StoryEditorOCM
KulturaSTRIP IZDANJE DUM MARINA

Dom Marina Držića objavio „Pronalazak izgubljenog vremena“ Pava Jančića i Dubravka Kastrapelija

Piše dv
19. studenog 2023. - 17:46
Doma Marina Držića objavIo dvojezičnu, hrvatsko – englesku publikaciju ”Pronalazak izgubljenog vremena” profesora sociologije i kroatologije Pava Jančića

U sklopu izdavačke djelatnosti Doma Marina Držića objavljena je dvojezična, hrvatsko – engleska publikacija „Pronalazak izgubljenog vremena“ profesora sociologije i kroatologije Pava Jančića. Ova publikacija može se promatrati kao svojevrstan „šlag na torti“ u povodu dovršetka zahtjevnog izdavačkog pothvata strip-izdanja cjelovitog teksta najpoznatije komedije Marina Držića „Dundo Maroje“, ilustratora Dubravka Kastrapelija. Prof. Jančić sudjelovao je u predstavljanju prvog dijela strip-izdanja „Dundo Maroje“ 2019. godine, a predstavio je i četvrti, završni dio stripa u ožujku ove godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, koja je tada ugostila izložbu ilustracija Dubravka Kastrapelija pod nazivom „Dijalog s Držićem“. A što donosi „Pronalazak izgubljenog vremena“ najbolje je opisao njen autor u poglavlju Uvodna razmatranja u kojem problematizira sljedeća pitanja: “Zašto je strip važan, na koji način korespondira s ostalim granama umjetnosti, kako se razvijao strip u Hrvatskoj, što je ilustrator Dubravko Kastrapeli radio s Držićem, po kojim su se književnim predlošcima pravili stripovi te kako je strip postao nastavno sredstvo...“.

Dom Marina Držića ustrajno radi na približavanju opusa Marina Držića svim generacijama te educiranja svih posjetitelja, a posebice mladih i studenata o životu i djelu našeg velikog komediografa. U tom smislu posebno se pokazao vrijedan medij stripa pa su u sklopu izdavačke djelatnosti u proteklom razdoblju objavljena strip-izdanja cjelovitih tekstova „Novele od Stanca“ (2017.) i „Dunda Maroja“ u četiri nastavka (2019., 2020., 2021. i 2023.), sve u suautorstvu akademskog slikara i ilustratora Dubravka Kastrapelija. Predstavljanje Držića u novom ruhu medija stripa svakako predstavlja značajan iskorak u približavanju njegova djela mladoj čitalačkoj publici. Iako se najčešće poima kao zabava, strip ima obrazovnu i odgojnu komponentu pa se u školama koristi kao pomoćno sredstvo kojim se učenicima približava nastavni sadržaj. Tako su i stripovi u izdanju Doma Marina Držića već uvršteni u sadržaj udžbenika hrvatskog jezika za gimnazije i strukovne škole. Kako u publikaciji navodi prof. Jančić: „Posebno je značajno kad se u formi stripa obrađuju književni klasici i tako približavaju publici različitog čitateljskog senzibiliteta. Zato su kroz pojavu strip-izdanja Doma Marina Držića svi na dobitku. I strip, koji ovim dobiva svoju novu, pretežito mlađu publiku, ali i Držić kao kanonski pisac hrvatske književnosti i obvezni lektirni autor. Njegova djela, ovako kvalitetno i moderno interpretirana te raskošno prezentirana, dodatno dobivaju na svojoj već odavno opjevanoj umjetničkoj snazi, dopadljivosti i bezvremenosti.“. Poznavatelj i ljubitelj stripa, prof. Pavo Jančić tekstom publikacije „Pronalazak izgubljenog vremena“ svojim vještim, stručnim, ali i pristupačnim jezikom približava medij stripa najširem krugu čitatelja, ali, usudili bismo se reći, postaje i nezaobilazni autor za buduće proučavatelje stripa u Hrvatskoj, posebno kao nadahnuti tumač osebujne veze Marina Držića i njegovog „pengača“ Dubravka Kastrapelija.

27. travanj 2024 01:25