StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON NAJAVE OBNOVE BELVEDEREA U POSTOJEĆIM GABARITIMA , PROŠETALI SMO NEKADAŠNJOM HOTELSKOM PERAJNICOM I PITALI DUBROVČANE I STRUKU ŠTO O TOME MISLE

FOTO: Dubrovčanima najvažnije da se napokon ukloni ruglo na kraju grada, no arhitekt Marko Dabrović nije siguran može li se to uopće izvesti

Piše Ahmet Kalajdžić
14. veljače 2020. - 13:57
Amerikanci su voljni u postojećim gabaritima obnoviti tijekom Domovinskog rata devastirani hotel BelvedereTonči Plazibat/HANZA MEDIA
Nakon vijesti da se dubrovački gradonačelnik Mato Franković sastao s potencijalnim investitorima- predstavnicima neimenovanog renomiranog američkog hotelskog lanca koji su voljni u postojećim gabaritima obnoviti tijekom Domovinskog rata devastirani i posljednji neobnovljeni gradski hotel Belvedere, pitali smo Dubrovčane i stručnjake o mogućnosti realizacije te ideje.


Naime, govoreći o sadržaju razgovora s Amerikancima, Franković je rekao da oni žele obnovom zadovoljiti standarde kategorije pet plus zvjezdica, te da im ne predstavljaju problem postavljena ograničenja oko ulice Vlaha Bukovca i granice pomorskog dobra, te da su spremni obnoviti i tzv. javni dio hotela te vratiti butige i restorane na šetnici iznad amfiteatra. Navodno, američki su hotelijeri u Dubrovnik stigli s već pripremljenim, odnosno izrađenim studijama obnove Belvederea te slijede konkretni pregovori s aktualnim vlasnikom hotela, ruskom milijarderom Viktorom Vekselbergom koji se već izjasnio kako zbog neuspjeha realizacije projekta izgradnje novog, ali manjeg te iznimno luksuznijeg hotela prema projektu dubrovačkog arhitekte Marko Dabrović i njegova "Studia 3LHD" postoji mogućnost prodaje Belvederea.


Belvedere je izgrađen početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i otvoren je uoči Zimske olimpijade u Sarajevu. Bivši zamjenik direktora hotela "Belvedere" Miljenko Čaveliš ističe da bi kao građanin Dubrovnika bio sretan da se objekt konačno stavi u funkciju:- Mislim da je projekt arhitekta Marka Dabrovića dobar, ali da je Belvedere bolje obnoviti i u postojećem obliku, nego da ostane vječno ruglo na kraju grada. Tko god bio vlasnik, podupirem njegovu želju da se na sve konačno stavi "točka na i". Novi hotel će vjerojatno trebati osmisliti na način da se povećaju gabariti soba koje će, možda, trebati i spajati, ali taj problem trebaju zajedno riješiti arhitekti i stručnjaci za suvremeno hotelijerstvo. Jer, mora se kvalitetno iskoristit najljepša lokacija na Mediteranu i nikako dozvoliti da se upropasti- kaže Čaveliš, dok predsjednik dubrovačkog gradskog kotara Ploče Iza Grada Srđan Obad naglašava:


-Jasni su stavovi svih građana Ploča Iza Grada: jesmo za uređenje Belvedera ali uz uvjete da Ulica Vlaha Bukovca u cijeloj dužini ostane javna ulica kako se Belvedere ne bi razvio u zatvoreni resort i da bi u sebi imao i javne sadržaje; da se osigura pristup pomorskom dobru te da, jednako kao sada, postojeće kupalište ostane javna plaža za sve građane i goste Dubrovnika. Nažalost, još nije određena granica pomorskog dobra i tek će se po određivanju te granice znati točno što ostaje za javnu namjenu, a što je građevinska parcela. Mislim da bi, ako je to moguće, najpoštenija varijanta bila obnova hotela u postojećim gabaritima- odlučno ističe Obad.


Obratili smo se i arhitektu Marku Dabroviću koji ne zna o kojim se potencijalnim američkim investitorima radi:- Studio 3LHD je autor rješenja koje je pobijedilo na međunarodnom arhitektonskom pozivnom natječaju za idejno rješenje novog Hotela Belvedere. Natječaj je proveden u dvije faze. Radilo se o međunarodnoj konkurenciji i svjetski poznatim arhitektonskim uredima, a projektno rješenje koje je predložio 3LHD pokazalo se kao najbolje i nagrađeno je prvom nagradom- kaže Dabrović i dodaje:
-Ideja obnove devastiranog Belvederea je vrlo neuobičajena, a iza prijedloga ne stoji ni sam investitor, odnosno vlasnik parcele. Nisam siguran da je uopće moguće obnoviti hotel koji je devastiran '91. godine te je slijedećih 30 godina bio praktički izvan funkcije. Radi se o golemoj betonskoj strukturi, s vrlo malim sobama i niskim stropovima, projektiranim za neka bivša vremena koje teško mogu zadovoljiti suvremene operativne i energetske standarde- pojasnio je naš renomirani arhitekt.
 
06. svibanj 2024 04:05