StoryEditorOCM
KulturaDOM MARINA DRŽIĆA

„Happiness+Virtue“ Aide Hebib Raguž

9. prosinca 2017. - 01:47

Ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić i povjesničar umjetnosti Antun Karaman otvorili su u prostoru Domu Marina Držića izložbu „Happiness+Virtue“ autorice mlade i već odavno renomirane umjetnice Aide Hebib Raguž. 

Tom je prigodom Nikša Matić je, otvarajući izložbu, podsjetio kako je riječ o drugoj izložba Aide Hebib Raguž u prostoru Doma Marina Držića u kojem je, još 2013. godine prvi put izlagala i to zajedno sa svojom sestrom Ajlom.

-Ploveći Držićevim svemirima, Aida Hebib raguž se, radeći aktualnu seriju nakita/skulptura, hrabro, maštovito i razigrano upustila u likovnu avanturu koja nudi više različitih mogućnosti percepcije (i recepcije) učinjenog: u mnogim se radovima odmakla od klasičnog poimanja nakita - prstohvatnu veličinu nakita, predmeta koji se obično nosi na tijelu, povećala je i monumentalizirala do mjere u kojoj je dominantnom komponentom postala volumenska – skulpturalna – dimenzija modelirane forme. No zbog toga nije odustala i od plemenitosti obrade zahvaćenih oblika. Upravo suprotno: materijale korištene u izradi povećanih formi tretirala je s jednakom toplinom, precioznošću i pažnjom kao da radi nakit, pa su one, unatoč većim dimenzijama, u svakome svome detalju, i u cjelini, progovorile suptilnim rječnikom nakita.“ – zapisano je u katalogu izložbe kojeg potpisuje Antun Karaman.

Vidno uzbuđena zbog otvorenja izložbe u, slobodno se može reći,. prestižnom muzejskom prostoru Dubrovnika, umjetnica je naglasila kako je time posebno počastvovana, osobito u kontekstu činjenice što se izložba otvara u jubilarnoj Držićevoj godini.

A otvorenju izložbe kojem su nazočili brojni sugrađani i ljubitelji umjetnosti uveličale su i dramske umjetnice, glumice Mima Brautović i Nika Lasić koje su izvele dio komedije autora najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.

26. travanj 2024 22:58