StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTOČNO U PODNE

Ključan sastanak: Hoće li HDZ uvjeriti koalicijske partnere da je Turudić idealan izbor za čelnika DORH-a?

Piše Marko Špoljar/JL
6. veljače 2024. - 10:53

Danas točno u podne u Banskom dvorima počinje ključan sastanak na kojem će šef Vlade i HDZ-a Andrej Plenković svoje koalicijske partnere (SDSS, HNS, HSLS...) morati uvjeriti kako je baš sudac Ivan Turudić idealan izbor za novog glavnog državnog odvjetnika.

Naime, bez podrške koalicijskih partnera Plenkovićev prijedlog o Turudićevom imenovanju čelnikom DORH-a ne može proći na sutrašnjem glasanju u Saboru, piše Jutarnji list.

A stvari stoje tako da premijer i dalje inzistira na svom izboru bez na to što je Jutarnji list unazad nekoliko dana objavio više tekstova sa stotinama poruka koje su izmjenjivali tadašnji predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić i Josipa (ex Rimac) Pleslić, a iz kojih je i slijepcu jasno kako je uvaženi sudac u svojim ranijim javnim istupima muljao oko prave prirode i stvarnog opsega svog poznanstva s nekadašnjom visokom dužnosnicom HDZ-a. 

- Mi na poruke gledamo isključivo s aspekta je li bilo pogodovanja prema bio kome, a iz onoga što je nama poznato, o tome nema dokaza. Ne bih rekao da je (Turudić) lagao o tome, on je možda bio reduciran u svom izričaju, zašto bi se nakon nekoliko godina kasnije ljudi sjećali svih detalja - rekao je Plenković jučer kasno poslijepodne nakon sastanka vodstva HDZ-a, komentirajući Turudićeve izjave o odnosu s Josipom Rimac na saborskom Odboru za pravosuđe.

image

Ivan Turudić, Andrej Plenković

 

Cropix

Do jučer su i koalicijski partneri iz HNS-a i HSLS-a izjavljivali da će, bez obzira na otkrića Jutarnjeg lista, u Saboru glasati za Turudićevo imenovanje novim glavnim državnim odvjetnikom. 

U međuvremenu je Jutarnji list jučer navečer objavio nove tekstove koji još teže kompromitiraju suca Turudića (primjerice, poruka Josipe Rimac koja tadašnjem glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću piše: "Turudić kad je bio kod mene, kaže možeš biti mirna - nema privođenja" ili pak "Mamić je bio u 11 u stranci s njim na sve teme od financija do Turudića i ministra sporta i izbornika").

Jesu li i to spremni "progutati" HDZ-ovi koalicijski partneri saznat ćemo za samo nekoliko sati.

Turudiću dosta i 39 glasova?

U našem je javnom prostoru, u medijima, došlo do nevjerojatne zabune kada je u pitanju izbor glavnog državnog odvjetnika, piše Novi list

Tjednima se tvrdi da je za izbor glavnog državnog odvjetnika potrebno 76 glasova, a zapravo ih je teoretski dovoljno i 39.

Glavni državni odvjetnik bira se, naime, u Saboru običnom, a ne većinom svih zastupnika. To, drugim riječima, znači da nije nužno da svi zastupnici vladajuće koalicije podrže Turudića.

27. travanj 2024 00:58