StoryEditorOCM
DubrovnikBICIKLI, ROMOBILI, SEGWAYI

‘Frajerski‘ na zadnji kotač i svom brzinom među šetače: pješaci na lapadskoj šetnici svakodnevno izloženi ‘kamikazama‘ na dva kotača, evo što kažu pravila

Piše Bruno Lucić
12. travnja 2024. - 21:44

Nečujni su, a često i nevidljivi, prozuje ‘brzinom svjetlosti‘ i onaj kraj kojeg su projurcali sretni su što nisu slučajno napravili krivi pokret inače bi bili pokošeni. Scenarij je to koji se iz dana u dan, posebno vikendima, ponavlja na šetnici u Uvali Lapad.

U oči najviše upadaju mladi koji se nasred šetnice ‘frajerski‘ podignu na zadnji kotač i svom brzinom se zapute niz šetnicu među pješake pa ‘tko preživi‘... Ne treba ni govoriti koliko je popodne, najviše vikendom šetača po Uvali, a među njima i dosta obitelji s malom djecom, što znači da je dovoljan mali trenutak nepažnje, mali gubitak ravnoteže i gotovo! Ne treba ni pomišljati što bi bilo s djetetom u slučaju sudara! Istina, malo više obazriviji su vozači električnih romobila i segwaya, ali bude pojedinaca koji se neprilagođenom brzinom kreću šetnicom te zaista nekad predstavljaju opasnost za šetače.

Predsjednik dubrovačke Udruge Sigurnost u prometu Denis Pavela prokomentirao je ovakvo, često neodgovorno ponašanje, posebno mladih. 

image
Božo Radić/Cropix

- Novim izmjenama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa električni romobili (osobna prijevozna sredstva) su preusmjereni isključivo na biciklističke staze, a tamo gdje ih nema ili ih ima premalo, prebacuje ih se na nogostup ili prostor predviđen samo za pješake. Upravo iz tog razloga naši pješaci ne bi trebali strahovati jer se u tom slučaju, primjerice na na našoj Lapadskoj šetnici brzina vožnje romobila ograničava na krajnje obzirnu, odnosno na brzinu pješakovog hoda - oko 5 kilometara na sat. Isto tako, u slučaju da negdje nema pločnika namijenjenog pješacima, vozači romobila smiju se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 kilometara  na sat ili manje i na kojima je to dopušteno postavljenim prometnim znakom kojim se dopušta kretanje osobnih prijevoznih sredstava. Pritom se moraju kretati što bliže desnom rubu kolnika. Tu bih još dodao: SVI vozači električnih romobila ili djeca do 16 godina koja upravljaju biciklom moraju koristiti zaštitnu kacigu, poručuje Pavela. 

27. travanj 2024 10:00