StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR I GOSTI

KONCERT U DVORU Glazbom proslavljena jedna obljetnica te izvedena jedna praizvedba

Piše PSD.
19. kolovoza 2017. - 11:36

Nastavku glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara označio je ponovni nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Dvoru, ovaj put pod ravnanjem talijanskog dirigenta Francesca Di Maura te uz saksofonista Nikolu Fabijanića. Na programu su bile Zaboravljene muzike Dubravka Detonija povodom njegovih osamdeset godina te praizvedba Koncerta za saksofon i orkestar dubrovačkog skladatelja Petra Obradovića. U drugom je dijelu dizvedena posljednja simfonija velikoga Josefa Haydna, Simfonija br. 104, tzv. Londonska.
 
Francesco Di Mauro jedan je od najuspješnijih i najprepoznatijih talijanskih dirigenata. Umjetnički je direktor i šef dirigent Sicilijanskog simfonijskog orkestra iz Palerma, glazbeni direktor Helycon simfonijskog orkestra, gost dirigent Krakowske filharmonije i počasni doživotni glazbeni direktor Opere Odessa. Tijekom nekoliko proteklih godina izveo je brojne programe koje je s oduševljenjem dočekala glazbena kritika, a tijekom svoje karijere surađivao je s brojnim orkestrima i uglednim solistima izvodeći neka od najslavnijih djela svjetske glazbene baštine. Godine 2013. je za interpretaciju klasične i suvremene glazbe osvojio nagradu Giordano Bruno. Saksofonist Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog. Stalni je solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a.

Veliki broj uspješnih nastupa ostvaruje s Papandopulo kvartetom te u duu s Lindom Mravunac Fabijanić. Također surađuje s hrvatskim skladateljima s kojima radi na novim skladbama, tako da su mnoge skladbe za saksofon nastale na njegovu inicijativu. Dobitnik je brojnih stručnih nagrada i priznanja kao solist i član komornih sastava, među kojima su nagrada Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog glazbenika, prva nagrada na međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran, nagrada Darko Lukić, diskografska nagrada Porin i dr. Dubrovački simfonijski orkestar od svog osnutka 1924. godine obogaćuje glazbeni život grada ne samo mnogobrojnim izvedbama, nego i odanošću i predanošću djelima iz različitih epoha. Knežev dvor, dubrovačke crkve i trgovi koncertne su pozornice na kojima, posebice u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, s orkestrom nastupaju najveći domaći i strani dirigenti i solisti. DSO je dobitnik najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj, Diplome Milka Trnina, za izuzetne umjetničke dosege.

 

09. svibanj 2024 07:56