StoryEditorOCM
DubrovnikDIJETE MATERI

Andro Vidak potvrdio: Javit ću se za zakup Parka Orsula, prostor treba komercijalizirati, a pobjedim li, ovog na Orsuli sigurno neće biti

Piše Maja Rilović Koprivec
15. travnja 2024. - 21:32

Andro Vidak, čovjek koji je kamen po kamen sagradio Park Orsulu, otrgnuo je iz drače, financirao radove i pretvorio u jednu od najljepših ljetnih pozornica na svijetu javit će se na natječaj za zakup toga prostora. Potvrdio je to za Dubrovački vjesnik sam Vidak nakon što smo najavili kako gradska ustanova Dubrovačka baština koja prostorom gospodari raspisuje natječaj za zakup.

Natječajem se daje u zakup prostor od 21.305 četvornih metara površine komunalne infrastrukture na Orsuli, a za organiziranje kulturnih događanja i kulturno turističkih programa. Početna cijena mjesečnog zakupa je 1400 eura bez PDV-a, prostor se daje u zakup do 31. listopada 2025. godine.  Natječaj je otvoren do 22. travnja, a sama  najava natječaja za Orsulu na društvenim mrežama potaknula je Dubrovčane da aklamacijom podrže povratak ovog prostora kao pozornice na kojima je Vidak organizirao neke od najkvalitetnijih glazbenih koncerata. "Andro, samo ti se možeš javit za Orsulu, ti si je stvorio ", poručuju Dubrovčani i prisjećaju se u komentarima  legendarnih koncerata koji su na Orsuli organizirani u prošlom desetljeću.

Rundek i Cargo Band, Mario Biondi, Thana Alexa, Antonio Sanchez, Mayales, TBF,  Gruhak, S.A.R.S, Vatra, Atlantida, Mostar Sevdah Reunion, Silente, Bare i Majke, GoRIBOR i Lovely Quincess, Rambo Amadeus, Vlatko Stefanovski..., samo su neki od izvođača  koje je Andro Vidak dovodio na Orsulu.  

 Bila je Orsula, njen kameni amfiteatar s oko  350 sjedećih mjesta ispod magistrale prije desetak godina središte ljetnog koncertnog života u Dubrovniku, a ruševine crkvice sv. Orsule sa spektakularnim pogledom na Grad i danas su najljepši prostor za vjenčanja.

image

Andro Vidak
 

Ambient Croatia/

- Ja ću se na natječaj javiti sigurno, a ne znam hoće li  biti i drugih s boljom, odnosno većom  ponudom. Početna cijena po meni je pretjerana, jer će to značiti da ću morati raditi i komercijalni program, mada to nije moja izvorna ideja za Orsulu. Sigurno je jedino, ako dobijem prostor,  gore neće biti cajki. To ne dolazi u obzir bez obzira na cijenu i isplativost – kaže Vidak koji je prostor prepustio Gradu za javni park.

- Sva je procedura sada provedena po zakonu. To je cijena koju  je odredio vještak nakon duljeg razdoblja procjenjivanja jer nema sličnog slučaja gdje se nudi prostor gdje javna uprava nema vlastitu infrastrukturu. Vodu i struju sam u ondašnjem naletu entuzijazma  gore doveo ja – govori Vidak.

 – Da bi se za ovoliki najam zaradilo potrebno je raditi mnogo.  Godišnje na tom prostoru treba zaraditi čisto 20.000 eura, a radi se samo dva mjeseca kad nema kiše.  Svakome gradskom ugostitelju to se čini bezvezna cifra, no nije to tako kada je prostor kakav je Orsula u pitanju, koji treba poseban i kvalitetan program. Zato ćemo uz to  morati raditi više vjenčanja, događanja, elektronske glazbe kakvu slušaju današnji mladi – govori Vidak  koji je svojedobno organizirao Mali glazbeni festival Park Orsula u kojem je spajao fascinantnu ljepota Orsule i jedinstveni ugođaj s prekrasnim pogledom na Dubrovnik i zalazak sunca, s najkvalitetnijom glazbom.

Sigurno je jedino da Dubrovniku treba ovakva ljetna pozornica za kulturno-scenske događaje, dovoljno daleko da ne remeti javni red i mir, a da gradska vreva ne remeti koncerte.

03. svibanj 2024 17:19