StoryEditorOCM
DalmacijaPREAMBICIOZNI ROKOVI

Škola u Okrugu bit će spremna tek za drugo polugodište: "Usporile su nas i brojne žalbe na natječaj"

Piše PSD.
10. rujna 2014. - 00:33
Žao mi je što škola nije otvorena, jer sam obećao da će početkom ove školske godine, nakon pet godina njezine izgradnje, učenici krenuti u novu školu na području Gospina. Bio sam gotovo uvjeren da će knjige koje smo nabavili za 250 učenika od prvog do osmog razreda dočekati ih na klupama novih učionica, istaknuo je načelnik Općine Okrug Ivica Radić.

Glavnim razlozima kašnjenja Radić navodi neizdvajanje njezina projekta iz onog zajedničkog s dvoranom i igralištem, recesiju zbog koje su izostale državne i županijske potpore te da je tvrtka “Zagorje tehnobeton“, izvođač radova, otišla u predstečajnu nagodbu.

Pored toga, novi Zakon o javnoj nabavi razlogom je što se godinu dana “bore” sa žalbama koje su pristigle na natječaj objavljen za nabavu opreme.

- Natječaj je okončan prije mjesec dana, kada smo dobili i dozvolu da je škola izdvojena iz zajedničkog projekta. Za petnaestak dana bit će dovršeni svi radovi. Računamo da bismo uporabnu dozvolu mogli dobiti do Dana općine 9. studenoga kada ćemo novu školsku zgradu svečano otvoriti. Držimo da bi nastava mogla početi već tada, ali o tome će odlučiti odgovorni iz Županije, ustvrdio je Radić.

Pogrešna procjena

Vrijednost škole je 24 milijuna kuna od kojih je Općina uložila 7,5 milijuna, a ostatak su sredstva Europske banke CEBA te Županije. Zemljište površine 11.200 jvadrata ustupila je Općina. Radić podsječa kako se škola trebala graditi po jedinstvenom projektu (škola, dvorana, igralište) vrijednom 42 milijuna kuna te da je u startu napravljena pogreška u procjeni investicija, jer će ona stajati ukupno 60 milijuna kuna.

Prva faza dvorane je gotova, a potrebno je još 15 milijuna kuna za završiti je s okolišem i opremom. Do tada će učenici nastavu imati u općinskoj dvorani.

Pročelnik Županijskog ureda za školstvo prof. Zdravko Omrčen dodao je kako će učenici u klupe nove škole sjesti prvoga dana drugoga polugodišta, te da će se nastava odvijati u jednoj smjeni. Do tada će učenici od prvoga do četvrtoga razeda, kao i do sada, nastaviti školovanje u staroj zgradi područne škole OŠ “Petar Berislavić” iz Trogira, a oni stariji, od petoga do osmoga razreda, putovat će u Trogir.
Gordana DRAGAN
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 19:44