stdClass Object ( [id] => 563432 [title] => PREMIJER PLENKOVIĆ O VODI Gradonačelnik mi je objasnio da rješenje stiže za manje od dva mjeseca [alias] => premijer-plenkovic-o-vodi-gradonacelnik-mi-je-objasnio-da-rjesenje-stize-za-manje-od-dva-mjeseca [catid] => 352 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije nego je otišao na međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum koja je započela u petak u Hotelu Dubrovnik Pallace, predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je gradilište u Lazaretima. Riječ je o radovima na projektu 'Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika', vrijedan 33,8 milijuna kuna, od čega je 26 milijuna kuna europskih sredstava.

Cijela je stvar, po protokolu, trebala trajati od 11.15 do 12 sati, za kada je bio predviđen sastanak s načelnicima i gradonačelnicima iz cijele županije. No, nije bilo ni teoretske šanse da se četiri događaja – dva sastanka, obilazak gradilišta i jedno potpisivanje ugovora - održe u tom vremenskom rasponu, pa je ministar MUP-a Davor Božinović morao odjuriti iz Grada prema Pallaceu bez izjava za medije. Palac dolje za protokol koji je događaje organizirao kao utrku buha, a ne kao ozbiljan obilazak i sastanke koji su u ovom času jako važni Dubrovniku.

Na pitanje kakvu vodu pije u Dubrovniku, premijer nije konkretno odgovorio, nasmijavši se na konstataciju da je on ipak dubrovački zet (pa mu je zasigurno poznat problem s vodom s Grabovice, pardon Omble), ali je rekao da ga je 'gradonačelnik upoznao s problemom'.

- Prva tema koju smo danas otvorili je bilo pitanje kvalitete vode. Gradonačelnik mi je objasnio o čemu se radi i rješenje koje će biti, kako ja shvaćam, u manje od dva mjeseca. Pročistač će osigurati da se u budućnosti ne događaju ovakva zamućenja vode zbog koje nije pitka nekoliko dana. Vidim da je to, na žalost, problem koji se ponavljao, ali ovog puta gradonačelnik ima rješenje – rekao je Andrej Plenković.

Na pitanje ima li Escherichije coli u vodi koju piju Dubrovčani, gradonačelnik Mato Franković odgovorio je niječno.

- To odgovorno tvrdim. Zavod za javno zdravstvo od jučer vrši pojačane kontrole svakih dva sata i nema escherichije coli. Žao mi je da pojedinci to iskorištavaju, ne znam zbog čega i koga bi trebalo zbuniti. Vodovod Dubrovnik je u trenutku kada se dogodila promjena u vodoopskrbnom sustavu, odnosno kad se naslutilo da bi moglo biti problema, odmah alarmirao i zaustavio bilo kakav dotok vode, tako da je sve u redu što se toga tiče. Moram napomenuti da smo pročistač preuzeli sa samo 10 posto izvršenosti, trebao je biti završen prije dvije i pol godine. Bit će završen za 45 dana i onda će sve biti u redu jer vodu pročišćava i od bakterija – istaknuo je Franković.

No, vratimo se na početak i u Lazarete, gdje traju radovi na obnovi triju lađa, koji bi trebali biti gotovi do 13. prosinca ove godine. Ugovor su krajem travnja potpisali Zavod za obnovu Dubrovnika i zajednica ponuditelja Alfa plan građenje, Građevinar Quelin i Con-Teh, nakon uspješno provedenog postupka javne nabave.

Nakon Lazareta, premijer Plenković se u društvu ministra MUP-a Davora Božinovića, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, dvoje saborskih zastupnika, Sanje Putice i Branka Bačića, Dubravke Šuice, zastupnice u europskom parlamentu, dvoje državnih tajnika, Nikoline Brnjac iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i državnog tajnika Frana Matušića iz Ministarstva turizma, župana Nikole Dobroslavića i gradonačelnika Mata Frankovića sa svitom, spustio u Grad.

U Maloj vijećnici održan je sastanak na koji novinari nisu imali pristupa, da bi potom premijer Plenković prisustvovao potpisivanju ugovora za nabavu novih 11 autobusa za Javno prijevozno poduzeće Libertas. Ugovor su potpisali državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i direktor društva Libertas Ante Vojvodić.

Nakon toga je održan sastanak u Županiji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije, koji se prilično otegnuo jer je svatko od prisutnih načelnika htio nešto pitati premijera, kad je već tu. Tko bi potegnuo iz Zažablja da bi samo sjedio za stolom i čekao kraj sastanka. U to je već debelo došlo vrijeme da se krene prema Dubrovnik Pallaceu i Forumu, ali je premijer kratko zastao pred novinarima da kaže svoje o:

- Dubrovnik Forum tradicionalni je i najveći diplomatski događaj u smislu međunarodne konferencije. Brojni europski dužnosnici raspravit će sve teme koje se odnose na ključna, globalna, ekonomska, migracijska i sigurnosna pitanja u kojima ova rasprava pridonosi kvalitetnom međunarodnom pozicioniranju Hrvatske. Imat ću nekoliko bilateralnih sastanaka, održati govor u subotu ujutro, te imati sastanak s potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj.

- Čestitam gradonačelniku na ova dva projekta – projekt uređenja Lazareta od 33 milijuna kuna od kojih većina dolazi iz EU i veselim se da će taj projekt biti gotov do Feste svetoga Vlaha, te za potporu Libertasu sredstvima iz EU i državnog proračuna, to je odlična poruka boljoj usluzi i kvalitetnijim autobusima ovdje u gradu Dubrovniku i još jedna odličan primjer korištenja europskih sredstava na dobrobit građana i turista.

- Što se tiče razgovora u Županiji, ova turistička sezona ocijenjena je jako dobro i na tragu je podataka koji vrijede za cijelu Hrvatsku, 4 do 5 posto više i dolazaka i noćenja. Premašili smo projekcije i strategije razvoja hrvatskog turizma. Važno je da radimo na održivosti i na kvaliteti usluge. Prometna povezanost uvijek je aktualna. Krenulo se sa strateškom projektom izgradnje Pelješkog mosta, a promijenio je i odnos Kine prema Hrvatskoj. S obzirom na afinitet Kineza prema Korčuli, može to biti dobro i za razvoj Korčule.

- Kongresni centar odličan je projekt za razvoj Dubrovnika koji već je kongresna destinacija i vidjet ćemo kako napraviti najbolji model. Što se tiče državnih institucija, nastojat ćemo riješiti i druge.
Na pitanje o Todovorićevom intervjuu u kojem on iznosi tvrdnju da postoji urota Vlade protiv njega, te da je upravo Plenković odlučio da Agrokor treba 'likvidirati', premijer nije želio odgovoriti.

Na pitanje može li si dozvoliti da mu Darko Milinović, koji prijeti izbacivanje iz HDZ-a, bude oporba u Saboru, rekao je:
- Mi smo na Predsjedništvu donijeli odluku, a sad je stvar na Časnom sudu. Što se mene tiče, vrlo jasno znam u kojem pravcu vodim zemlju i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Tko se želi ponašati u skladu s najvišim standardima i izbjegavati ovakve nepotrebne situacije kao ona od prije dva dana je dobrodošao, a onaj tko misli da komunicirati na neki drugi način, za to mora snositi posljedice.

Na pitanje kakva je to stranka koja izbacuje članove koji im u datom trenutku nisu po volji, premijer je uzvratio protupitanjem 'dajte mi primjer'. Npr. Jadranka Kosor...
- To su vremena kad ja nisam bio predsjednik HDZ-a. Mi smo imali samo situaciju s gospodinom Tomaševićem, gdje su bile vrlo ozbiljne optužbe.


Župan Nikola Dubroslavić rekao je da je na vrlo važnom sastanku s predsjednikom vlade bilo riječi o vrlo važnim temama za našu županiju.
- Jedna je bila daljnje prometno povezivanje s našom županijom nakon realizacije Pelješkog mosta koja ide. Mi smo i dalje nepovezana županija i smatramo da to treba riješiti autocestom kako je to u našim prostornim planovima. Dogovorili smo sastanak s Hrvatskim cestama u Vladi na kojem ćemo vidjeti koji su to najbolji načini za rješavanje toga pitanja. Spomenuli smo i brzu cestu prema Zračnoj luci i utvrdili da je ona apsolutni prioritet i županije i Vlade RH. Izložio sam projekt višenamjenskog kongresnog centra i složili smo se da takav projekt treba Dubrovniku. Predlažemo da to bude kroz europska sredstva. Predložili smo i daljnje vraćanje institucija državnih tvrtka u sjedište županije i zahvalili se na tome što je vraćena Porezna uprava, što je ostala Policijska uprava i što se vraća Trgovački sud i Općinski sud u Metkoviću, ali da treba taj postupak nastaviti jer treba vratiti carinsku upravu i zavode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te poslovnu jedinicu Hrvatskih cesta.

Europska komisija će predložiti ukidanje ljetnog računanja vremena u Europskoj uniji, izjavio je predsjednik Komisije Jean Claude Juncker, a evo što europarlamentarka Dubravka Šuica kaže o tome:
- Moj je osobni stav, s obzirom da smo mediteranska zemlja, da ostane ljetno računanje vremena. To je jako dobro za naš turizam i nadam se da će tako ostati i da su ovo za sada samo rasprave. Europa je od dalekog Helsinkija do južnog Portugala i Kanara, prema tome, mislim da su potpuno heterogeni stavovi. Kad je Hrvatska u pitanju, smatram da bi trebalo ostati ljetno računanje vremena. Taj ću stav zagovarati – rekla je Šuica. Na pitanje o Milinoviću, dodala je da je iznenađena njegovim ekscesom ispred HDZ-a jer se sve moglo riješiti jednim razgovorom.
 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUBROVAČKI ZET U GRADU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-08-31 16:20:54 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Dube Marjanović Ladašić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-08-31 16:20:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-08-31 16:20:54 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1974 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 352 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => vijesti, hrvatska, svijet [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska i svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/2\/Images\/2018\/08\/31\/WEB\/334308.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2018\/08\/31\/WEB\/334307.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2018\/08\/31\/WEB\/334310.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2018\/08\/31\/WEB\/334311.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2018\/08\/31\/WEB\/334309.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2018\/08\/31\/WEB\/334306.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x800"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [description] => [parent] => 319 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8013013 Threads: 9 Questions: 1597206598 Slow queries: 4883248 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112465822 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/premijer-plenkovic-o-vodi-gradonacelnik-mi-je-objasnio-da-rjesenje-stize-za-manje-od-dva-mjeseca-563432 [printLink] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/premijer-plenkovic-o-vodi-gradonacelnik-mi-je-objasnio-da-rjesenje-stize-za-manje-od-dva-mjeseca-563432?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264448 [name] => Lazareti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lazareti [link] => /tag/lazareti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 273962 [name] => ANDREJ PLENKOVIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 399273 [name] => pročistač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => procistac [link] => /tag/procistac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUBROVAČKI ZET U GRADU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => PREMIJER PLENKOVIĆ O VODI Gradonačelnik mi je objasnio da rješenje stiže za manje od dva mjeseca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-01-05-47-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2018/08/31/WEB/334308.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2018/08/31/WEB/334308.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2018/08/31/WEB/334307.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2018/08/31/WEB/334310.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2018/08/31/WEB/334311.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2018/08/31/WEB/334309.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2018/08/31/WEB/334306.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije nego je otišao na međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum koja je započela u petak u Hotelu Dubrovnik Pallace, predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je gradilište u Lazaretima. Riječ je o radovima na projektu 'Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika', vrijedan 33,8 milijuna kuna, od čega je 26 milijuna kuna europskih sredstava.

Cijela je stvar, po protokolu, trebala trajati od 11.15 do 12 sati, za kada je bio predviđen sastanak s načelnicima i gradonačelnicima iz cijele županije. No, nije bilo ni teoretske šanse da se četiri događaja – dva sastanka, obilazak gradilišta i jedno potpisivanje ugovora - održe u tom vremenskom rasponu, pa je ministar MUP-a Davor Božinović morao odjuriti iz Grada prema Pallaceu bez izjava za medije. Palac dolje za protokol koji je događaje organizirao kao utrku buha, a ne kao ozbiljan obilazak i sastanke koji su u ovom času jako važni Dubrovniku.

Na pitanje kakvu vodu pije u Dubrovniku, premijer nije konkretno odgovorio, nasmijavši se na konstataciju da je on ipak dubrovački zet (pa mu je zasigurno poznat problem s vodom s Grabovice, pardon Omble), ali je rekao da ga je 'gradonačelnik upoznao s problemom'.

- Prva tema koju smo danas otvorili je bilo pitanje kvalitete vode. Gradonačelnik mi je objasnio o čemu se radi i rješenje koje će biti, kako ja shvaćam, u manje od dva mjeseca. Pročistač će osigurati da se u budućnosti ne događaju ovakva zamućenja vode zbog koje nije pitka nekoliko dana. Vidim da je to, na žalost, problem koji se ponavljao, ali ovog puta gradonačelnik ima rješenje – rekao je Andrej Plenković.

Na pitanje ima li Escherichije coli u vodi koju piju Dubrovčani, gradonačelnik Mato Franković odgovorio je niječno.

- To odgovorno tvrdim. Zavod za javno zdravstvo od jučer vrši pojačane kontrole svakih dva sata i nema escherichije coli. Žao mi je da pojedinci to iskorištavaju, ne znam zbog čega i koga bi trebalo zbuniti. Vodovod Dubrovnik je u trenutku kada se dogodila promjena u vodoopskrbnom sustavu, odnosno kad se naslutilo da bi moglo biti problema, odmah alarmirao i zaustavio bilo kakav dotok vode, tako da je sve u redu što se toga tiče. Moram napomenuti da smo pročistač preuzeli sa samo 10 posto izvršenosti, trebao je biti završen prije dvije i pol godine. Bit će završen za 45 dana i onda će sve biti u redu jer vodu pročišćava i od bakterija – istaknuo je Franković.

No, vratimo se na početak i u Lazarete, gdje traju radovi na obnovi triju lađa, koji bi trebali biti gotovi do 13. prosinca ove godine. Ugovor su krajem travnja potpisali Zavod za obnovu Dubrovnika i zajednica ponuditelja Alfa plan građenje, Građevinar Quelin i Con-Teh, nakon uspješno provedenog postupka javne nabave.

Nakon Lazareta, premijer Plenković se u društvu ministra MUP-a Davora Božinovića, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, dvoje saborskih zastupnika, Sanje Putice i Branka Bačića, Dubravke Šuice, zastupnice u europskom parlamentu, dvoje državnih tajnika, Nikoline Brnjac iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i državnog tajnika Frana Matušića iz Ministarstva turizma, župana Nikole Dobroslavića i gradonačelnika Mata Frankovića sa svitom, spustio u Grad.

U Maloj vijećnici održan je sastanak na koji novinari nisu imali pristupa, da bi potom premijer Plenković prisustvovao potpisivanju ugovora za nabavu novih 11 autobusa za Javno prijevozno poduzeće Libertas. Ugovor su potpisali državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i direktor društva Libertas Ante Vojvodić.

Nakon toga je održan sastanak u Županiji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije, koji se prilično otegnuo jer je svatko od prisutnih načelnika htio nešto pitati premijera, kad je već tu. Tko bi potegnuo iz Zažablja da bi samo sjedio za stolom i čekao kraj sastanka. U to je već debelo došlo vrijeme da se krene prema Dubrovnik Pallaceu i Forumu, ali je premijer kratko zastao pred novinarima da kaže svoje o:

- Dubrovnik Forum tradicionalni je i najveći diplomatski događaj u smislu međunarodne konferencije. Brojni europski dužnosnici raspravit će sve teme koje se odnose na ključna, globalna, ekonomska, migracijska i sigurnosna pitanja u kojima ova rasprava pridonosi kvalitetnom međunarodnom pozicioniranju Hrvatske. Imat ću nekoliko bilateralnih sastanaka, održati govor u subotu ujutro, te imati sastanak s potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj.

- Čestitam gradonačelniku na ova dva projekta – projekt uređenja Lazareta od 33 milijuna kuna od kojih većina dolazi iz EU i veselim se da će taj projekt biti gotov do Feste svetoga Vlaha, te za potporu Libertasu sredstvima iz EU i državnog proračuna, to je odlična poruka boljoj usluzi i kvalitetnijim autobusima ovdje u gradu Dubrovniku i još jedna odličan primjer korištenja europskih sredstava na dobrobit građana i turista.

- Što se tiče razgovora u Županiji, ova turistička sezona ocijenjena je jako dobro i na tragu je podataka koji vrijede za cijelu Hrvatsku, 4 do 5 posto više i dolazaka i noćenja. Premašili smo projekcije i strategije razvoja hrvatskog turizma. Važno je da radimo na održivosti i na kvaliteti usluge. Prometna povezanost uvijek je aktualna. Krenulo se sa strateškom projektom izgradnje Pelješkog mosta, a promijenio je i odnos Kine prema Hrvatskoj. S obzirom na afinitet Kineza prema Korčuli, može to biti dobro i za razvoj Korčule.

- Kongresni centar odličan je projekt za razvoj Dubrovnika koji već je kongresna destinacija i vidjet ćemo kako napraviti najbolji model. Što se tiče državnih institucija, nastojat ćemo riješiti i druge.
Na pitanje o Todovorićevom intervjuu u kojem on iznosi tvrdnju da postoji urota Vlade protiv njega, te da je upravo Plenković odlučio da Agrokor treba 'likvidirati', premijer nije želio odgovoriti.

Na pitanje može li si dozvoliti da mu Darko Milinović, koji prijeti izbacivanje iz HDZ-a, bude oporba u Saboru, rekao je:
- Mi smo na Predsjedništvu donijeli odluku, a sad je stvar na Časnom sudu. Što se mene tiče, vrlo jasno znam u kojem pravcu vodim zemlju i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Tko se želi ponašati u skladu s najvišim standardima i izbjegavati ovakve nepotrebne situacije kao ona od prije dva dana je dobrodošao, a onaj tko misli da komunicirati na neki drugi način, za to mora snositi posljedice.

Na pitanje kakva je to stranka koja izbacuje članove koji im u datom trenutku nisu po volji, premijer je uzvratio protupitanjem 'dajte mi primjer'. Npr. Jadranka Kosor...
- To su vremena kad ja nisam bio predsjednik HDZ-a. Mi smo imali samo situaciju s gospodinom Tomaševićem, gdje su bile vrlo ozbiljne optužbe.


Župan Nikola Dubroslavić rekao je da je na vrlo važnom sastanku s predsjednikom vlade bilo riječi o vrlo važnim temama za našu županiju.
- Jedna je bila daljnje prometno povezivanje s našom županijom nakon realizacije Pelješkog mosta koja ide. Mi smo i dalje nepovezana županija i smatramo da to treba riješiti autocestom kako je to u našim prostornim planovima. Dogovorili smo sastanak s Hrvatskim cestama u Vladi na kojem ćemo vidjeti koji su to najbolji načini za rješavanje toga pitanja. Spomenuli smo i brzu cestu prema Zračnoj luci i utvrdili da je ona apsolutni prioritet i županije i Vlade RH. Izložio sam projekt višenamjenskog kongresnog centra i složili smo se da takav projekt treba Dubrovniku. Predlažemo da to bude kroz europska sredstva. Predložili smo i daljnje vraćanje institucija državnih tvrtka u sjedište županije i zahvalili se na tome što je vraćena Porezna uprava, što je ostala Policijska uprava i što se vraća Trgovački sud i Općinski sud u Metkoviću, ali da treba taj postupak nastaviti jer treba vratiti carinsku upravu i zavode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te poslovnu jedinicu Hrvatskih cesta.

Europska komisija će predložiti ukidanje ljetnog računanja vremena u Europskoj uniji, izjavio je predsjednik Komisije Jean Claude Juncker, a evo što europarlamentarka Dubravka Šuica kaže o tome:
- Moj je osobni stav, s obzirom da smo mediteranska zemlja, da ostane ljetno računanje vremena. To je jako dobro za naš turizam i nadam se da će tako ostati i da su ovo za sada samo rasprave. Europa je od dalekog Helsinkija do južnog Portugala i Kanara, prema tome, mislim da su potpuno heterogeni stavovi. Kad je Hrvatska u pitanju, smatram da bi trebalo ostati ljetno računanje vremena. Taj ću stav zagovarati – rekla je Šuica. Na pitanje o Milinoviću, dodala je da je iznenađena njegovim ekscesom ispred HDZ-a jer se sve moglo riješiti jednim razgovorom.
 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/premijer-plenkovic-o-vodi-gradonacelnik-mi-je-objasnio-da-rjesenje-stize-za-manje-od-dva-mjeseca-563432 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c8b676845485ddd27b1c248e900699684a78b3c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=PREMIJER+PLENKOVI%C4%86+O+VODI+Gradona%C4%8Delnik+mi+je+objasnio+da+rje%C5%A1enje+sti%C5%BEe+za+manje+od+dva+mjeseca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fpremijer-plenkovic-o-vodi-gradonacelnik-mi-je-objasnio-da-rjesenje-stize-za-manje-od-dva-mjeseca-563432 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fpremijer-plenkovic-o-vodi-gradonacelnik-mi-je-objasnio-da-rjesenje-stize-za-manje-od-dva-mjeseca-563432 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUBROVAČKI ZET U GRADU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVAČKI ZET U GRADU

PREMIJER PLENKOVIĆ O VODI Gradonačelnik mi je objasnio da rješenje stiže za manje od dva mjeseca

Piše Dube Marjanović Ladašić
31. kolovoza 2018. - 18:20

Prije nego je otišao na međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum koja je započela u petak u Hotelu Dubrovnik Pallace, predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je gradilište u Lazaretima. Riječ je o radovima na projektu 'Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika', vrijedan 33,8 milijuna kuna, od čega je 26 milijuna kuna europskih sredstava.

Cijela je stvar, po protokolu, trebala trajati od 11.15 do 12 sati, za kada je bio predviđen sastanak s načelnicima i gradonačelnicima iz cijele županije. No, nije bilo ni teoretske šanse da se četiri događaja – dva sastanka, obilazak gradilišta i jedno potpisivanje ugovora - održe u tom vremenskom rasponu, pa je ministar MUP-a Davor Božinović morao odjuriti iz Grada prema Pallaceu bez izjava za medije. Palac dolje za protokol koji je događaje organizirao kao utrku buha, a ne kao ozbiljan obilazak i sastanke koji su u ovom času jako važni Dubrovniku.

Na pitanje kakvu vodu pije u Dubrovniku, premijer nije konkretno odgovorio, nasmijavši se na konstataciju da je on ipak dubrovački zet (pa mu je zasigurno poznat problem s vodom s Grabovice, pardon Omble), ali je rekao da ga je 'gradonačelnik upoznao s problemom'.

- Prva tema koju smo danas otvorili je bilo pitanje kvalitete vode. Gradonačelnik mi je objasnio o čemu se radi i rješenje koje će biti, kako ja shvaćam, u manje od dva mjeseca. Pročistač će osigurati da se u budućnosti ne događaju ovakva zamućenja vode zbog koje nije pitka nekoliko dana. Vidim da je to, na žalost, problem koji se ponavljao, ali ovog puta gradonačelnik ima rješenje – rekao je Andrej Plenković.

Na pitanje ima li Escherichije coli u vodi koju piju Dubrovčani, gradonačelnik Mato Franković odgovorio je niječno.

- To odgovorno tvrdim. Zavod za javno zdravstvo od jučer vrši pojačane kontrole svakih dva sata i nema escherichije coli. Žao mi je da pojedinci to iskorištavaju, ne znam zbog čega i koga bi trebalo zbuniti. Vodovod Dubrovnik je u trenutku kada se dogodila promjena u vodoopskrbnom sustavu, odnosno kad se naslutilo da bi moglo biti problema, odmah alarmirao i zaustavio bilo kakav dotok vode, tako da je sve u redu što se toga tiče. Moram napomenuti da smo pročistač preuzeli sa samo 10 posto izvršenosti, trebao je biti završen prije dvije i pol godine. Bit će završen za 45 dana i onda će sve biti u redu jer vodu pročišćava i od bakterija – istaknuo je Franković.

No, vratimo se na početak i u Lazarete, gdje traju radovi na obnovi triju lađa, koji bi trebali biti gotovi do 13. prosinca ove godine. Ugovor su krajem travnja potpisali Zavod za obnovu Dubrovnika i zajednica ponuditelja Alfa plan građenje, Građevinar Quelin i Con-Teh, nakon uspješno provedenog postupka javne nabave.

Nakon Lazareta, premijer Plenković se u društvu ministra MUP-a Davora Božinovića, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, dvoje saborskih zastupnika, Sanje Putice i Branka Bačića, Dubravke Šuice, zastupnice u europskom parlamentu, dvoje državnih tajnika, Nikoline Brnjac iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i državnog tajnika Frana Matušića iz Ministarstva turizma, župana Nikole Dobroslavića i gradonačelnika Mata Frankovića sa svitom, spustio u Grad.

U Maloj vijećnici održan je sastanak na koji novinari nisu imali pristupa, da bi potom premijer Plenković prisustvovao potpisivanju ugovora za nabavu novih 11 autobusa za Javno prijevozno poduzeće Libertas. Ugovor su potpisali državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i direktor društva Libertas Ante Vojvodić.

Nakon toga je održan sastanak u Županiji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije, koji se prilično otegnuo jer je svatko od prisutnih načelnika htio nešto pitati premijera, kad je već tu. Tko bi potegnuo iz Zažablja da bi samo sjedio za stolom i čekao kraj sastanka. U to je već debelo došlo vrijeme da se krene prema Dubrovnik Pallaceu i Forumu, ali je premijer kratko zastao pred novinarima da kaže svoje o:

- Dubrovnik Forum tradicionalni je i najveći diplomatski događaj u smislu međunarodne konferencije. Brojni europski dužnosnici raspravit će sve teme koje se odnose na ključna, globalna, ekonomska, migracijska i sigurnosna pitanja u kojima ova rasprava pridonosi kvalitetnom međunarodnom pozicioniranju Hrvatske. Imat ću nekoliko bilateralnih sastanaka, održati govor u subotu ujutro, te imati sastanak s potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj.

- Čestitam gradonačelniku na ova dva projekta – projekt uređenja Lazareta od 33 milijuna kuna od kojih većina dolazi iz EU i veselim se da će taj projekt biti gotov do Feste svetoga Vlaha, te za potporu Libertasu sredstvima iz EU i državnog proračuna, to je odlična poruka boljoj usluzi i kvalitetnijim autobusima ovdje u gradu Dubrovniku i još jedna odličan primjer korištenja europskih sredstava na dobrobit građana i turista.

- Što se tiče razgovora u Županiji, ova turistička sezona ocijenjena je jako dobro i na tragu je podataka koji vrijede za cijelu Hrvatsku, 4 do 5 posto više i dolazaka i noćenja. Premašili smo projekcije i strategije razvoja hrvatskog turizma. Važno je da radimo na održivosti i na kvaliteti usluge. Prometna povezanost uvijek je aktualna. Krenulo se sa strateškom projektom izgradnje Pelješkog mosta, a promijenio je i odnos Kine prema Hrvatskoj. S obzirom na afinitet Kineza prema Korčuli, može to biti dobro i za razvoj Korčule.

- Kongresni centar odličan je projekt za razvoj Dubrovnika koji već je kongresna destinacija i vidjet ćemo kako napraviti najbolji model. Što se tiče državnih institucija, nastojat ćemo riješiti i druge.
Na pitanje o Todovorićevom intervjuu u kojem on iznosi tvrdnju da postoji urota Vlade protiv njega, te da je upravo Plenković odlučio da Agrokor treba 'likvidirati', premijer nije želio odgovoriti.

Na pitanje može li si dozvoliti da mu Darko Milinović, koji prijeti izbacivanje iz HDZ-a, bude oporba u Saboru, rekao je:
- Mi smo na Predsjedništvu donijeli odluku, a sad je stvar na Časnom sudu. Što se mene tiče, vrlo jasno znam u kojem pravcu vodim zemlju i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Tko se želi ponašati u skladu s najvišim standardima i izbjegavati ovakve nepotrebne situacije kao ona od prije dva dana je dobrodošao, a onaj tko misli da komunicirati na neki drugi način, za to mora snositi posljedice.

Na pitanje kakva je to stranka koja izbacuje članove koji im u datom trenutku nisu po volji, premijer je uzvratio protupitanjem 'dajte mi primjer'. Npr. Jadranka Kosor...
- To su vremena kad ja nisam bio predsjednik HDZ-a. Mi smo imali samo situaciju s gospodinom Tomaševićem, gdje su bile vrlo ozbiljne optužbe.


Župan Nikola Dubroslavić rekao je da je na vrlo važnom sastanku s predsjednikom vlade bilo riječi o vrlo važnim temama za našu županiju.
- Jedna je bila daljnje prometno povezivanje s našom županijom nakon realizacije Pelješkog mosta koja ide. Mi smo i dalje nepovezana županija i smatramo da to treba riješiti autocestom kako je to u našim prostornim planovima. Dogovorili smo sastanak s Hrvatskim cestama u Vladi na kojem ćemo vidjeti koji su to najbolji načini za rješavanje toga pitanja. Spomenuli smo i brzu cestu prema Zračnoj luci i utvrdili da je ona apsolutni prioritet i županije i Vlade RH. Izložio sam projekt višenamjenskog kongresnog centra i složili smo se da takav projekt treba Dubrovniku. Predlažemo da to bude kroz europska sredstva. Predložili smo i daljnje vraćanje institucija državnih tvrtka u sjedište županije i zahvalili se na tome što je vraćena Porezna uprava, što je ostala Policijska uprava i što se vraća Trgovački sud i Općinski sud u Metkoviću, ali da treba taj postupak nastaviti jer treba vratiti carinsku upravu i zavode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te poslovnu jedinicu Hrvatskih cesta.

Europska komisija će predložiti ukidanje ljetnog računanja vremena u Europskoj uniji, izjavio je predsjednik Komisije Jean Claude Juncker, a evo što europarlamentarka Dubravka Šuica kaže o tome:
- Moj je osobni stav, s obzirom da smo mediteranska zemlja, da ostane ljetno računanje vremena. To je jako dobro za naš turizam i nadam se da će tako ostati i da su ovo za sada samo rasprave. Europa je od dalekog Helsinkija do južnog Portugala i Kanara, prema tome, mislim da su potpuno heterogeni stavovi. Kad je Hrvatska u pitanju, smatram da bi trebalo ostati ljetno računanje vremena. Taj ću stav zagovarati – rekla je Šuica. Na pitanje o Milinoviću, dodala je da je iznenađena njegovim ekscesom ispred HDZ-a jer se sve moglo riješiti jednim razgovorom.
 

19. svibanj 2024 03:05