StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROSLAVA SVETOG LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA I XII SUSRET HRVATA ITALIJE U PADOVI

Don Miljenko Babaić  misu slavio, Mješoviti zbor Libertas pjesmom popratio

Piše PSD.
21. svibnja 2018. - 14:43

U nedjelju na Duhove, održan je drugi dan XII. susreta Hrvata u Italiji te proslava Sv. Leopolda Bogdana Mandića u organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Hrvatske zajednice u Venetu. U svetištu sv. Leopolda u Padovi, svečano euharistijsko slavlje, koje je predvodio don Miljenko Babaić, dekan Stonskog dekanata Dubrovačke biskupije, a Mješoviti zbor Libertas, pod dirigentskom palicom Viktora Lenerta, svojim pjevanjem uzveličao. 

Orgulje je svirala Ivana Jelača, a uz hodočasnike su također nazočili i Jasen Mesić - izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu, Neven Pelicarić - izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine: Draženka Arar - savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva, Dubravka Severinski - načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Hrvatske, Alen Matanić - voditelj Službe za gospodarsku suradnju, Nevenka Grdinić - generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu te Iva Pavić - generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu, dr. Nela Sršen - počasna konzulica Republike Hrvatske u Padovi, te predsjednici hrvatskih zajednica i udruga u talijanskoj republici.

Osvrčući se na probleme s kojima se susrećemo, kako u Domovini tako i izvan nje, don Miljenko je u svojoj propovijedi, govoreći o darovima i plodovima Duha Svetoga, između ostaloga, naglasio kako „kad govorimo jezikom ljubavi, govorimo jezikom koji svi mogu razumijeti“ jer „kad govorimo jezikom ljubavi, događa se potpuni susret“ i u tom i takvom zajedništvu moguće je prevladavati probleme, graditi i rasti.

U sklopu programa također je održan i informativni sastanak svih hrvatskih udruga i zajednica Hrvata u Italiji o zaključcima Prve sjednice drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje je iznijela Dragica Hadrović - članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnica hrvatskog iseljeništva za Italiju. Na sastanku su također sudjelovali i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te predstavnici hrvatske diplomacije u talijanskoj republici.

Susret je završio zajedničkim ručkom i druženjem.

Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik

 

02. svibanj 2024 09:08