StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPET EURA ZA SIGURAN PROLAZ

Zbog broja turista Venecija prva u svijetu uvodi ulaznice u središte grada. Evo što će Dubrovnik prvo napraviti

Piše Maja Rilović Koprivec
24. travnja 2024. - 13:04
A typical gondola boat next to Rialto bridge is seen in Venice, Italy, on January 30th, 2024. Gondolas are traditional, flat-bottomed rowing boats that are iconic to the city of Venice. These slender, handcrafted boats are typically operated by a gondolier who skillfully navigates through the intricate network of canals in Venice. Gondolas are known for their elegant and distinctive design, featuring a curved prow, ornate decorations, and a flat hull. Rialto Bridge in Venice is one of the iconic landmarks in the city. The bridge, with its distinctive architecture featuring a central portico and shops along its length, is a popular destination for tourists and locals alike. (Photo by Lorenzo Di Cola/NurPhoto) (Photo by Lorenzo Di Cola/NurPhoto/NurPhoto via AFP)Lorenzo Di Cola/Nurphoto Via Afp

Od idućeg vikenda, odnosno sutra 25. travnja  koji je u Italiji nacionalni praznik, Venecija će početi prodaju ulaznica za  središte grada. Ulaznice će se  turistima u Veneciju naplaćivati  od  8.30 do 16 sati, sve do nedjelje 5. svibnja po cijeni od 5 eura po osobi izuzev djece. Naplata će se dalje primjenjivati svakog drugog vikenda u svibnju, četiri vikenda u lipnju i prva dva vikenda u srpnju. Ostale dane ulaznice se neće naplaćivati. Ulaznica u Veneciju koja se kupuje digitalno, u stvari jamči  ulazak u središte Venecije u danima izuzetnog opterećenja brojem posjetitelja. Do Duždeve palače i  drugih glavnih znamenitosti pristup posjetiteljima bez ulaznice može biti zabranjen zbog dosegnutog dnevnog  limita broja posjetitelja.

  I u nas slično kao u Veneciji, koja doduše godišnje ima posjetitelja koliko i cijela naša obala,  povijesna se jezgra iseljava, a brojni turisti za sobom ostavljaju niz komunalnih i ekoloških problema. Stanovnici Venecije odavno već prosvjeduju protiv velikih kruzera u njihovoj laguni.  Sve su to jednaki razlozi zbog kojih je i dubrovačka gradska uprava  i pokrenula projekt Respect the City, te ograničila vremena dolazaka kruzera u Gruž  tijekom dana.  Dubrovački dnevni limit zasad je 6000 istovremenih posjetitelja u povijesnoj jezgri zbog čega su na ulazima u povijesnu jezgru i postavljeni brojači. Već dugo se najavljuje nova prometna regulacija oko povijesne jezgre odnosno ograničavanje broja automobila koji će  smjeti voziti prema Gradu. Također,  izrađena je Studija prihvatnoga kapaciteta Grada i Pila koja bi trebala dati odgovor na pitanje kako će se Dubrovnik ubuduće nositi s naraslim brojem posjetitelja.  Hoćemo li i mi u Dubrovniku nakon brojača, uvoditi ulaznice?

Pitali smo to u gradskoj upravi, razmišlja li se o uvođenju povremenih ulaznica na način kako to vršna opterećenja brojem turista pokušavaju riješiti u Veneciji? Kada će biti javnosti predstavljena studija prihvatnog kapaciteta povijesne jezgre i Pila i poseban prometni režim oko Grada?  Tko će i kada smjeti voziti dalje od Ilijine Glavice prema Pločama i kako će u grad dolaziti gosti apartmana, a kako izletnici?

Iz ureda gradonačelnika stiže odgovor kako će Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, sukladno prethodnim najavama, uskoro imati sjednicu čija će glavna tema biti turizam. Na navedenoj sjednici naći će se dvije točke: usvajanje studije Prihvatnog kapaciteta i uvođenje zone posebnog prometnog režima, odgovorili su iz gradske uprave. O mogućnosti povremenih ulaznica, bez odgovora.

Svi stanovnici Dubrovnika već mjesecima iščekuju raspravu o ovim planovima ograničavanja overturizma, što zbog najave zabrane novih apartmana što zbog ugroženog načina života. I nismo jedini ni mi niti Venecijanci. Upravo je prošlog vikenda u Španjolskoj na  Kanarima, održan veliki prosvjed lokalnog stanovništva jer je na malim otocima situacija postala neizdrživa.

Ova godina 2024., predviđaju sve svjetske turističke analize, bit će rekordna po broju ljudi koji putuju, pa širom svijeta, na najpoznatijim turističkim destinacijama šire se valovi prosvjeda zbog neodrživog turističkog razvitka.  Možda će i Dubrovnik uskoro novi ekstremni uvjeti natjerati i na ekstremna ograničenja o kakvima danas još ne razmišljamo.

Spremate se u Veneciju? Evo kad se naplaćuju ulaznice 

Na dane od 25. travnja do 5. svibnja, zatim  11., 12., 18., 19., 25., 26. svibnja 2024. godine, 8., 9., 15., 16., 22., 23., 29., 30. lipnja  2024. i 6., 7., 13. i 14. srpnja 2024., ulazak u grad Veneciju podliježe plaćanju pristupne takse, osim ako posjetitelj ne spada u jednu od kategorija koje mu daju pravo na oslobađanje od plaćanja, stoji na naslovnici službene stranice Comune di Venezia.  Pristup se ne naplaćuje od 16.00 sati do 8.30 sati. Za korištenje izuzeća potrebna je registracija i dobivanje odgovarajućeg kupona za izuzeće. Stanovnici općine Venecija i pojedinci rođeni u općini Venecija isključeni su iz plaćanja pristupne takse, mlađi od 14 godna, nositelji Europske invalidske iskaznice i osobe u njihovoj pratnji, pripadnici vojske, policije i vatrogasci.

24. travanj 2024 13:07