StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Što je nama malo bure, zima u Gradu je bomba! Izađite i provjerite...

Piše Mark Thomas
4. prosinca 2023. - 10:11

Moje su sumnje i razmišljanja bili točni: ukoliko želite istražiti kulturu, povijest i ljepote Grada Dubrovnika zaboravite ljetne mjesece - dođite na zimu! Usprkos “ugrizima” sjevernog vjetra i tamnim oblacima koji su prijetili kišom, grupica turista s radošću je iščekivala obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti.

Priključio sam se grupi i to mi je bilo jako drago. Turistička zajednica Grada Dubrovnika svaku subotu organizira turističke obilaske po staromu gradu i to dvojezično, na engleskom i hrvatskom jeziku. Tako sam se i ja priključio prošlu subotu. S obzirom na vremenske (ne)prilike prvo sam mislio da će obilazak biti odgođen, a onda da ću samo ja doć’. Međutim, ništa od toga se nije dogodilo.

image

Zimski ugođaj na Stradunu

Tonci Plazibat/Cropix

Zakaputani do nosa, štiteći se od nemilosrdnog vjetra, turisti raznih nacionalnosti iščekivali su početak ture. “Mi dolazimo iz mjesta u blizini Cardiffa u Walesu,” nasmiješio se par kojeg sam upoznao. Trebao sam ih pitati kako su i zašto došli ovdje, u ova doba, na kraju mjeseca studenog, ali me omeo njihov osmijeh i radost jer su tu.

Čovjek je ključ svega

Sjećam se jednog slogana iz turističke branše od prije nekoliko godina koji je glasio nešto kao “Ljudi su ključ turizma.” Sjetio sam se toga kad je naša vodičica krenula s turom. Njena strast i ljubav prema poslu kojeg je obavljala bila je jednostavno zarazna. Djelatnici u turizmu s prve linije, oni koji su u direktnom kontaktu s gostom oni su koji stvaraju uspomene koje će turisti odnijeti doma (dobre i loše).

Pritom ni u jednom trenutku ne želim umanjiti vrijednost doprinosa svih ostalih, “pozadinskih” radnika u turizmu. Usprkos zaista jako lošem vremenu, priče koje smo čuli od vodičice bile su nezaboravne. “Nađi posao kojeg voliš i nećeš raditi ni jedan dan u životu,” napisao je jednom Mark Twain. Naša je vodičica očigledno uživala u svakoj minuti svog posla.

“Kako to da nema više ljudi, čini mi se da imam cijeli ovaj prostor samo za sebe,” s osmijehom je rekao jedan Australac. U zadnji sam se trenutak zaustavio da ne kažem kako sam iznenađen i ovolikim brojem prisutnih ljudi. Svi smo imali vremena zaista uživati u trenutku, upijati prekrasne prizore i neometano šetati ulicama praznog Grada te ga doživjeti u njegovoj punoj ljepoti i veličanstvenosti, što je nemoguće u ljetnim mjesecima. “Kakva savršena destinacija za zimski vikend odmor,” rekla je oduševljena gošća iz Irske. Bila je u pravu. Pretpostavljam da je većina prisutnih turista imala poprilično (blago rečeno) izazovno putovanje u Dubrovnik u ovim zimskim mjesecima. Međutim, onima koji su odlučni doći, nagrada je zaista neprocjenjiva.

Zime griju dušu

Iskreno, supruga i ja poklonici smo izvansezonskih putovanja. Na sve načine pokušavamo ne doći u klopku destinacija koje su “in” i koje stenju pod priljevom turista.

image

Valovi od bure na moru

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Putovanja nikad nisu bila jeftinija i dostupnija što je određenim destinacijama donijelo bogatstvo, ali i veliku štetu. Održavanje ravnoteže između financijske dobiti i zaštite kulturne i povijesne baštine svud je prisutna. Slogan “Poštujmo Grad” slobodno bismo mogli zamijeniti s onim “Zaštitimo Grad”. Kako god, i dalje su zlatna vremena za putovanja pa i ona izvan sezone. Preko vikenda zatvorena je većina butiga u Gradu što ne vidim da je smetalo grupi s kojom sam šetao.

Ne znam kome služe suvenirnice s (uglavnom) ružnim, nepripadajućim, precijenjenim suvenirima proizvedenima u Kini. Tko to uopće kupuje? Trebali bismo se držati onoga da “kvantiteta nije isto što i kvaliteta.” “Samo nam treba kafić za popit dobru kafu i jedno ili dva mjesta na kojima možemo nešto fino pojest, mjesto na kojem jedu lokalci, i mi smo sretni,” rekao je jedan Španjolac.

U pravu je. Čak i u zimsko vrijeme to se može naći u Dubrovniku. Ljeti se ta mjesta izgube u kaosu turističke (agresivnije) ponude, međutim, ova ih je skupina turista sad ipak uspjela otkriti. Možda ovaj sistem sad funkcionira, možda je riječ o ljudima koji ne vole gužvu, možda je naša inertnost za privlačenjem gostiju u zimskom periodu na neki otkačen način postigla rezultat, ne znam, ali u svakom slučaju, presretan sam što sam bio u ovoj grupi, uz ovako izvanrednu vodičicu i fantastičnu turu. Je li bilo zima, jest! Ali, da bismo se divili ljepotama snježnih pahulja moramo biti vani na hladnoći.

28. travanj 2024 18:04