi, početi sredinom veljače – najavio je Franković.

Sudeći prema izjavi Franja Pašalića, biti će postupaka jer, kako nam je rekao koncesionar marine u Gružu, 'predstavnici Grada ne žele sjesti i dogovoriti se o rješenju nastalog problema, iako je gradonačelnik na sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture tvrdio suprotno'.  Krajem studenog prošle godine je, naime, na ovu temu održan sastanak u ovom Ministarstvu kojemu su prisustvovali odvjetnici tvrtke Laguna trade, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, te predstavnici MMPI, MMGI i DORH-a.

---

image
EU je odborila 70 milijuna kuna za proširenje Lapdske obale
Grad Dubrovnik
---

Kako stoji u zapisniku, sastanak je otvorio državni tajnik Josip Bilaver, rekavši da su vezano uz izgradnju Lapadske obale, koja se financira iz fondova EU, već održani razni sastanci, a povod ovom sastanku bio je odnos između Grada Dubrovnika i društva Laguna trade kao koncesionara luke nautičkog turizma Gruž.  Istaknuo je da su predstavnici MMPI-a i DORH-a prisutni kao predstavnici države čiji je interes da se projekt izgradnje ceste nesmetano nastavi, te da Grad Dubrovnik ostvari svoj interes, ali i da se istovremeno zaštiti koncesionar. Napomenuo je da je utvrđeno da cesta prelazi preko koncesioniranog područja, ali onog dijela kojeg koncesionar ne koristi jer se svojim građevinama odmaknuo od ruba koncesije.

Odvjetnik Ante Kačić kao punomoćnik tvrtke Laguna trade istaknuo je da je koncesionaru (Laguni trade ) stalo da se Lapadska obala izvede, no ističe da su u startu dobili podatak da je obala projektirana na način da ulazi u koncesionirano područje te su iz tog razloga izmaknuti gatove. S obzirom da se koncesijsko područje smanjuje za skoro 800 kvadrata , a u operativnoj fazi i za preko 2000 kvadrata, pokrenuli su više žalbenih postupaka, među ostalim i da budu stranka u postupku izdavanja dozvola za cestu.

Opunomoćenik tvrtke Laguna trade Mladen Prka dodao je da podržavaju izgradnju obale koja je interes i koncesionara, jer od toga profitira i sama marina, te istaknuo da poštuju prava Grada Dubrovnika na javni interes, ali podsjeća i na obavezu poštivanja prava koncesionara. Naveo je da im je cilj uspostaviti partnerski odnos i suradnju s Gradom te od gradonačelnika očekuju da se sve što se tamo radi, radi u potpunosti u skladu s pravilima struke. Prioritet im je, naime, da se uspješno izvedu radovi u moru, budući da su svjesni zahtjevnosti tih radova. Mladen Prka istaknuo je na sastanku u Zagrebu da su u nekoliko navrata pokušali doći do projektne dokumentacije kako bi sagledali na koji način zahvat ceste može utjecati na izvedene građevine marine kao investicije od 15 milijuna eura, te kako ne bi došlo do ugrožavanja postojeće konstrukcije i pilota. Ponovo je zatražio mogućnost uvida u dokumentaciju za cestu i razgovora između projektanata marine i ceste.  

---

image
Lapadska obala uskoro će se prozvati po ratnom zapovjedniku obrane Grada, generalu NOjku Marinoviću
Tonči Plazibat/Cropix
---

Gradonačelnik Mato Franković ustvrdio je da institucije Grada Dubrovnika nisu ničim onemogućavale realizaciju marine niti su protivnik marine, za razliku od društva 'Lagune trade' koja je žalbama otežala provedbu javne investicije. Naglasio je da je, dok je i sam bio predsjednik Gradskog vijeća, Grad Dubrovnik brzinom svjetlosti koncesionaru omogućio korištenje jednog platoa, kao i brojne druge stvari, ignorirajući mnogobrojna kršenja odluka komunalnog reda Grada Dubrovnika, vožnju kamiona preopterećenim cestama šest puta veće tonaže nego što je dozvoljeno, neplaćanje naknada za prekomjerno korištenje gradskih cesta itd. Nadalje, kazao je i kako je pred svima tu prisutnima, Grad Dubrovnik spreman biti partner, ali strpljenju je došao kraj.

'Ukoliko se 'Laguna trade' nastavi ponašati ovako kako se sada ponaša, Grad Dubrovnik će na sve moguće načine ovog svijeta zaštititi javni interes, a jako će se potruditi zakomplicirati život 'Laguni trade' onako kako 'Laguna trade' pokušava zakomplicirati posljednja dva mjeseca Gradu Dubrovniku', rekao je na sastanku gradonačelnik Mato Franković.  Iskazao je spremnost za zaštitu javnog interesa, ali i spremnost na partnerski odnos, očekujući isti pristup i s druge strane. Iskazao je i želju da marina zaživi, na dobrobit čitavog grada. Gradonačelnik je naveo i da je sva dokumentacija dostupna na zahtjev koncesionara, uključivo i izvedbena dokumentacija ceste, ali naglašava da nikako ne može doći do promjene tehničkih rješenja. Istaknuo je da Grad Dubrovnik ne može obeštetiti društvo 'Lagune trade', uz prijedlog da se na prostoru preklapanja smanji obuhvat koncesije, a zauzvrat proširi na morskom dijelu, čime marina i s vanjske strane dobiva nove vezove.

---

image
Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu
Laguna Trade
---

Nina Perko iz MMPI navela je kako je potrebno prvo uputiti prijedlog Vladi RH za izmjenom odluke o koncesiji i smanjenju područja, pa se potom na tom dijelu može brisati status pomorskog dobra. Koncesionar, ako na to pristane, u konačnici gubi površinu od 794 četvornih metara, koja ionako nije u funkciji, na jednoj strani lučkog područja, ali koje područje se može nadomjestiti na vanjskom. Zamjenik glavne državne odvjetnice Boris Koketi izrazio je spremnost u pomoći rješavanju problema. Svi se trebaju potruditi iznaći rješenje, u nastojanju da se izbjegnu bilo kakvi dodatni pravni postupci, rekao je i dodao da država ne može preuzimati odgovornost za rješavanje situacije, te da očekuje od koncesionara proaktivan pristup i da kao iskaz dobre volje ne pokreće daljnje upravne sporove.

Sastanak je proširen i na problem pristupa bazenu 'B'. Gradonačelnik je naveo da je moguć spoj te da su osigurana sredstva u proračunu, ali da se čeka dokumentacija koju treba predati veslačkom klubu Neptun. Pristupna cesta koja ide preko privatnih čestica planirana je GUP-om, ali ne predstavlja prioritet Grada. No, koncesionar kojemu je to u interesu, može u ime Grada Dubrovnika izgraditi cestu, prema propisanoj proceduri kojom su definirani koraci (sklapanje ugovora, ishođenje dozvola, izvlaštenje i gradnja). Kroz tu cestu se mogu provesti i instalacije, ali realno je za očekivati da će gradnja početi za pola godine, što predstavlja duži period. Na to je Milan Rezo iz MPGI podsjetio da bilo kakve izmjene u projektu utječu i na izdane dozvole za bazen B. Mladen Prka predložio je sklapanje tripartitnog sporazuma između Grada Dubrovnika, društva Laguna trade i kluba Neptun, kojim bi se utvrdili uvjeti i hodogram provedbe priključka te zahvalio na konstruktivnim prijedlozima.

Državni tajnik zatvorio je sastanak istaknuvši da je najvažnija spremnost svih da budu partneri i iskazana volja za suradnju na iznalaženju rješenja.

Dva mjeseca kasnije, stvari se nisu pomakle naprijed, rekao nam je Franjo Pašalić u telefonskom razgovoru.

- Tako je to kad netko pokušava na silu izgraditi nešto na tuđem, u ovom slučaju na području za koji je već izdana koncesija od strane Vlade RH, bez traženja i dobivanja bilo kakve suglasnosti. Dozvole se izdaju u Dubrovniku, a suglasnost nije tražena niti od Ministarstva mora jer je to područje ipak državno – kaže direktor  tvrtke Laguna trade.

---

image
Lapadska obala čeka rekosntrukciju
Ahmet Kalajdžić
---

- Žalosti me konstatirati da u ovo predizborno vrijeme kandidat za gradonačelnika je spreman izvršiti povedu temeljnog načela vladavine prava, te na silu pokušava defacto oduzeti dio morskog područja za koje je Vlada RH izdala koncesiju – rekao je Pašalić, misleći na gradonačelnika Mata Frankovića.

Prije šest godina, kada smo dobili koncesiju, upozoravali smo Vlahušića, a poslije i Frankovića da se cestom ušlo u koncesiju te da trebamo sjesti i dogovoriti se.

Ja jedva čekam da se to napravi, ali zauzvrat koncesionaru treba ponuditi drugi odgovarajući prostor (parkiralište ili nešto slično), samo da se dogovorimo, ništa drugo, niti ja to branim.

Međutim, kada se na silu u demokratskoj zemlji koja treba polagati temelje na vladavini prava, bez ikakvog postupka defacto izvlašćuje RH i koncesionar, postavljam pitanje gdje je granica samovolje rekao je Pašalić.

Nitko mi se nije javio iz Grada, bila je priča pred ministrima 's Pašalićem je sve u redu, ja sam se s njim sve dogovorio', a niti je nas kad tko zvao niti išta s nama pregovarao.

Šaljemo dopise, oni ništa ne odgovaraju.

- Tražili smo da nam se dostavi dokumentacija, a oni kažu 'dođite i pogledajte'. Pa što ću ja ići dolje gledati, kad to trebaju pogledati naši projektanti, arhitekti i statičari, da ne bi došlo do posljedica u marini jer je sve to u moru, na stupovima, nije to tako jednostavno – kazuje Franjo Pašalić.

- O tome će odlučivati stručnjaci koji moraju vidjeti kako će se raditi, da bi se izbjegla šteta. Gradonačelnik očito misli da je jedina relevantna osoba koja ima pravo o svemu odlučivati, a to je daleko od realnosti. I ovako ima puno investitora u Hrvatskoj, baš ga briga za još jednog – ironizirao je Pašalić.

- Podignut ćemo tužbu, već smo je pripremili. Htio sam da se sve mirno riješi, da sjednu stručnjaci naši i od Grada,  ali ta naša dobra volja do sada je ignorirana. Da Laguna trade nije htjela da se napravi Lapadska obala, napravili bi  svoje gatove i onemogućili proširenje Lapadske obale, ili bi se napravila, ali u manjem profilu. Ne bi bilo šetnice ni ničega, samo cesta. Upravo iz tog našeg postupanja može se vidjeti da razmišljamo dugoročno i za dobrobit Grada Dubrovnika, a umjesto korektnog i fer pristupa prema nama, mene osobno i društvo Laguna trade se prikazuje kao negativca. To nije korektno niti fer.

Ponavljam, mogli smo tu staviti 10 brodova, pa računajte puta 10.000 eura za godišnji vez pa puta 10 godina... Koliko sam doprinijeli? Ali mislio sam, za dobrobit grada i u konačnici same marine, urediti će se obala a ne ovako kako je sada – iznosi Pašalić.

---

image
Franjo Pašalić vlasnik je dubrovačke marine
Tonći Plazibat/CROPIX
---

– Ali netko misli ako ima vlast, da njemu ne može nitko ništa. Ja ne znam što je s ovim ljudima, nije mi uopće jasno. Što ja tu mogu kad neće? Na kraju će se dogoditi da će, ako neki sud objektivno sagleda sve bitne elemente, a bojim se da hoće, mene osobno će gradonačelnik Franković optužiti da sam zakočio gradnju Lapaske obale, što je, ponavljam daleko od istine i potpuno suprotno. Razlog neki postoji, ali ne želim špekulirati jer g. Franković nije glup čovjek, pa ukoliko se nastavi ovakvo ignoriranje stečenih prava, preciznije rušenje vladavine prava na jednom konkretnom primjeru, on je taj koji će trebati dati odgovore građanima zašto će oni snositi posljedice.

Odvjetnik mi je jučer rekao da ga je zvao geometar kojega su angažirali dvoje-troje privatnih vlasnika kojima će također oduzeti vlasništvo. Mato Franković izjavio je da je sve oduzeto i u redu, a ljudi nemaju rješenja o oduzimanju zemljišta za cestu. Sad geometar utvrđuje koliko im je oduzeto jer nemaju nikakva rješenja, baš kao što ga nemamo ni mi – zaključio je Franjo Pašalić.

---

image
Gradonačelnik Mato Franković
Grad Dubrovnik
---

---

Marina je građena mimo UPU-a

- Sve relevantne institucije utvrdile su kako su građevinske dozvole za Lapadsku obalu izdane u potpunosti sukladno zakonskim procedurama. Insinuacije tvrtke Laguna i pokušaj opstrukcije zaustavljanja početka radova na javnom projektu od strane tvrtke Laguna trade ne razumijemo.  Na jednak način ne razumijemo kako je tvrtka Laguna trade uspjela ishodovati građevinsku dozvolu za izgradnju marine protivno UPU u gruški akvatorij što po svim propisima nije moguće - poručuje dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘SLIJEPA OBALA‘| [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ‘SLIJEPA OBALA‘| 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-29 10:36:50 [created_by] => 3254 [created_by_alias] => Dubravka Marjanović Ladašić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-29 17:27:20 [modified_by] => 3254 [publish_up] => 2021-01-29 17:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 785 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677955.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677968.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677969.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677970.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677971.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677972.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677973.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677974.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/670762.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677957.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677958.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677959.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/29\/677961.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Laguna Trade","Laguna Trade","Laguna Trade","Laguna Trade","Laguna Trade","Laguna Trade","Laguna Trade","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Grad Dubrovnik","Ton\u0107i Plazibat\/CROPIX","Grad Dubrovnik","Ton\u0107i Plazibat\/CROPIX"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Lapadska obala \u010deka rekosntrukciju","Dokumentacija kojom Franjo Pa\u0161ali\u0107 tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao gra\u0111evisnku dozvolu","Dokumentacija kojom Franjo Pa\u0161ali\u0107 tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao gra\u0111evisnku dozvolu","Dokumentacija kojom Franjo Pa\u0161ali\u0107 tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao gra\u0111evisnku dozvolu","Dokumentacija kojom Franjo Pa\u0161ali\u0107 tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao gra\u0111evisnku dozvolu","Dokumentacija kojom Franjo Pa\u0161ali\u0107 tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao gra\u0111evisnku dozvolu","Dokumentacija kojom Franjo Pa\u0161ali\u0107 tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao gra\u0111evisnku dozvolu","Dokumentacija kojom Franjo Pa\u0161ali\u0107 tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao gra\u0111evisnku dozvolu","Lapadska obala uskoro \u0107e se prozvati po ratnom zapovjedniku obrane Grada, generalu NOjku Marinovi\u0107u","EU je odborila 70 milijuna kuna za pro\u0161irenje Lapdske obale","Dubrova\u010dka marina Franje Pa\u0161ali\u0107a","Gradona\u010delnik Mato Frankovi\u0107","Franjo Pa\u0161ali\u0107 vlasnik je dubrova\u010dke marine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1080x723","k_677955_1280.jpg":"1280x1280","k_677955_1024.jpg":"1024x1024","k_677955_640.jpg":"640x640","k_677955_480.jpg":"480x480","k_677955_340.jpg":"340x340","k_677955_220.jpg":"220x220","o_677955_1280.jpg":"1280x856","o_677955_1024.jpg":"1024x685","o_677955_640.jpg":"640x428","o_677955_480.jpg":"480x321","o_677955_340.jpg":"340x227","o_677955_220.jpg":"220x147","h_677955_1280.jpg":"1280x854","h_677955_1024.jpg":"1024x683","h_677955_640.jpg":"640x427","h_677955_480.jpg":"480x320","h_677955_340.jpg":"340x227","h_677955_220.jpg":"220x147","pp_677955_1280.jpg":"1006x1280","pp_677955_1024.jpg":"805x1024","pp_677955_640.jpg":"503x640","pp_677955_480.jpg":"377x480","pp_677955_340.jpg":"267x340","pp_677955_220.jpg":"173x220"},{"size0":"465x657","k_677968_1280.jpg":"1280x1280","k_677968_1024.jpg":"1024x1024","k_677968_640.jpg":"640x640","k_677968_480.jpg":"480x480","k_677968_340.jpg":"340x340","k_677968_220.jpg":"220x220","o_677968_1280.jpg":"1280x1808","o_677968_1024.jpg":"1024x1446","o_677968_640.jpg":"640x904","o_677968_480.jpg":"480x678","o_677968_340.jpg":"340x480","o_677968_220.jpg":"220x310","h_677968_1280.jpg":"1280x854","h_677968_1024.jpg":"1024x683","h_677968_640.jpg":"640x427","h_677968_480.jpg":"480x320","h_677968_340.jpg":"340x227","h_677968_220.jpg":"220x147","pp_677968_1280.jpg":"1006x1280","pp_677968_1024.jpg":"805x1024","pp_677968_640.jpg":"503x640","pp_677968_480.jpg":"377x480","pp_677968_340.jpg":"267x340","pp_677968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"465x603","k_677969_1280.jpg":"1280x1280","k_677969_1024.jpg":"1024x1024","k_677969_640.jpg":"640x640","k_677969_480.jpg":"480x480","k_677969_340.jpg":"340x340","k_677969_220.jpg":"220x220","o_677969_1280.jpg":"1280x1659","o_677969_1024.jpg":"1024x1327","o_677969_640.jpg":"640x829","o_677969_480.jpg":"480x622","o_677969_340.jpg":"340x440","o_677969_220.jpg":"220x285","h_677969_1280.jpg":"1280x854","h_677969_1024.jpg":"1024x683","h_677969_640.jpg":"640x427","h_677969_480.jpg":"480x320","h_677969_340.jpg":"340x227","h_677969_220.jpg":"220x147","pp_677969_1280.jpg":"1006x1280","pp_677969_1024.jpg":"805x1024","pp_677969_640.jpg":"503x640","pp_677969_480.jpg":"377x480","pp_677969_340.jpg":"267x340","pp_677969_220.jpg":"173x220"},{"size0":"762x539","k_677970_1280.jpg":"1280x1280","k_677970_1024.jpg":"1024x1024","k_677970_640.jpg":"640x640","k_677970_480.jpg":"480x480","k_677970_340.jpg":"340x340","k_677970_220.jpg":"220x220","o_677970_1280.jpg":"1280x905","o_677970_1024.jpg":"1024x724","o_677970_640.jpg":"640x452","o_677970_480.jpg":"480x339","o_677970_340.jpg":"340x240","o_677970_220.jpg":"220x155","h_677970_1280.jpg":"1280x854","h_677970_1024.jpg":"1024x683","h_677970_640.jpg":"640x427","h_677970_480.jpg":"480x320","h_677970_340.jpg":"340x227","h_677970_220.jpg":"220x147","pp_677970_1280.jpg":"1006x1280","pp_677970_1024.jpg":"805x1024","pp_677970_640.jpg":"503x640","pp_677970_480.jpg":"377x480","pp_677970_340.jpg":"267x340","pp_677970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"595x842","k_677971_1280.jpg":"1280x1280","k_677971_1024.jpg":"1024x1024","k_677971_640.jpg":"640x640","k_677971_480.jpg":"480x480","k_677971_340.jpg":"340x340","k_677971_220.jpg":"220x220","o_677971_1280.jpg":"1280x1811","o_677971_1024.jpg":"1024x1449","o_677971_640.jpg":"640x905","o_677971_480.jpg":"480x679","o_677971_340.jpg":"340x481","o_677971_220.jpg":"220x311","h_677971_1280.jpg":"1280x854","h_677971_1024.jpg":"1024x683","h_677971_640.jpg":"640x427","h_677971_480.jpg":"480x320","h_677971_340.jpg":"340x227","h_677971_220.jpg":"220x147","pp_677971_1280.jpg":"1006x1280","pp_677971_1024.jpg":"805x1024","pp_677971_640.jpg":"503x640","pp_677971_480.jpg":"377x480","pp_677971_340.jpg":"267x340","pp_677971_220.jpg":"173x220"},{"size0":"595x842","k_677972_1280.jpg":"1280x1280","k_677972_1024.jpg":"1024x1024","k_677972_640.jpg":"640x640","k_677972_480.jpg":"480x480","k_677972_340.jpg":"340x340","k_677972_220.jpg":"220x220","o_677972_1280.jpg":"1280x1811","o_677972_1024.jpg":"1024x1449","o_677972_640.jpg":"640x905","o_677972_480.jpg":"480x679","o_677972_340.jpg":"340x481","o_677972_220.jpg":"220x311","h_677972_1280.jpg":"1280x854","h_677972_1024.jpg":"1024x683","h_677972_640.jpg":"640x427","h_677972_480.jpg":"480x320","h_677972_340.jpg":"340x227","h_677972_220.jpg":"220x147","pp_677972_1280.jpg":"1006x1280","pp_677972_1024.jpg":"805x1024","pp_677972_640.jpg":"503x640","pp_677972_480.jpg":"377x480","pp_677972_340.jpg":"267x340","pp_677972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"595x842","k_677973_1280.jpg":"1280x1280","k_677973_1024.jpg":"1024x1024","k_677973_640.jpg":"640x640","k_677973_480.jpg":"480x480","k_677973_340.jpg":"340x340","k_677973_220.jpg":"220x220","o_677973_1280.jpg":"1280x1811","o_677973_1024.jpg":"1024x1449","o_677973_640.jpg":"640x905","o_677973_480.jpg":"480x679","o_677973_340.jpg":"340x481","o_677973_220.jpg":"220x311","h_677973_1280.jpg":"1280x854","h_677973_1024.jpg":"1024x683","h_677973_640.jpg":"640x427","h_677973_480.jpg":"480x320","h_677973_340.jpg":"340x227","h_677973_220.jpg":"220x147","pp_677973_1280.jpg":"1006x1280","pp_677973_1024.jpg":"805x1024","pp_677973_640.jpg":"503x640","pp_677973_480.jpg":"377x480","pp_677973_340.jpg":"267x340","pp_677973_220.jpg":"173x220"},{"size0":"595x842","k_677974_1280.jpg":"1280x1280","k_677974_1024.jpg":"1024x1024","k_677974_640.jpg":"640x640","k_677974_480.jpg":"480x480","k_677974_340.jpg":"340x340","k_677974_220.jpg":"220x220","o_677974_1280.jpg":"1280x1811","o_677974_1024.jpg":"1024x1449","o_677974_640.jpg":"640x905","o_677974_480.jpg":"480x679","o_677974_340.jpg":"340x481","o_677974_220.jpg":"220x311","h_677974_1280.jpg":"1280x854","h_677974_1024.jpg":"1024x683","h_677974_640.jpg":"640x427","h_677974_480.jpg":"480x320","h_677974_340.jpg":"340x227","h_677974_220.jpg":"220x147","pp_677974_1280.jpg":"1006x1280","pp_677974_1024.jpg":"805x1024","pp_677974_640.jpg":"503x640","pp_677974_480.jpg":"377x480","pp_677974_340.jpg":"267x340","pp_677974_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_670762_1280.jpg":"1280x1280","k_670762_1024.jpg":"1024x1024","k_670762_640.jpg":"640x640","k_670762_480.jpg":"480x480","k_670762_340.jpg":"340x340","k_670762_220.jpg":"220x220","o_670762_1280.jpg":"1280x853","o_670762_1024.jpg":"1024x682","o_670762_640.jpg":"640x426","o_670762_480.jpg":"480x320","o_670762_340.jpg":"340x226","o_670762_220.jpg":"220x146","h_670762_1280.jpg":"1280x854","h_670762_1024.jpg":"1024x683","h_670762_640.jpg":"640x427","h_670762_480.jpg":"480x320","h_670762_340.jpg":"340x227","h_670762_220.jpg":"220x147","pp_670762_1280.jpg":"1006x1280","pp_670762_1024.jpg":"805x1024","pp_670762_640.jpg":"503x640","pp_670762_480.jpg":"377x480","pp_670762_340.jpg":"267x340","pp_670762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1006x692","k_677957_1280.jpg":"1280x1280","k_677957_1024.jpg":"1024x1024","k_677957_640.jpg":"640x640","k_677957_480.jpg":"480x480","k_677957_340.jpg":"340x340","k_677957_220.jpg":"220x220","o_677957_1280.jpg":"1280x880","o_677957_1024.jpg":"1024x704","o_677957_640.jpg":"640x440","o_677957_480.jpg":"480x330","o_677957_340.jpg":"340x233","o_677957_220.jpg":"220x151","h_677957_1280.jpg":"1280x854","h_677957_1024.jpg":"1024x683","h_677957_640.jpg":"640x427","h_677957_480.jpg":"480x320","h_677957_340.jpg":"340x227","h_677957_220.jpg":"220x147","pp_677957_1280.jpg":"1006x1280","pp_677957_1024.jpg":"805x1024","pp_677957_640.jpg":"503x640","pp_677957_480.jpg":"377x480","pp_677957_340.jpg":"267x340","pp_677957_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1292x722","k_677958_1280.jpg":"1280x1280","k_677958_1024.jpg":"1024x1024","k_677958_640.jpg":"640x640","k_677958_480.jpg":"480x480","k_677958_340.jpg":"340x340","k_677958_220.jpg":"220x220","o_677958_1280.jpg":"1280x715","o_677958_1024.jpg":"1024x572","o_677958_640.jpg":"640x357","o_677958_480.jpg":"480x268","o_677958_340.jpg":"340x190","o_677958_220.jpg":"220x122","h_677958_1280.jpg":"1280x854","h_677958_1024.jpg":"1024x683","h_677958_640.jpg":"640x427","h_677958_480.jpg":"480x320","h_677958_340.jpg":"340x227","h_677958_220.jpg":"220x147","pp_677958_1280.jpg":"1006x1280","pp_677958_1024.jpg":"805x1024","pp_677958_640.jpg":"503x640","pp_677958_480.jpg":"377x480","pp_677958_340.jpg":"267x340","pp_677958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1085x719","k_677959_1280.jpg":"1280x1280","k_677959_1024.jpg":"1024x1024","k_677959_640.jpg":"640x640","k_677959_480.jpg":"480x480","k_677959_340.jpg":"340x340","k_677959_220.jpg":"220x220","o_677959_1280.jpg":"1280x848","o_677959_1024.jpg":"1024x678","o_677959_640.jpg":"640x424","o_677959_480.jpg":"480x318","o_677959_340.jpg":"340x225","o_677959_220.jpg":"220x145","h_677959_1280.jpg":"1280x854","h_677959_1024.jpg":"1024x683","h_677959_640.jpg":"640x427","h_677959_480.jpg":"480x320","h_677959_340.jpg":"340x227","h_677959_220.jpg":"220x147","pp_677959_1280.jpg":"1006x1280","pp_677959_1024.jpg":"805x1024","pp_677959_640.jpg":"503x640","pp_677959_480.jpg":"377x480","pp_677959_340.jpg":"267x340","pp_677959_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1080x716","k_677961_1280.jpg":"1280x1280","k_677961_1024.jpg":"1024x1024","k_677961_640.jpg":"640x640","k_677961_480.jpg":"480x480","k_677961_340.jpg":"340x340","k_677961_220.jpg":"220x220","o_677961_1280.jpg":"1280x848","o_677961_1024.jpg":"1024x678","o_677961_640.jpg":"640x424","o_677961_480.jpg":"480x318","o_677961_340.jpg":"340x225","o_677961_220.jpg":"220x145","h_677961_1280.jpg":"1280x854","h_677961_1024.jpg":"1024x683","h_677961_640.jpg":"640x427","h_677961_480.jpg":"480x320","h_677961_340.jpg":"340x227","h_677961_220.jpg":"220x147","pp_677961_1280.jpg":"1006x1280","pp_677961_1024.jpg":"805x1024","pp_677961_640.jpg":"503x640","pp_677961_480.jpg":"377x480","pp_677961_340.jpg":"267x340","pp_677961_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8329990 Threads: 7 Questions: 1710497880 Slow queries: 5106399 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113132710 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/franjo-pasalic-tvrdi-da-je-grad-sebi-izdao-nezakonitu-gradevinsku-dozvolu-za-lapadsku-obalu-a-gradonacelnik-mato-frankovic-da-je-sve-zakonito-1074225 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/franjo-pasalic-tvrdi-da-je-grad-sebi-izdao-nezakonitu-gradevinsku-dozvolu-za-lapadsku-obalu-a-gradonacelnik-mato-frankovic-da-je-sve-zakonito-1074225?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 456367 [name] => Marina Frapa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-frapa [link] => /tag/marina-frapa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 269829 [name] => Lapadska obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lapadska-obala [link] => /tag/lapadska-obala ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘SLIJEPA OBALA‘| [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Franjo Pašalić tvrdi da je Grad sebi izdao nezakonitu građevinsku dozvolu za Lapadsku obalu, a gradonačelnik Mato Franković da je sve zakonito! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3254 [name] => Anton Hauswitschka [username] => haus@dubrovacki.hr [email] => haus@dubrovacki.hr [password] => $2y$10$Se/1937iYAWLCRueUv8E7OFGBjw6DjP0ugBG7g0peYKfyKXcYwtDW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anton-hauswitschka-3254 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1768 [gender] => m [description] => [image] => 1768.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1768.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677955.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ahmet Kalajdžić [mainImageDesc] => Lapadska obala čeka rekosntrukciju [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677955.jpg [title] => Lapadska obala čeka rekosntrukciju Ahmet Kalajdžić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677968.jpg [title] => Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu Laguna Trade ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677969.jpg [title] => Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu Laguna Trade ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677970.jpg [title] => Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu Laguna Trade ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677971.jpg [title] => Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu Laguna Trade ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677972.jpg [title] => Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu Laguna Trade ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677973.jpg [title] => Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu Laguna Trade ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677974.jpg [title] => Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu Laguna Trade ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/670762.jpg [title] => Lapadska obala uskoro će se prozvati po ratnom zapovjedniku obrane Grada, generalu NOjku Marinoviću Tonči Plazibat/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677957.jpg [title] => EU je odborila 70 milijuna kuna za proširenje Lapdske obale Grad Dubrovnik ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677958.jpg [title] => Dubrovačka marina Franje Pašalića Tonći Plazibat/CROPIX ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677959.jpg [title] => Gradonačelnik Mato Franković Grad Dubrovnik ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/29/677961.jpg [title] => Franjo Pašalić vlasnik je dubrovačke marine Tonći Plazibat/CROPIX ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lapadska obala trebala bi, prema najavama iz Grada Dubrovnika, nakon ulaganja od 70 milijuna kuna postati dvosmjerna cesta s nogostupom, šetnicom, parkiralištem i zelenilom. No, Franjo Pašalić, direktor tvrtke Laguna trade koja je koncesionar marine u Gružu i njegovi odvjetnici tvrde da je građevinska dozvola za uređenje Lapadske obale ishođena protuzakonito. Cesta, naime, ulazi u njihovo koncesijsko područje, a prije ishođenja dozvola nisu se dogovorili o načinu na koji će se projekt provesti u djelo, kažu iz te tvrtke. Poslali su nam cijelu dokumentaciju s detaljima.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak Maro Kristić (MOST) pitao je gradonačelnika Mata Frankovića o projektu Lapadske obale, odnosno građevinskih dozvola.  

- Što se tiče Lapadske obale, pokušava se napraviti neki umjetni problem. Radovi mogu, ukoliko ne bude žalbi, početi sredinom veljače – najavio je Franković.

Sudeći prema izjavi Franja Pašalića, biti će postupaka jer, kako nam je rekao koncesionar marine u Gružu, 'predstavnici Grada ne žele sjesti i dogovoriti se o rješenju nastalog problema, iako je gradonačelnik na sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture tvrdio suprotno'.  Krajem studenog prošle godine je, naime, na ovu temu održan sastanak u ovom Ministarstvu kojemu su prisustvovali odvjetnici tvrtke Laguna trade, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, te predstavnici MMPI, MMGI i DORH-a.

---

image
EU je odborila 70 milijuna kuna za proširenje Lapdske obale
Grad Dubrovnik
---

Kako stoji u zapisniku, sastanak je otvorio državni tajnik Josip Bilaver, rekavši da su vezano uz izgradnju Lapadske obale, koja se financira iz fondova EU, već održani razni sastanci, a povod ovom sastanku bio je odnos između Grada Dubrovnika i društva Laguna trade kao koncesionara luke nautičkog turizma Gruž.  Istaknuo je da su predstavnici MMPI-a i DORH-a prisutni kao predstavnici države čiji je interes da se projekt izgradnje ceste nesmetano nastavi, te da Grad Dubrovnik ostvari svoj interes, ali i da se istovremeno zaštiti koncesionar. Napomenuo je da je utvrđeno da cesta prelazi preko koncesioniranog područja, ali onog dijela kojeg koncesionar ne koristi jer se svojim građevinama odmaknuo od ruba koncesije.

Odvjetnik Ante Kačić kao punomoćnik tvrtke Laguna trade istaknuo je da je koncesionaru (Laguni trade ) stalo da se Lapadska obala izvede, no ističe da su u startu dobili podatak da je obala projektirana na način da ulazi u koncesionirano područje te su iz tog razloga izmaknuti gatove. S obzirom da se koncesijsko područje smanjuje za skoro 800 kvadrata , a u operativnoj fazi i za preko 2000 kvadrata, pokrenuli su više žalbenih postupaka, među ostalim i da budu stranka u postupku izdavanja dozvola za cestu.

Opunomoćenik tvrtke Laguna trade Mladen Prka dodao je da podržavaju izgradnju obale koja je interes i koncesionara, jer od toga profitira i sama marina, te istaknuo da poštuju prava Grada Dubrovnika na javni interes, ali podsjeća i na obavezu poštivanja prava koncesionara. Naveo je da im je cilj uspostaviti partnerski odnos i suradnju s Gradom te od gradonačelnika očekuju da se sve što se tamo radi, radi u potpunosti u skladu s pravilima struke. Prioritet im je, naime, da se uspješno izvedu radovi u moru, budući da su svjesni zahtjevnosti tih radova. Mladen Prka istaknuo je na sastanku u Zagrebu da su u nekoliko navrata pokušali doći do projektne dokumentacije kako bi sagledali na koji način zahvat ceste može utjecati na izvedene građevine marine kao investicije od 15 milijuna eura, te kako ne bi došlo do ugrožavanja postojeće konstrukcije i pilota. Ponovo je zatražio mogućnost uvida u dokumentaciju za cestu i razgovora između projektanata marine i ceste.  

---

image
Lapadska obala uskoro će se prozvati po ratnom zapovjedniku obrane Grada, generalu NOjku Marinoviću
Tonči Plazibat/Cropix
---

Gradonačelnik Mato Franković ustvrdio je da institucije Grada Dubrovnika nisu ničim onemogućavale realizaciju marine niti su protivnik marine, za razliku od društva 'Lagune trade' koja je žalbama otežala provedbu javne investicije. Naglasio je da je, dok je i sam bio predsjednik Gradskog vijeća, Grad Dubrovnik brzinom svjetlosti koncesionaru omogućio korištenje jednog platoa, kao i brojne druge stvari, ignorirajući mnogobrojna kršenja odluka komunalnog reda Grada Dubrovnika, vožnju kamiona preopterećenim cestama šest puta veće tonaže nego što je dozvoljeno, neplaćanje naknada za prekomjerno korištenje gradskih cesta itd. Nadalje, kazao je i kako je pred svima tu prisutnima, Grad Dubrovnik spreman biti partner, ali strpljenju je došao kraj.

'Ukoliko se 'Laguna trade' nastavi ponašati ovako kako se sada ponaša, Grad Dubrovnik će na sve moguće načine ovog svijeta zaštititi javni interes, a jako će se potruditi zakomplicirati život 'Laguni trade' onako kako 'Laguna trade' pokušava zakomplicirati posljednja dva mjeseca Gradu Dubrovniku', rekao je na sastanku gradonačelnik Mato Franković.  Iskazao je spremnost za zaštitu javnog interesa, ali i spremnost na partnerski odnos, očekujući isti pristup i s druge strane. Iskazao je i želju da marina zaživi, na dobrobit čitavog grada. Gradonačelnik je naveo i da je sva dokumentacija dostupna na zahtjev koncesionara, uključivo i izvedbena dokumentacija ceste, ali naglašava da nikako ne može doći do promjene tehničkih rješenja. Istaknuo je da Grad Dubrovnik ne može obeštetiti društvo 'Lagune trade', uz prijedlog da se na prostoru preklapanja smanji obuhvat koncesije, a zauzvrat proširi na morskom dijelu, čime marina i s vanjske strane dobiva nove vezove.

---

image
Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu
Laguna Trade
---

Nina Perko iz MMPI navela je kako je potrebno prvo uputiti prijedlog Vladi RH za izmjenom odluke o koncesiji i smanjenju područja, pa se potom na tom dijelu može brisati status pomorskog dobra. Koncesionar, ako na to pristane, u konačnici gubi površinu od 794 četvornih metara, koja ionako nije u funkciji, na jednoj strani lučkog područja, ali koje područje se može nadomjestiti na vanjskom. Zamjenik glavne državne odvjetnice Boris Koketi izrazio je spremnost u pomoći rješavanju problema. Svi se trebaju potruditi iznaći rješenje, u nastojanju da se izbjegnu bilo kakvi dodatni pravni postupci, rekao je i dodao da država ne može preuzimati odgovornost za rješavanje situacije, te da očekuje od koncesionara proaktivan pristup i da kao iskaz dobre volje ne pokreće daljnje upravne sporove.

Sastanak je proširen i na problem pristupa bazenu 'B'. Gradonačelnik je naveo da je moguć spoj te da su osigurana sredstva u proračunu, ali da se čeka dokumentacija koju treba predati veslačkom klubu Neptun. Pristupna cesta koja ide preko privatnih čestica planirana je GUP-om, ali ne predstavlja prioritet Grada. No, koncesionar kojemu je to u interesu, može u ime Grada Dubrovnika izgraditi cestu, prema propisanoj proceduri kojom su definirani koraci (sklapanje ugovora, ishođenje dozvola, izvlaštenje i gradnja). Kroz tu cestu se mogu provesti i instalacije, ali realno je za očekivati da će gradnja početi za pola godine, što predstavlja duži period. Na to je Milan Rezo iz MPGI podsjetio da bilo kakve izmjene u projektu utječu i na izdane dozvole za bazen B. Mladen Prka predložio je sklapanje tripartitnog sporazuma između Grada Dubrovnika, društva Laguna trade i kluba Neptun, kojim bi se utvrdili uvjeti i hodogram provedbe priključka te zahvalio na konstruktivnim prijedlozima.

Državni tajnik zatvorio je sastanak istaknuvši da je najvažnija spremnost svih da budu partneri i iskazana volja za suradnju na iznalaženju rješenja.

Dva mjeseca kasnije, stvari se nisu pomakle naprijed, rekao nam je Franjo Pašalić u telefonskom razgovoru.

- Tako je to kad netko pokušava na silu izgraditi nešto na tuđem, u ovom slučaju na području za koji je već izdana koncesija od strane Vlade RH, bez traženja i dobivanja bilo kakve suglasnosti. Dozvole se izdaju u Dubrovniku, a suglasnost nije tražena niti od Ministarstva mora jer je to područje ipak državno – kaže direktor  tvrtke Laguna trade.

---

image
Lapadska obala čeka rekosntrukciju
Ahmet Kalajdžić
---

- Žalosti me konstatirati da u ovo predizborno vrijeme kandidat za gradonačelnika je spreman izvršiti povedu temeljnog načela vladavine prava, te na silu pokušava defacto oduzeti dio morskog područja za koje je Vlada RH izdala koncesiju – rekao je Pašalić, misleći na gradonačelnika Mata Frankovića.

Prije šest godina, kada smo dobili koncesiju, upozoravali smo Vlahušića, a poslije i Frankovića da se cestom ušlo u koncesiju te da trebamo sjesti i dogovoriti se.

Ja jedva čekam da se to napravi, ali zauzvrat koncesionaru treba ponuditi drugi odgovarajući prostor (parkiralište ili nešto slično), samo da se dogovorimo, ništa drugo, niti ja to branim.

Međutim, kada se na silu u demokratskoj zemlji koja treba polagati temelje na vladavini prava, bez ikakvog postupka defacto izvlašćuje RH i koncesionar, postavljam pitanje gdje je granica samovolje rekao je Pašalić.

Nitko mi se nije javio iz Grada, bila je priča pred ministrima 's Pašalićem je sve u redu, ja sam se s njim sve dogovorio', a niti je nas kad tko zvao niti išta s nama pregovarao.

Šaljemo dopise, oni ništa ne odgovaraju.

- Tražili smo da nam se dostavi dokumentacija, a oni kažu 'dođite i pogledajte'. Pa što ću ja ići dolje gledati, kad to trebaju pogledati naši projektanti, arhitekti i statičari, da ne bi došlo do posljedica u marini jer je sve to u moru, na stupovima, nije to tako jednostavno – kazuje Franjo Pašalić.

- O tome će odlučivati stručnjaci koji moraju vidjeti kako će se raditi, da bi se izbjegla šteta. Gradonačelnik očito misli da je jedina relevantna osoba koja ima pravo o svemu odlučivati, a to je daleko od realnosti. I ovako ima puno investitora u Hrvatskoj, baš ga briga za još jednog – ironizirao je Pašalić.

- Podignut ćemo tužbu, već smo je pripremili. Htio sam da se sve mirno riješi, da sjednu stručnjaci naši i od Grada,  ali ta naša dobra volja do sada je ignorirana. Da Laguna trade nije htjela da se napravi Lapadska obala, napravili bi  svoje gatove i onemogućili proširenje Lapadske obale, ili bi se napravila, ali u manjem profilu. Ne bi bilo šetnice ni ničega, samo cesta. Upravo iz tog našeg postupanja može se vidjeti da razmišljamo dugoročno i za dobrobit Grada Dubrovnika, a umjesto korektnog i fer pristupa prema nama, mene osobno i društvo Laguna trade se prikazuje kao negativca. To nije korektno niti fer.

Ponavljam, mogli smo tu staviti 10 brodova, pa računajte puta 10.000 eura za godišnji vez pa puta 10 godina... Koliko sam doprinijeli? Ali mislio sam, za dobrobit grada i u konačnici same marine, urediti će se obala a ne ovako kako je sada – iznosi Pašalić.

---

image
Franjo Pašalić vlasnik je dubrovačke marine
Tonći Plazibat/CROPIX
---

– Ali netko misli ako ima vlast, da njemu ne može nitko ništa. Ja ne znam što je s ovim ljudima, nije mi uopće jasno. Što ja tu mogu kad neće? Na kraju će se dogoditi da će, ako neki sud objektivno sagleda sve bitne elemente, a bojim se da hoće, mene osobno će gradonačelnik Franković optužiti da sam zakočio gradnju Lapaske obale, što je, ponavljam daleko od istine i potpuno suprotno. Razlog neki postoji, ali ne želim špekulirati jer g. Franković nije glup čovjek, pa ukoliko se nastavi ovakvo ignoriranje stečenih prava, preciznije rušenje vladavine prava na jednom konkretnom primjeru, on je taj koji će trebati dati odgovore građanima zašto će oni snositi posljedice.

Odvjetnik mi je jučer rekao da ga je zvao geometar kojega su angažirali dvoje-troje privatnih vlasnika kojima će također oduzeti vlasništvo. Mato Franković izjavio je da je sve oduzeto i u redu, a ljudi nemaju rješenja o oduzimanju zemljišta za cestu. Sad geometar utvrđuje koliko im je oduzeto jer nemaju nikakva rješenja, baš kao što ga nemamo ni mi – zaključio je Franjo Pašalić.

---

image
Gradonačelnik Mato Franković
Grad Dubrovnik
---

---

Marina je građena mimo UPU-a

- Sve relevantne institucije utvrdile su kako su građevinske dozvole za Lapadsku obalu izdane u potpunosti sukladno zakonskim procedurama. Insinuacije tvrtke Laguna i pokušaj opstrukcije zaustavljanja početka radova na javnom projektu od strane tvrtke Laguna trade ne razumijemo.  Na jednak način ne razumijemo kako je tvrtka Laguna trade uspjela ishodovati građevinsku dozvolu za izgradnju marine protivno UPU u gruški akvatorij što po svim propisima nije moguće - poručuje dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ahmet Kalajdžić Laguna Trade Laguna Trade Laguna Trade Laguna Trade Laguna Trade Laguna Trade Laguna Trade Tonči Plazibat/Cropix Grad Dubrovnik Tonći Plazibat/CROPIX Grad Dubrovnik Tonći Plazibat/CROPIX
Ahmet Kalajdžić
Lapadska obala čeka rekosntrukciju
Laguna Trade
Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu
Laguna Trade
Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu
Laguna Trade
Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu
Laguna Trade
Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu
Laguna Trade
Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu
Laguna Trade
Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu
Laguna Trade
Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu
Tonči Plazibat/Cropix
Lapadska obala uskoro će se prozvati po ratnom zapovjedniku obrane Grada, generalu NOjku Marinoviću
Grad Dubrovnik
EU je odborila 70 milijuna kuna za proširenje Lapdske obale
Tonći Plazibat/CROPIX
Dubrovačka marina Franje Pašalića
Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Mato Franković
Tonći Plazibat/CROPIX
Franjo Pašalić vlasnik je dubrovačke marine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/franjo-pasalic-tvrdi-da-je-grad-sebi-izdao-nezakonitu-gradevinsku-dozvolu-za-lapadsku-obalu-a-gradonacelnik-mato-frankovic-da-je-sve-zakonito-1074225 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3db13498bd3866d6dfbe2f50de6ca42ece2cb5d5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Franjo+Pa%C5%A1ali%C4%87+tvrdi+da+je+Grad+sebi+izdao+nezakonitu+gra%C4%91evinsku+dozvolu+za+Lapadsku+obalu%2C+a+gradona%C4%8Delnik+Mato+Frankovi%C4%87+da+je+sve+zakonito%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Ffranjo-pasalic-tvrdi-da-je-grad-sebi-izdao-nezakonitu-gradevinsku-dozvolu-za-lapadsku-obalu-a-gradonacelnik-mato-frankovic-da-je-sve-zakonito-1074225 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Ffranjo-pasalic-tvrdi-da-je-grad-sebi-izdao-nezakonitu-gradevinsku-dozvolu-za-lapadsku-obalu-a-gradonacelnik-mato-frankovic-da-je-sve-zakonito-1074225 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘SLIJEPA OBALA‘| [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Dubrovnik‘SLIJEPA OBALA‘|

Franjo Pašalić tvrdi da je Grad sebi izdao nezakonitu građevinsku dozvolu za Lapadsku obalu, a gradonačelnik Mato Franković da je sve zakonito!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
29. siječnja 2021. - 18:26

Lapadska obala trebala bi, prema najavama iz Grada Dubrovnika, nakon ulaganja od 70 milijuna kuna postati dvosmjerna cesta s nogostupom, šetnicom, parkiralištem i zelenilom. No, Franjo Pašalić, direktor tvrtke Laguna trade koja je koncesionar marine u Gružu i njegovi odvjetnici tvrde da je građevinska dozvola za uređenje Lapadske obale ishođena protuzakonito. Cesta, naime, ulazi u njihovo koncesijsko područje, a prije ishođenja dozvola nisu se dogovorili o načinu na koji će se projekt provesti u djelo, kažu iz te tvrtke. Poslali su nam cijelu dokumentaciju s detaljima.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak Maro Kristić (MOST) pitao je gradonačelnika Mata Frankovića o projektu Lapadske obale, odnosno građevinskih dozvola.  

- Što se tiče Lapadske obale, pokušava se napraviti neki umjetni problem. Radovi mogu, ukoliko ne bude žalbi, početi sredinom veljače – najavio je Franković.

Sudeći prema izjavi Franja Pašalića, biti će postupaka jer, kako nam je rekao koncesionar marine u Gružu, 'predstavnici Grada ne žele sjesti i dogovoriti se o rješenju nastalog problema, iako je gradonačelnik na sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture tvrdio suprotno'.  Krajem studenog prošle godine je, naime, na ovu temu održan sastanak u ovom Ministarstvu kojemu su prisustvovali odvjetnici tvrtke Laguna trade, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, te predstavnici MMPI, MMGI i DORH-a.

image
EU je odborila 70 milijuna kuna za proširenje Lapdske obale
Grad Dubrovnik

Kako stoji u zapisniku, sastanak je otvorio državni tajnik Josip Bilaver, rekavši da su vezano uz izgradnju Lapadske obale, koja se financira iz fondova EU, već održani razni sastanci, a povod ovom sastanku bio je odnos između Grada Dubrovnika i društva Laguna trade kao koncesionara luke nautičkog turizma Gruž.  Istaknuo je da su predstavnici MMPI-a i DORH-a prisutni kao predstavnici države čiji je interes da se projekt izgradnje ceste nesmetano nastavi, te da Grad Dubrovnik ostvari svoj interes, ali i da se istovremeno zaštiti koncesionar. Napomenuo je da je utvrđeno da cesta prelazi preko koncesioniranog područja, ali onog dijela kojeg koncesionar ne koristi jer se svojim građevinama odmaknuo od ruba koncesije.

Odvjetnik Ante Kačić kao punomoćnik tvrtke Laguna trade istaknuo je da je koncesionaru (Laguni trade ) stalo da se Lapadska obala izvede, no ističe da su u startu dobili podatak da je obala projektirana na način da ulazi u koncesionirano područje te su iz tog razloga izmaknuti gatove. S obzirom da se koncesijsko područje smanjuje za skoro 800 kvadrata , a u operativnoj fazi i za preko 2000 kvadrata, pokrenuli su više žalbenih postupaka, među ostalim i da budu stranka u postupku izdavanja dozvola za cestu.

Opunomoćenik tvrtke Laguna trade Mladen Prka dodao je da podržavaju izgradnju obale koja je interes i koncesionara, jer od toga profitira i sama marina, te istaknuo da poštuju prava Grada Dubrovnika na javni interes, ali podsjeća i na obavezu poštivanja prava koncesionara. Naveo je da im je cilj uspostaviti partnerski odnos i suradnju s Gradom te od gradonačelnika očekuju da se sve što se tamo radi, radi u potpunosti u skladu s pravilima struke. Prioritet im je, naime, da se uspješno izvedu radovi u moru, budući da su svjesni zahtjevnosti tih radova. Mladen Prka istaknuo je na sastanku u Zagrebu da su u nekoliko navrata pokušali doći do projektne dokumentacije kako bi sagledali na koji način zahvat ceste može utjecati na izvedene građevine marine kao investicije od 15 milijuna eura, te kako ne bi došlo do ugrožavanja postojeće konstrukcije i pilota. Ponovo je zatražio mogućnost uvida u dokumentaciju za cestu i razgovora između projektanata marine i ceste.  

image
Lapadska obala uskoro će se prozvati po ratnom zapovjedniku obrane Grada, generalu NOjku Marinoviću
Tonči Plazibat/Cropix

Gradonačelnik Mato Franković ustvrdio je da institucije Grada Dubrovnika nisu ničim onemogućavale realizaciju marine niti su protivnik marine, za razliku od društva 'Lagune trade' koja je žalbama otežala provedbu javne investicije. Naglasio je da je, dok je i sam bio predsjednik Gradskog vijeća, Grad Dubrovnik brzinom svjetlosti koncesionaru omogućio korištenje jednog platoa, kao i brojne druge stvari, ignorirajući mnogobrojna kršenja odluka komunalnog reda Grada Dubrovnika, vožnju kamiona preopterećenim cestama šest puta veće tonaže nego što je dozvoljeno, neplaćanje naknada za prekomjerno korištenje gradskih cesta itd. Nadalje, kazao je i kako je pred svima tu prisutnima, Grad Dubrovnik spreman biti partner, ali strpljenju je došao kraj.

'Ukoliko se 'Laguna trade' nastavi ponašati ovako kako se sada ponaša, Grad Dubrovnik će na sve moguće načine ovog svijeta zaštititi javni interes, a jako će se potruditi zakomplicirati život 'Laguni trade' onako kako 'Laguna trade' pokušava zakomplicirati posljednja dva mjeseca Gradu Dubrovniku', rekao je na sastanku gradonačelnik Mato Franković.  Iskazao je spremnost za zaštitu javnog interesa, ali i spremnost na partnerski odnos, očekujući isti pristup i s druge strane. Iskazao je i želju da marina zaživi, na dobrobit čitavog grada. Gradonačelnik je naveo i da je sva dokumentacija dostupna na zahtjev koncesionara, uključivo i izvedbena dokumentacija ceste, ali naglašava da nikako ne može doći do promjene tehničkih rješenja. Istaknuo je da Grad Dubrovnik ne može obeštetiti društvo 'Lagune trade', uz prijedlog da se na prostoru preklapanja smanji obuhvat koncesije, a zauzvrat proširi na morskom dijelu, čime marina i s vanjske strane dobiva nove vezove.

image
Dokumentacija kojom Franjo Pašalić tvrdi da je Grad Dubrovnik sam sebi nezakonito izdao građevisnku dozvolu
Laguna Trade

Nina Perko iz MMPI navela je kako je potrebno prvo uputiti prijedlog Vladi RH za izmjenom odluke o koncesiji i smanjenju područja, pa se potom na tom dijelu može brisati status pomorskog dobra. Koncesionar, ako na to pristane, u konačnici gubi površinu od 794 četvornih metara, koja ionako nije u funkciji, na jednoj strani lučkog područja, ali koje područje se može nadomjestiti na vanjskom. Zamjenik glavne državne odvjetnice Boris Koketi izrazio je spremnost u pomoći rješavanju problema. Svi se trebaju potruditi iznaći rješenje, u nastojanju da se izbjegnu bilo kakvi dodatni pravni postupci, rekao je i dodao da država ne može preuzimati odgovornost za rješavanje situacije, te da očekuje od koncesionara proaktivan pristup i da kao iskaz dobre volje ne pokreće daljnje upravne sporove.

Sastanak je proširen i na problem pristupa bazenu 'B'. Gradonačelnik je naveo da je moguć spoj te da su osigurana sredstva u proračunu, ali da se čeka dokumentacija koju treba predati veslačkom klubu Neptun. Pristupna cesta koja ide preko privatnih čestica planirana je GUP-om, ali ne predstavlja prioritet Grada. No, koncesionar kojemu je to u interesu, može u ime Grada Dubrovnika izgraditi cestu, prema propisanoj proceduri kojom su definirani koraci (sklapanje ugovora, ishođenje dozvola, izvlaštenje i gradnja). Kroz tu cestu se mogu provesti i instalacije, ali realno je za očekivati da će gradnja početi za pola godine, što predstavlja duži period. Na to je Milan Rezo iz MPGI podsjetio da bilo kakve izmjene u projektu utječu i na izdane dozvole za bazen B. Mladen Prka predložio je sklapanje tripartitnog sporazuma između Grada Dubrovnika, društva Laguna trade i kluba Neptun, kojim bi se utvrdili uvjeti i hodogram provedbe priključka te zahvalio na konstruktivnim prijedlozima.

Državni tajnik zatvorio je sastanak istaknuvši da je najvažnija spremnost svih da budu partneri i iskazana volja za suradnju na iznalaženju rješenja.

Dva mjeseca kasnije, stvari se nisu pomakle naprijed, rekao nam je Franjo Pašalić u telefonskom razgovoru.

- Tako je to kad netko pokušava na silu izgraditi nešto na tuđem, u ovom slučaju na području za koji je već izdana koncesija od strane Vlade RH, bez traženja i dobivanja bilo kakve suglasnosti. Dozvole se izdaju u Dubrovniku, a suglasnost nije tražena niti od Ministarstva mora jer je to područje ipak državno – kaže direktor  tvrtke Laguna trade.

image
Lapadska obala čeka rekosntrukciju
Ahmet Kalajdžić

- Žalosti me konstatirati da u ovo predizborno vrijeme kandidat za gradonačelnika je spreman izvršiti povedu temeljnog načela vladavine prava, te na silu pokušava defacto oduzeti dio morskog područja za koje je Vlada RH izdala koncesiju – rekao je Pašalić, misleći na gradonačelnika Mata Frankovića.

Prije šest godina, kada smo dobili koncesiju, upozoravali smo Vlahušića, a poslije i Frankovića da se cestom ušlo u koncesiju te da trebamo sjesti i dogovoriti se.

Ja jedva čekam da se to napravi, ali zauzvrat koncesionaru treba ponuditi drugi odgovarajući prostor (parkiralište ili nešto slično), samo da se dogovorimo, ništa drugo, niti ja to branim.

Međutim, kada se na silu u demokratskoj zemlji koja treba polagati temelje na vladavini prava, bez ikakvog postupka defacto izvlašćuje RH i koncesionar, postavljam pitanje gdje je granica samovolje rekao je Pašalić.

Nitko mi se nije javio iz Grada, bila je priča pred ministrima 's Pašalićem je sve u redu, ja sam se s njim sve dogovorio', a niti je nas kad tko zvao niti išta s nama pregovarao.

Šaljemo dopise, oni ništa ne odgovaraju.

- Tražili smo da nam se dostavi dokumentacija, a oni kažu 'dođite i pogledajte'. Pa što ću ja ići dolje gledati, kad to trebaju pogledati naši projektanti, arhitekti i statičari, da ne bi došlo do posljedica u marini jer je sve to u moru, na stupovima, nije to tako jednostavno – kazuje Franjo Pašalić.

- O tome će odlučivati stručnjaci koji moraju vidjeti kako će se raditi, da bi se izbjegla šteta. Gradonačelnik očito misli da je jedina relevantna osoba koja ima pravo o svemu odlučivati, a to je daleko od realnosti. I ovako ima puno investitora u Hrvatskoj, baš ga briga za još jednog – ironizirao je Pašalić.

- Podignut ćemo tužbu, već smo je pripremili. Htio sam da se sve mirno riješi, da sjednu stručnjaci naši i od Grada,  ali ta naša dobra volja do sada je ignorirana. Da Laguna trade nije htjela da se napravi Lapadska obala, napravili bi  svoje gatove i onemogućili proširenje Lapadske obale, ili bi se napravila, ali u manjem profilu. Ne bi bilo šetnice ni ničega, samo cesta. Upravo iz tog našeg postupanja može se vidjeti da razmišljamo dugoročno i za dobrobit Grada Dubrovnika, a umjesto korektnog i fer pristupa prema nama, mene osobno i društvo Laguna trade se prikazuje kao negativca. To nije korektno niti fer.

Ponavljam, mogli smo tu staviti 10 brodova, pa računajte puta 10.000 eura za godišnji vez pa puta 10 godina... Koliko sam doprinijeli? Ali mislio sam, za dobrobit grada i u konačnici same marine, urediti će se obala a ne ovako kako je sada – iznosi Pašalić.

image
Franjo Pašalić vlasnik je dubrovačke marine
Tonći Plazibat/CROPIX

– Ali netko misli ako ima vlast, da njemu ne može nitko ništa. Ja ne znam što je s ovim ljudima, nije mi uopće jasno. Što ja tu mogu kad neće? Na kraju će se dogoditi da će, ako neki sud objektivno sagleda sve bitne elemente, a bojim se da hoće, mene osobno će gradonačelnik Franković optužiti da sam zakočio gradnju Lapaske obale, što je, ponavljam daleko od istine i potpuno suprotno. Razlog neki postoji, ali ne želim špekulirati jer g. Franković nije glup čovjek, pa ukoliko se nastavi ovakvo ignoriranje stečenih prava, preciznije rušenje vladavine prava na jednom konkretnom primjeru, on je taj koji će trebati dati odgovore građanima zašto će oni snositi posljedice.

Odvjetnik mi je jučer rekao da ga je zvao geometar kojega su angažirali dvoje-troje privatnih vlasnika kojima će također oduzeti vlasništvo. Mato Franković izjavio je da je sve oduzeto i u redu, a ljudi nemaju rješenja o oduzimanju zemljišta za cestu. Sad geometar utvrđuje koliko im je oduzeto jer nemaju nikakva rješenja, baš kao što ga nemamo ni mi – zaključio je Franjo Pašalić.

image
Gradonačelnik Mato Franković
Grad Dubrovnik
Marina je građena mimo UPU-a

- Sve relevantne institucije utvrdile su kako su građevinske dozvole za Lapadsku obalu izdane u potpunosti sukladno zakonskim procedurama. Insinuacije tvrtke Laguna i pokušaj opstrukcije zaustavljanja početka radova na javnom projektu od strane tvrtke Laguna trade ne razumijemo.  Na jednak način ne razumijemo kako je tvrtka Laguna trade uspjela ishodovati građevinsku dozvolu za izgradnju marine protivno UPU u gruški akvatorij što po svim propisima nije moguće - poručuje dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

21. svibanj 2024 19:43