StoryEditorOCM
MišljenjaSMJENA MINISTRA PRAVDE

Dragi naši susjedi, zaboravljate koja će vam NATO članica prva priskočiti u pomoć ne do Bog potrebe i tko vam je glavni mentor na putu u EU

Piše Anton Hauswitschka
26. veljače 2024. - 11:12

- To je velika, najveća sramota u našoj povijesti, taj pohod na Dubrovnik –izjavio je ministar pravde Crne Gore Andrej Milović za Večernji list i ekspresno dobio nogu iz vladajuće stranke, Pokreta Evropa sad (PES), a po povratku iz Bruxellesa to ga čeka i kao ministra u crnogorskoj Vladi.

Milović je na zgražanje crnogorskih ‘europejaca‘ pošao korak dalje ustvrdivši kako treba kazniti odgovorne ljude koji su sudjelovali u razaranju Dubrovnik jer ratni zločin ne zastarijeva. -Nadam i vjerujem da ćemo procesuirati te ljude. Neki su u Hagu procesuirani upravo da bismo maknuli kolektivnu krivicu. Ako me pitate kao čovjeka, kao Crnogorca, ja mislim da je to bio potpuno pogrešan potez. Najpogrešniji potez u crnogorskoj povijesti. To je napravljeno pod utjecajem tadašnje JNA i rukovodstva iz Beograda. Tada je rukovodstvo u Podgorici pokleknulo Gledali smo te scene. Hoću vam reći da se ja osobno ne sramim, što sam ja, ili netko iz moje generacije, bio kriv s pet godina, ali duboko se stidim poteza tih ljudi. – zaključio je Milović za Večernji list.

Izbacivanjem Andreja Milovića iz stranke jer je uz odbijanje izručenja turskog državljanina Binalija Čamgoza, inače Kurda, Turskoj, osudio agresiju na susjednu državu, a uskoro i iz Vlade u sklopu ‘ malog kućnog spremanja‘, kako su crnogorskim Vijestima pojasnili iz PES-a, još jednom je potvrđeno da je Europa u vladajućoj garnituri naših susjeda tek puka riječ. Ne stav, ne pravac u kojem se želi voditi država, nikako prihvaćanje zapadnih demokratskih standarda, već riječ od šest slova s kojom se u Crnoj Gori trenutno koriste jedino u križaljkama. Naravno i u izdašnim prepdpristupnim fondovima Europske unije namijenjene kandidatima za članstvo, pa tako i Crnoj Gori čiji je glavni mentor na europskom putu upravo Hrvatska. No EU, a posebice Hrvatska nije slijepa. Dobro vidi što se tamo događa.

Crna Gora je u prvom redu partner Hrvatskoj u NATO-u. Kada bi se u nekom slučaju pozvali na članak pet NATO-a koji jamči da se resursi cijelog saveza koriste za zaštitu svake države članice u slučaju napada na nju, što misle tko bi im prvi priskočio u pomoć? Pa Hrvatska kao najbliži partner! I dok se Baltičkim zemljama već dvije godine ‘tresu gaće‘ od Rusije zbog čega se Putina na dnevnoj bazi podsjeća na famozni članak 5, crnogorska vlast zaboravlja na susjednu im Srbiju koja otvoreno podržava Rusiju. I Srbiju koja se ubrzano naoružava. Ne misle valjda u Crnoj Gori da je Vučiću jedina želja vratiti Kosovo? Sasvim sigurno nije prestao žaliti za ‘drugim okom‘ u srpskoj glavi. Ma znaju u službenoj Podgorici oni to vrlo dobro, ali valjda misle da su pametniji od cijele Europske unije i NATO—a te da će dobiti ‘ i jare, i pare‘. Nikome to do sada nije pošlo za rukom, pa neće ni vrhuški PES-a.

26. travanj 2024 22:56