StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKA BAŠTINA

Poslušajte predavanje kustosice Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić ‘Mljekarice – dnevna interakcija grada i sela‘

Piše Dv
25. ožujka 2024. - 12:18

Dubrovačka baština poziva zainteresirana na predavanje kustosice Gradskog muzeja Korčula, Sani Sardelić: ‘Mljekarice – dnevna interakcija grada i sela‘, (iz ciklusa predavanja ‘SVIJET (NE)VIDLJIVIH ŽENA‘) koje će se održati u srijedu, 27. ožujka 2024. u 19 sati u Lazaretima (3. lađa).

U posljednjem predavanju iz ciklusa ‘SVIJET (NE)VIDLJIVIH ŽENA‘ kojim se obilježava ožujak – mjesec žena u povijesti, ali i ‘Godinu UNESCO-ve svjetske baštine‘ u Dubrovniku, Sani Sardelić, dipl. komp. knjiž. i prof. fil., bavit će se mljekaricama.

O temi svog predavanja kaže:

- Brojne pojavnosti bliže prošlosti nestaju iz svakodnevice, pa tako i naše iskustvene memorije. Ipak, poneke su još uvijek ostale u kolektivnoj svijesti, poput mljekarica. U dnevnoj interakciji grada i sela, bile su nezaobilazna sličica sigurne opskrbe hranom unutar zidina, prvenstveno svježe pomuzenim kozjim mlijekom. Temeljem terenskih i arhivskih istraživanja, donosi se uvid u tu specifično žensku djelatnost s jedinom zabilježenom muškom iznimkom na otoku Korčuli. Uz to, otvara se širi uvid u ulogu žena unutar prehrambenih praksi.

26. travanj 2024 08:30