StoryEditorOCM
DubrovnikJEDNA DOZA ZA TRI ŽIVOTA

Dragica Burđelez iz dubrovačkog Crvenog križa otkriva zašto ovo ljeto našoj bolnici nije nedostajalo krvi

Piše Ahmet Kalajdžić
11. rujna 2023. - 19:50

Za razliku od bolnica u Splitu i Rijeci, činjenica je kako Opća bolnica Dubrovnik ni tijekom ovogodišnje turističke sezone nije upućivala dramatične apele darivateljima krvi za hitnim odzivom zbog kritično smanjenih zaliha krvi i krvnih pripravaka. Tako su u bolnici u Rijeci zalihe bile na minimumu u travnju i kolovozu, dok su iz splitskog KBC-a apele upućivali u travnju i svibnju te više puta u kolovozu.

image
Gradsko Društvo Crvenog Križa/

Voditeljicu akcija dobrovoljnih darivanja krvi dubrovačkog Crvenog križa Dragice Burđelez početkom tjedna zatekli smo na otoku Lopudu gdje je u tijeku bila već 54. ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi:- Do 1. rujna se na naše akcije odazvalo i pristupilo im ukupno 1157 darivatelja, od kojih ih je njih 837 darovalo krv. Akcije nastavljamo i dalje, a od svake prikupljene doze prave se po tri krvna pripravka koji se, ovisno o potrebama, koriste za liječenje pacijenata. Ne kaže se slučajno kako jedna doza spašava tri života! Inače, Crveni križ Dubrovnik pokriva područje od Prevlake i Konavala sve do Pelješca, odnosno Kune pelješke- ističe Burđelez te naglašava kako se na našem području uredno obavlja smjena generacija darivatelja:

image

Detalj akcije darivanja krvi na otoku Lopudu

čitatelj/

-Starijim je darivateljima to već ušlo u naviku i redovito dolaze na akcije, a njihove firme, odnosno radne sredine su to uvijek podržavale. Toga ima i danas te dio darivatelja redovito dolazi. No, mladi su danas većinom individualci i sreća je da nas mediji prate te reagiraju tako da se pozivi objave a darivatelji odazovu. Inače, svaki odziv predstavlja i sistematski pregled jer se pri svakom odzivu darivateljima izmjere hemoglobin i tlak, a krv se testira na sve krvlju prenosive bolesti, što je darivateljima znatno manji benefit od činjenice kako osjećaju puno zadovoljstvo uslijed spoznaje da su nekom spasili život ili pomogli i omogućili liječenje. Jer, pacijenti koji se liječe krvnim pripravcima ovise isključivo o dobrovoljnim darivateljima, a izvor njihova lijeka je čovjek, tj. darivatelj!

image

Detalj akcije darivanja krvi na otoku Lopudu

čitatelj/

Valja reći kako i Korčula te Ploče, Opuzen i Metković imaju svoje organizacije Crvenog križa koje su, također, organizatori sličnih akcija darivanja kojima nazoče i djelatnici Odjela transfuziologije dubrovačke Opće bolnice. Naglašavajući podatak kako je ovog ljeta na jednog građanina Dubrovnika bilo čak 36 turista, voditeljica tog odjela dr Dolores Martinović, također nazočna akciji na otoku Lopudu, ističe kako tako veliki broj gostiju nužno zahtijeva i veći broj krvnih pripravaka:

image

Detalj akcije darivanja krvi na otoku Lopudu

čitatelj/

-Stoga smo imali pojačane akcije darivanja i apelirali na darivatelje da se odazovu. Mogu reći kako smo sve naše potrebe za krvnim pripravcima zadovoljili. Učinili smo sve da pravodobno planiramo akcije i pripremimo sve kako bi zalihe obnovili a da naša bolnica može normalno funkcionirati. Godišnje prikupimo oko 2500 doza te s načinjenih oko 7500 krvnih pripravaka ”pokrijemo” sve zahtjeve naše bolnice. Inače, zbog velikog broja turista i jako velikih zahtjeva zbog brojnosti operacija i prometnih nesreća, najkritičnije stanje s zalihama krvi i pripravaka bilo nam je tijekom kolovoza. Ipak, to nije bilo slučaj u srpnju, ali smo stoga u kolovozu promptno reagirali s pozivima darivateljima. I ovaj su se put odazvali a najkritičnije stanje bilo je s negativnim krvnim grupama, posebno s 0- i A-. Iako smo naporno radili te možemo reći da je ljeto bilo teško, darivatelji su prepoznali potrebu prikupljanja dovoljnih količina krvi i odazvali su se te smo i ovu sezonu uspješno prebrodili. S vrlo sličnom su se situacijom i ovog ljeta susretale sve dalmatinske ”banke krvi” ali su, kao i naša bolnica, taj problem riješile te se nije odgodila ni jednu operaciju, a mi smo uz naglašavam: pojačane napore normalno funkcionirali- rekla nam je dr Martinović te ponovno naglasila izvrsnu suradnju s dubrovačkim Crvenim križem.

02. svibanj 2024 22:45