StoryEditorOCM
KulturaKRŠĆANSKO LICE KULTURE

Zbor Srpskog pravoslavnog društva ‘Jedinstvo‘ iz Kotora održao koncert u Dubrovniku

Piše Dv
25. ožujka 2024. - 12:26

Pravoslavna crkva sv. Blagovijesti u subotu 23. ožujka bila je domaćin prigodnog koncerta SPD Jedinstvo iz Kotora u sklopu manifestacije Kršćansko lice kulture koju organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

Na početku programa okupljenima su se obratili pravoslavni paroh Stevan Kovačević i dirigent mr. Mihajlo Lazaravić istaknuvši povezanost Dubrovnika i Kotora te ukratko predstavivši djelovanje zbora.

SPD Jedinstvo osnovano je 1839. godine, a osnovni cilj Društva je bavljenje kulturnim i obrazovnim radom, osobito crkvenim, umjetničkim i narodnim pjevanjem. Zbor SPD Jedinstvo bio je sudionik mnogih manifestacija, festivala i natjecanja, dobitnici su nekoliko nagrada te su i izdali sedam nosača zvuka.

S obzirom da je koncert uoči Velikog tjedna za katolike, dirigent Lazarević istaknuo je da je koncertni program podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu su se mogle čuti izvedbe koje se inače izvode tijekom Svetog trodnevlja na Veliki četvrtak, petak i subotu, a to su: O vsepjetaja Mati (Aleksandar A. Arhangelski), Sija glagoljet (Dmitrij M. Bortnjanski), Plač presvjatoj Bogorodici (monahinja Julijanija Denisova), Razbojnika blagorazumnago (Nikolaj Kalugin), Ne ridaj mene Mati (Leonid D. Malaškin), Blagoslovi duše moja Gospoda (Mihail I. Ivanov), Svjati Bože (Jaroslava Pščednik), Iže heruvimi (monahinja J. Denisova), Svjat, Svjat, Svjat Gospod Savaot, Tebe pojem (Stevan St. Mokranjac). Drugi dio programa bile su izvedbe koje govore o uskrsnuću: Hristos voskrese (Kornelije Stanković), Hristos anesti (Gavril V. Muzičesku) i Mnogaja ljeta (Vasilij N. Zinovjev).

Koncert je završio zahvalom tajnika zbora Petra Bukilice koji je istaknuo kako povezanost zbora SPD Jedinstvo i Dubrovnika traje još od posvete crkve sv. Blagovijesti 1877. godine. U ime organizatora na odazivu zbora SPD Jedintvo na poziv za gostovanje u ovoj manifestaciji zahvalio se mons. Ivica Pervan, generalni vikar Dubrovačke biskupije.

Posljednja točka i zatvaranje ovogodišnje manifestacije održat će se u utorak 26. ožujka velikim koncertom u crkvi Male braće u Dubrovniku. Na koncertu koji počinje u 20 sati bit će izveden "Requiem" W.A. Mozarta, a nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar i tri zbora: Mješoviti zbor studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Akademski zbor Pro musica iz Mostara i Zbor srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca – Mostar. Solisti će biti: Nada Pejković, sopran, Žana Marendić, mezzosopran, Bože Jurić-Pešić, tenor i Ante Jerkunica, bas. Izvedbom će dirigirati Hari Zlodre.

25. travanj 2024 20:28