StoryEditorOCM
KulturaFESTIVALSKA PALAČA

Predstavljen katalog "Zidno slikarstvo grada Dubrovnika"

Piše PSD.
17. studenog 2016. - 23:46

Večeras je u Festivalskoj palači predstavljen katalog „Zidno slikarstvo grada Dubrovnika“ kao rezultat višegodišnjega rada djelatnika
Hrvatskoga restauratorskog zavoda i suradnika na istraživanju i obnovi spomenika dubrovačkoga područja te programa katalogiziranja zidnih slika koji se od 2011. godine provodi uz potporu Grada Dubrovnika.

Urednica kataloga je Veronika Šulić, konzervatorica-restauratorica u dubrovačkom Odjelu za zidno slikarstvo i mozaik Hrvatskog resta
uratorskog zavoda, fotografije su djelo Katarine Gavrilice, a grafičko oblikovanje potpisuje Branimir Kolarek. Uz urednicu, katalog su predstavili vršiteljica dužnosti ravnatelja HRZ-a, Tajana Pleše i povjesničar umjetnosti, Ivan Viđen. Ulogu moderatorice promocije imala je Jelena Mojaš Obradović.

Ovom se publikacijom po prvi puta na jednome mjestu donosi pregled zidnog slikarstva na području Dubrovnika od vremena srednjeg vijeka do kraja 19. stoljeća. U jednostavnom i lako preglednom formatu kataloških jedinica navedeni su najvažniji podaci te su opisane zidne slike iz 44 dubrovačka kulturna dobra (kuće, palače, ljetnikovci, crkve i samostani). Rezultati istraživanja ukazali su na stilsku, kronološku i kvalitativnu raznovrsnost zidnog slikarstva, kao i činjenicu da je ono prisutno na relativno velikom broju građevina u Dubrovniku.

Osim informiranja stručne i šire javnosti, katalogom se nastoji senzibilizirati vlasnike objekata na problem zaštite tih ugroženih umjetničkih djela. Vrijedno djelo bit će zainteresiranima dostupno u Znanstvenoj knjižnici, ali nažalost neće biti pušteno u slobodnu prodaju.

28. travanj 2024 18:31