StoryEditorOCM

Skrivena opasnost: ova vrsta toaletnog papira je najotrovnija za vaše tijelo

Piše D&D/JL
14. studenog 2023. - 11:44

Većina ljudi uopće ne razmišlja o tome da bi toaletni papir mogao biti opasan za zdravlje. Priznajmo, kada je toaletni papir u pitanju, želimo što mekši i bjelji papir ili pak boje koje će odražavati “harmoniju” u kupaonici. Ali istina je da je ova vrsta papira najotrovnija za vaše tijelo. 

Jeste li znali da postoji više od 100.000 kemikalija koje se koriste u komercijalnim proizvodima od papira? Wow! Jedna od najgorih kemikalija koja se koristi je klor, prenosi Jutarnji list. Ima ga uglavnom u većini proizvoda koje svakodnevno koristimo, kao što su dječje maramice, papirnati ručnici, filteri za kavu, kutije za mlijeko, itd. Ove otrovne tvari ulaze kroz našu kožu i dolaze u naš krvotok. Najopasniji od ovih toksina je klor i nažalost, većina konvencionalnih toaletnih papira obrađuje se klornim izbjeljivačem. Klorni izbjeljivač stvara opasne toksine poput dioksina i furana. Ti se toksini nakupljaju u našim tijelima, stvarajući opasnu situaciju za naše zdravlje. Što je još gore, vjeruje se da je izbijeljeni papir najkancerogenija kemikalija poznata znanosti! The Toilet Paper Encyclopedia objašnjava: “Mnoge tvornice celuloze i papira koriste kemikalije na bazi klora za izbjeljivanje bijele celuloze. Ove kemikalije reagiraju s organskim molekulama u drvu i drugim vlaknima stvarajući mnoge toksične nusprodukte, uključujući dioksin. Klorirani toaletni papir sadrži najveću količinu furana od svih kozmetičkih maramica… Dioksin, nusproizvod izbjeljivanja, jedna je od najotrovnijih kemikalija koje je stvorio čovjek. Nakon što se pusti u okoliš, postojan je jer ga prirodne bakterije ne mogu učinkovito razgraditi. ‘Dioksin‘ se često koristi kao općeniti izraz za tri akutno toksične kemijske skupine: prave dioksine, furane i poliklorirane bifenile (PCB)."

1. Koristite nebijeljeni toaletni papir

Korištenjem nebijeljenog toaletnog papira, koji se sastoji od 100 posto celuloze, zaštitit ćete svoje najintimnije dijelove tijela od potencijalno opasnih alergijskih reakcija, ali i izbjeći nakupljanje štetnih i vrlo opasnih kemikalija u tijelu. Nebijeljeni toaletni papir je smeđe boje, prirodne boje celuloze, a tijekom proizvodnje ne prolazi završni proces izbjeljivanja klorom, zbog čega zadržava prirodnu boju. Nebijeljeni toaletni papir je budućnost koja nam se ubrzano približava.

2. Kupujte od provjerenog proizvođača – čitajte deklaracije

Kako biste sebe, svoje prijatelje i obitelj zaštitili od raznih zdravstvenih problema izazvanih kemikalijama u proizvodima koje svakodnevno koristite, svakako pročitajte deklaraciju. Danas treba paziti - kad nešto kupujete, pročitajte sastav, tko je proizvođač... Ne dajte se zavarati nepoznatim brendovima koji nisu istaknuli kako su nešto napravili. Vjerujte proizvođačima koji su veliki izvoznici, koji imaju certifikate za svoju široku paletu proizvoda, ali vas nikada nisu razočarali, piše Jutarnji.hr

3. Toaletni papir nije neophodan

Najbolji izbor za vrhunsku higijenu, a i za zaštitu okoliša je korištenje bidea ili postavljanje malog tuša uz WC školjku. Ako ste bili u Vijetnamu, zasigurno ste isprobali ovu metodu.

27. travanj 2024 14:36