stdClass Object ( [id] => 1380184 [title] => Na Svetom Iliji, osim endemskih biljaka, nicat će i apartmani. Zasad je sigurno samo da će blizu turista letjeti meci! [alias] => na-svetom-iliji-osim-endemskih-biljaka-nicat-ce-i-apartmani-zasad-je-sigurno-samo-da-ce-blizu-turista-letjeti-meci [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Orebićani koji su nas kontaktirali uvjereni su da se sprema nekretninska izgradnja u posljednjem netaknutom prirodnom okruženju iznad njihovih glava, na brdu Sveti Ilija. No, to nije jedini problem povezan s najvišim, 961 metar visokim vrhom najpoznatije planinarske destinacije na Pelješcu: iako je važan turistički adut koji se neumorno reklamira kao omiljeno odredište izletnika, planinara i biciklista, ujedno je i državno lovište u kojem je stalno ‘lov u tijeku‘. Tako barem upozoravaju table koje je ondje postavila Šumarija Korčula.

Dakle, meci fijuču tražeći žilu kucavicu muflona ili divlje svinje, dok turisti s djecom uživaju u pogledu na dalmatinsku iglicu, endemsku vrstu koja raste samo na obroncima Sv. Ilije. Mogao bi im to biti posljednji put jer zamijeniti šuškanje čovjeka u grmlju s divljači ne bi bio usamljen slučaj. Zato bi valjda sve planinare prije uspona valjalo upozoriti da se danas i puca, pa što Bog da?!? Što je još luđe, lovoovlaštenik koji gospodari određenim lovištem uopće nema obavezu prijaviti lov, već to regulira svojim programom i rasporedom lova za pojedinu lovnu godinu.  

---

image

Robert Barić, vijećnik u Općinskom vijeću Orebića, upozorava da planinari i lov ne idu zajedno

Privatni Arhiv
---

Montipajtonovski je taj apsurd u kojem ‘Pelješac nastavlja razvijati outdoor ponudu‘, kako su to ponosno objavile sve četiri turističke zajednice s poluotoka, s pravom se dičeći ljepotama svoga kraja. Predstavili su i interaktivnu kartu Pelješca s uređenim pješačkim stazama, planinarskim putevima i brdsko-biciklističkim stazama. Mapa, naravno, uključuje Svetog Iliju, ali nigdje ne spominje opasnost od odstrela. U ovoj situaciji valjalo bi svakom gostu tutnuti u ruke barem program i raspored lova za pojedinu lovnu godinu.

Sve veći pasurd

Da bi apsurd bio veći, ovo nije jedino mjesto u Hrvatskoj gdje nitko od nadležnih ne vidi problem što izletnici i meci idu zajedno u planine. Mediji su prije nekoliko godina pisali o Samoborskom gorju, gdje su lovci smaknuli vepra u isto vrijeme dok su obitelji s djecom šetale po gorju. Čovjek iz lovačkog društva se čak požalio novinaru da ‘i na njega može naletjeti biciklist‘, hoće reći može i on biti ozlijeđen. Vrhunac apsurda je reakcija Ministarstva poljoprivrede, koje je utvrdilo da su tijekom lova ‘postavljene velike i vidljive table‘. Valjda su smatrali da je zgodno odgovornost za fijukanje metaka prebaciti na table, a na planinarima i izletnicima je hoće li se odlučiti bauljati tuda i moliti Boga da ih ne zamijene za kakvog muflona. To inače baš ide u prilog turizmu ovog kraja, koji od turizma i živi. 

---

image

Hoće li beton uništiti i ovaj dio svijeta?, pitaju se Orebićani

Privatni Arhiv
---

Vratimo se na tvrdnje da se na Svetom Iliji planira i izgradnja objekata u službi tog istog turizma. Pelješac je od izgradnje Pelješkog mosta postao dostupniji i privlačniji i za nekretninski biznis. Jedan od primjera je dosad očuvano Lovište, gdje se u obalnom pojasu odjednom gradi nekoliko vila. Prije Lovišta na meti su se našle Drače, a sad se interesna sfera širi. Masiv oko vrha Sv. Ilije proteže se od sjevernoistočne do jugozapadne obale poluotoka, dug je 6,5 kilometara i širok oko 2,5 kilometra. Pruža jedinstven pogled na morsku pučinu i otoke koji se nekome učinio financijski nedovoljno iskorišten, uvjereni su naši sugovornici, pa iznose činjenice koje vode do ovakvog zaključka.  

- Prošle godine smo saznali da Šumarija Korčula iz Blata, koja upravlja lovištem na brdu Sv. Ilija, namjerava probiti put na brdu Sv. Ilija, od brda Pišćet do ‘nove‘ kućice. Put su nazvali ‘požarni‘, što im daje pravo da ga izgrade bez da je put uvršten u prostorni plan, bez studije utjecaja na okoliš i bez građevinske dozvole. Takav je zakon. Za put nisu pitali ni javnost, tj. nas koji tu živimo i kojima je Ilija dvorište - iznosi jedan od naših sugovornika, Robert Barić, vijećnik u Općinskom vijeću Općine Orebić.

 

- Istodobno, Iliji prijeti još jedna opasnost, izgradnja žičare i apartmanskog naselja. Već 2018. godine javnosti je predstavljen idejni projekt žičare s apartmanima na Iliji. Iako se od tada javnost smirila i s vremenom je projekt zaboravljen, stvarna opasnost je narasla te je u međuvremenu u prostorni plan ucrtana još jedna žičara na Iliju. Sada u prostornom planu imamo dvije žičare, jedna je na potezu Orsan-Barinski Vrh, a druga Ruskovići-Vrh Sv. Ilija - kaže naš sugovornik.

- Kako saznajemo u konzultaciji s pravnicima, žičara ne može dobiti građevinsku dozvolu bez pristupnog puta. Štoviše, žičara se ne može graditi bez pristupnog puta, bez obzira na zakon, jer građevinski strojevi ne mogu do gradilišta bez ceste - nastavlja povezivati dvije planirane aktivnosti.

- Saznajemo i to da se pod krinkom ‘požarnog‘ puta, diljem naše države grade putevi do privatnih posjeda i u privatnom interesu u slučajevima kada normalnog javnog puta nema u prostornom planu i ne može se izgraditi na legalni način. Cesta za Žičaru na Iliji je, po svemu sudeći, još jedan takav slučaj - kazuje vijećnik Barić.

Politički pritisak

- Napomenuo bih i da je Šumarija Blato ušla u posjed Ilije poslije Domovinskog rata, vršeći politički pritisak na lokalnu lovačku udrugu iz Orebića koja je do tada upravljala Ilijom. Na protivljenje svih Orebićana, Šumarija Blato je doslovno otela Iliju - nastavlja. - Jedino što šumarija na Iliji radi je devastacija. Devastirali su muflone pa je muflon sada rijetkost, a devastirali su i okoliš. Prvi dio ‘požarnog‘ puta su već napravili i uz njega načičkali brojne visoke čeke, tik uz put. Da je lovcu što manje za hodat‘ - ironizira. - Uz čeke su, naravno, napravili i pojilišta, solišta i automatske hranilice. Ništa ‘ljepše‘ nego ubijati životinje kad je životinja žedna i gladna - nastavlja ironizirati Barić.

- Dobili smo informaciju iz Hrvatskih šuma da se tzv. ‘požarni‘ put gradi isključivo na zahtjev Šumarije iz Blata. Nedavno su u javnost pustili podli trik kojim lukavo iskorištavaju ljudsku senzibilnost, a svi smo senzibilni kad je požar ili ljudski život u pitanju. Rekli su da će odustati od gradnje puta ako vatrogasci i HGSS potpišu izjave da ne žele izgradnju puta na Iliju. Ovim lukavim spinom se stvara iluzija da je zahtjev za izgradnju puta došao od strane vatrogasaca i HGSS-a. Zato svi trebaju biti upoznati da izgradnju puta nisu tražili ni vatrogasci ni HGSS, već jedino Šumarija Blato - ističe Robert Barić, pa komentira i apsurdno-stvarnu temu lovišta u izletištu:

- Nedavno je šumarija stavila i table upozorenja uz svaki pristupni put Iliji. Tabla je doslovno strašilo za ljude. Na svim jezicima su napisali - PAŽNJA! LOV U TIJEKU! I to tu stoji non-stop - rekao nam je i priložio fotografije.

---

image

Upozorenje planinarima i izletnicima - lov je u tijeku!

Privatni Arhiv
---

- Što će turisti misliti kada vide tu tablu? Neće se usuditi poći na Iliju da ne budu ranjeni ili ubijeni od zalutalog metka. Jer je lov u tijeku, a ono podrazumijeva pucanje iz vatrenog oružja i fijukanje metaka na sve strane. Što drugo turisti mogu pomisliti? Dakle, Šumarija iz Blata nam doslovno ugrožava turizam, najvažniju granu gospodarstva! - dodaje Robert Barić.

Netko je to propisao, ja nisam

Zanimalo nas je i što o svemu kažu u Šumariji Blato, gdje su nam dali broj Stipe Juroša. Najprije smo ga pitali za probijanje požarnog puta na Iliju, evo što nam je rekao:

- Imamo ga u planu izgraditi. Protupožarni put propisan je od strane Ministarstva poljoprivrede. Šumarija ima program gospodarenja koji je propisan od ministarstva, u kojem je izgradnja protupožarnog puta planirana u desetogodišnjem razdoblju. Hoće li se napraviti ove godine, dogodine ili za dvije godine, zavisi od financijskih sredstava - pojasnio je Juroš.

Na pitanje tko je inicirao gradnju protupožarnog puta, Juroš odgovara:

- Uređivači koji propisuju program gospodarenja predlažu radove. Imate odjele u Hrvatskim šumama, pa tako i odjel uređivanja - rekao je Juroš, čime je indirektno odgovorio da su ga inicirale Hrvatske šume.    

---

image

Tomislav Ančić, načelnik Općine Orebić

Božo Radić/Cropix
---

- Tu se sve institucije moraju usuglasiti da bi se taj put mogao napraviti. Da je bilo nekih prepreka, ne bi bio propisan od Ministarstva poljoprivrede - ustvrdio je. Rok desetogodišnjeg razdoblja u kojem požarni put mora biti izgrađen je 2027. ili 2028., dodao je i istaknuo:

- Inače smo mi kao Hrvatske šume u prekršaju. Inspekcija nam može raditi gadne probleme. Ako su oni protiv puta, a sad sam dobio informaciju da nisu, neka idu s dopisima prema Ministarstvu poljoprivrede i neka oni kažu da taj put ne treba raditi. Nitko mi nikakav dopis nije dostavio. Ako kao HGSS, kao DVD i kao Općina ne želite put, stavite svoj potpis i pečat i pošaljite Ministarstvu poljoprivrede. Mi ga više ne možemo zaustaviti, to je propis. Imam informaciju da su sad odjednom svi za put - rekao je na ovu temu Juroš.

---

image

Do Ilije je u planu graditi dvije žičare

Privatni Arhiv
---

Zanimalo nas je i zašto su postavili table po brdu koje upozoravaju da je ‘lov u tijeku‘, je li taj lov stalno u tijeku i zašto se miješa s planinarskim stazama. Je li po njemu normalno da se turisti kreću lovnim područjem u kojem tabele kažu da je lov u tijeku?

- Table će ostati, a dogovor je da će se, kad ne bude lov, prikriti - rekao nam je Juroš.  

U kojem periodu traje lov?, zanimalo nas je.  

- Zavisi u kojem periodu lovci rezerviraju. Lov se obavlja tijekom cijele godine. Bilo je propusta od Hrvatskih šuma, ali odsad pa ubuduće, kad nema lova, bit će nalijepljena naljepnica na te table. Lovno-gospodarska osnova vrijedi do 2036., netko ju je propisao, ja nisam - branio se Juroš. - Moram izvršavat‘. Je li važniji planinar ili lovac, to nije pitanje za mene - zaključio je.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A LUDE KUĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => A LUDE KUĆE 2 0 9404 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-12 11:24:30 [created_by] => 3116 [created_by_alias] => Dubravka Marjanović Ladašić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-14 12:55:48 [modified_by] => 3116 [publish_up] => 2024-04-14 12:55:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na Svetom Iliji, osim endemskih biljaka, nicat će i apartmani. Zasad je sigurno samo da će blizu turista letjeti meci! page_title=Na Svetom Iliji, osim endemskih biljaka, nicat će i apartmani. Zasad je sigurno samo da će blizu turista letjeti meci! [metakey] => Sveti Ilija, turistička sezona [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26933001.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26933000.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26933002.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26933003.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26933004.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26704777.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26404010.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26933031.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Arhiv\/","Privatni Arhiv","Privatni Arhiv","Privatni Arhiv","Privatni Arhiv","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Goran Sebeli\u0107\/Cropix","Privatni Arhiv"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Netaknuta priroda Svetog Ilije na meti je nekretninskog biznisa<\/p>","

Robert Bari\u0107, vije\u0107nik u Op\u0107inskom vije\u0107u Orebi\u0107a, upozorava da planinari i lov ne idu zajedno<\/p>","

Netaknuta priroda Svetog Ilije<\/p>","

Ho\u0107e li beton uni\u0161titi i ovaj dio svijeta?, pitaju se Orebi\u0107ani<\/p>","

Do Ilije je u planu graditi dvije \u017ei\u010dare<\/p>","

Tomislav An\u010di\u0107, na\u010delnik Op\u0107ine Orebi\u0107<\/p>","

Lovno podru\u010dje isprepli\u0107e se s planinarskim i pje\u0161a\u010dkim stazama<\/p>","

Upozorenje planinarima i izletnicima - lov je u tijeku!<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1080x806","hd_26933001_1920.jpg":"1920x1080","k_26933001_1280.jpg":"1280x1280","k_26933001_1024.jpg":"1024x1024","k_26933001_640.jpg":"640x640","k_26933001_480.jpg":"480x480","k_26933001_340.jpg":"340x340","k_26933001_220.jpg":"220x220","o_26933001_1280.jpg":"1280x955","o_26933001_1024.jpg":"1024x764","o_26933001_640.jpg":"640x477","o_26933001_480.jpg":"480x358","o_26933001_340.jpg":"340x253","o_26933001_220.jpg":"220x164","h_26933001_1280.jpg":"1280x854","h_26933001_1024.jpg":"1024x683","h_26933001_640.jpg":"640x427","h_26933001_480.jpg":"480x320","h_26933001_340.jpg":"340x227","h_26933001_220.jpg":"220x147","pp_26933001_1280.jpg":"1280x1628","pp_26933001_1024.jpg":"1024x1303","pp_26933001_640.jpg":"640x814","pp_26933001_480.jpg":"480x611","pp_26933001_340.jpg":"340x432","pp_26933001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26933000_1920.jpg":"1920x1080","k_26933000_1280.jpg":"1280x1280","k_26933000_1024.jpg":"1024x1024","k_26933000_640.jpg":"640x640","k_26933000_480.jpg":"480x480","k_26933000_340.jpg":"340x340","k_26933000_220.jpg":"220x220","o_26933000_1280.jpg":"1280x960","o_26933000_1024.jpg":"1024x768","o_26933000_640.jpg":"640x480","o_26933000_480.jpg":"480x360","o_26933000_340.jpg":"340x255","o_26933000_220.jpg":"220x165","h_26933000_1280.jpg":"1280x854","h_26933000_1024.jpg":"1024x683","h_26933000_640.jpg":"640x427","h_26933000_480.jpg":"480x320","h_26933000_340.jpg":"340x227","h_26933000_220.jpg":"220x147","pp_26933000_1280.jpg":"1280x1628","pp_26933000_1024.jpg":"1024x1303","pp_26933000_640.jpg":"640x814","pp_26933000_480.jpg":"480x611","pp_26933000_340.jpg":"340x432","pp_26933000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x810","hd_26933002_1920.jpg":"1920x1080","k_26933002_1280.jpg":"1280x1280","k_26933002_1024.jpg":"1024x1024","k_26933002_640.jpg":"640x640","k_26933002_480.jpg":"480x480","k_26933002_340.jpg":"340x340","k_26933002_220.jpg":"220x220","o_26933002_1280.jpg":"1280x960","o_26933002_1024.jpg":"1024x768","o_26933002_640.jpg":"640x480","o_26933002_480.jpg":"480x360","o_26933002_340.jpg":"340x255","o_26933002_220.jpg":"220x165","h_26933002_1280.jpg":"1280x854","h_26933002_1024.jpg":"1024x683","h_26933002_640.jpg":"640x427","h_26933002_480.jpg":"480x320","h_26933002_340.jpg":"340x227","h_26933002_220.jpg":"220x147","pp_26933002_1280.jpg":"1280x1628","pp_26933002_1024.jpg":"1024x1303","pp_26933002_640.jpg":"640x814","pp_26933002_480.jpg":"480x611","pp_26933002_340.jpg":"340x432","pp_26933002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26933003_1920.jpg":"1920x1080","k_26933003_1280.jpg":"1280x1280","k_26933003_1024.jpg":"1024x1024","k_26933003_640.jpg":"640x640","k_26933003_480.jpg":"480x480","k_26933003_340.jpg":"340x340","k_26933003_220.jpg":"220x220","o_26933003_1280.jpg":"1280x960","o_26933003_1024.jpg":"1024x768","o_26933003_640.jpg":"640x480","o_26933003_480.jpg":"480x360","o_26933003_340.jpg":"340x255","o_26933003_220.jpg":"220x165","h_26933003_1280.jpg":"1280x854","h_26933003_1024.jpg":"1024x683","h_26933003_640.jpg":"640x427","h_26933003_480.jpg":"480x320","h_26933003_340.jpg":"340x227","h_26933003_220.jpg":"220x147","pp_26933003_1280.jpg":"1280x1628","pp_26933003_1024.jpg":"1024x1303","pp_26933003_640.jpg":"640x814","pp_26933003_480.jpg":"480x611","pp_26933003_340.jpg":"340x432","pp_26933003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26933004_1920.jpg":"1920x1080","k_26933004_1280.jpg":"1280x1280","k_26933004_1024.jpg":"1024x1024","k_26933004_640.jpg":"640x640","k_26933004_480.jpg":"480x480","k_26933004_340.jpg":"340x340","k_26933004_220.jpg":"220x220","o_26933004_1280.jpg":"1280x960","o_26933004_1024.jpg":"1024x768","o_26933004_640.jpg":"640x480","o_26933004_480.jpg":"480x360","o_26933004_340.jpg":"340x255","o_26933004_220.jpg":"220x165","h_26933004_1280.jpg":"1280x854","h_26933004_1024.jpg":"1024x683","h_26933004_640.jpg":"640x427","h_26933004_480.jpg":"480x320","h_26933004_340.jpg":"340x227","h_26933004_220.jpg":"220x147","pp_26933004_1280.jpg":"1280x1628","pp_26933004_1024.jpg":"1024x1303","pp_26933004_640.jpg":"640x814","pp_26933004_480.jpg":"480x611","pp_26933004_340.jpg":"340x432","pp_26933004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26704777_1920.jpg":"1920x1080","k_26704777_1280.jpg":"1280x1280","k_26704777_1024.jpg":"1024x1024","k_26704777_640.jpg":"640x640","k_26704777_480.jpg":"480x480","k_26704777_340.jpg":"340x340","k_26704777_220.jpg":"220x220","o_26704777_1280.jpg":"1280x854","o_26704777_1024.jpg":"1024x683","o_26704777_640.jpg":"640x427","o_26704777_480.jpg":"480x320","o_26704777_340.jpg":"340x227","o_26704777_220.jpg":"220x146","h_26704777_1280.jpg":"1280x854","h_26704777_1024.jpg":"1024x683","h_26704777_640.jpg":"640x427","h_26704777_480.jpg":"480x320","h_26704777_340.jpg":"340x227","h_26704777_220.jpg":"220x147","pp_26704777_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704777_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704777_640.jpg":"640x814","pp_26704777_480.jpg":"480x611","pp_26704777_340.jpg":"340x432","pp_26704777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26404010_1920.jpg":"1920x1080","k_26404010_1280.jpg":"1280x1280","k_26404010_1024.jpg":"1024x1024","k_26404010_640.jpg":"640x640","k_26404010_480.jpg":"480x480","k_26404010_340.jpg":"340x340","k_26404010_220.jpg":"220x220","o_26404010_1280.jpg":"1280x853","o_26404010_1024.jpg":"1024x682","o_26404010_640.jpg":"640x426","o_26404010_480.jpg":"480x320","o_26404010_340.jpg":"340x226","o_26404010_220.jpg":"220x146","h_26404010_1280.jpg":"1280x854","h_26404010_1024.jpg":"1024x683","h_26404010_640.jpg":"640x427","h_26404010_480.jpg":"480x320","h_26404010_340.jpg":"340x227","h_26404010_220.jpg":"220x147","pp_26404010_1280.jpg":"1280x1628","pp_26404010_1024.jpg":"1024x1303","pp_26404010_640.jpg":"640x814","pp_26404010_480.jpg":"480x611","pp_26404010_340.jpg":"340x432","pp_26404010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1186x1600","hd_26933031_1920.jpg":"1920x1080","k_26933031_1280.jpg":"1280x1280","k_26933031_1024.jpg":"1024x1024","k_26933031_640.jpg":"640x640","k_26933031_480.jpg":"480x480","k_26933031_340.jpg":"340x340","k_26933031_220.jpg":"220x220","o_26933031_1280.jpg":"1280x1726","o_26933031_1024.jpg":"1024x1381","o_26933031_640.jpg":"640x863","o_26933031_480.jpg":"480x647","o_26933031_340.jpg":"340x458","o_26933031_220.jpg":"220x296","h_26933031_1280.jpg":"1280x854","h_26933031_1024.jpg":"1024x683","h_26933031_640.jpg":"640x427","h_26933031_480.jpg":"480x320","h_26933031_340.jpg":"340x227","h_26933031_220.jpg":"220x147","pp_26933031_1280.jpg":"1280x1628","pp_26933031_1024.jpg":"1024x1303","pp_26933031_640.jpg":"640x814","pp_26933031_480.jpg":"480x611","pp_26933031_340.jpg":"340x432","pp_26933031_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6118293 Threads: 84 Questions: 1107701521 Slow queries: 0 Opens: 204892 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.047 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9932013 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/na-svetom-iliji-osim-endemskih-biljaka-nicat-ce-i-apartmani-zasad-je-sigurno-samo-da-ce-blizu-turista-letjeti-meci-1380184 [printLink] => /dalmacija/obala/na-svetom-iliji-osim-endemskih-biljaka-nicat-ce-i-apartmani-zasad-je-sigurno-samo-da-ce-blizu-turista-letjeti-meci-1380184?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291812 [name] => Sveti ilija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveti-ilija [link] => /tag/sveti-ilija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 400083 [name] => turistička sezona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticka-sezona [link] => /tag/turisticka-sezona ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A LUDE KUĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na Svetom Iliji, osim endemskih biljaka, nicat će i apartmani. Zasad je sigurno samo da će blizu turista letjeti meci! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3116 [name] => Dube Marjanović [username] => dube-marjanovi [email] => dube-marjanovi@sd.hr [password] => $2y$10$MsF3zrRQjuWwIsslvrk1v.Euywty9KhiCQGXtBRXaLBgBNRcEnVci [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dube-marjanovic-3116 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1634 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/78485bb51ea2585ac065ee7e5325541b?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26933001.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Arhiv/ [mainImageDesc] =>

Netaknuta priroda Svetog Ilije na meti je nekretninskog biznisa

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26933001.jpg [title] =>

Netaknuta priroda Svetog Ilije na meti je nekretninskog biznisa

Privatni Arhiv/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26933000.jpg [title] =>

Robert Barić, vijećnik u Općinskom vijeću Orebića, upozorava da planinari i lov ne idu zajedno

Privatni Arhiv ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26933002.jpg [title] =>

Netaknuta priroda Svetog Ilije

Privatni Arhiv ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26933003.jpg [title] =>

Hoće li beton uništiti i ovaj dio svijeta?, pitaju se Orebićani

Privatni Arhiv ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26933004.jpg [title] =>

Do Ilije je u planu graditi dvije žičare

Privatni Arhiv ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26704777.jpg [title] =>

Tomislav Ančić, načelnik Općine Orebić

Božo Radić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26404010.jpg [title] =>

Lovno područje isprepliće se s planinarskim i pješačkim stazama

Goran Sebelić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26933031.jpg [title] =>

Upozorenje planinarima i izletnicima - lov je u tijeku!

Privatni Arhiv ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Orebićani koji su nas kontaktirali uvjereni su da se sprema nekretninska izgradnja u posljednjem netaknutom prirodnom okruženju iznad njihovih glava, na brdu Sveti Ilija. No, to nije jedini problem povezan s najvišim, 961 metar visokim vrhom najpoznatije planinarske destinacije na Pelješcu: iako je važan turistički adut koji se neumorno reklamira kao omiljeno odredište izletnika, planinara i biciklista, ujedno je i državno lovište u kojem je stalno ‘lov u tijeku‘. Tako barem upozoravaju table koje je ondje postavila Šumarija Korčula.

Dakle, meci fijuču tražeći žilu kucavicu muflona ili divlje svinje, dok turisti s djecom uživaju u pogledu na dalmatinsku iglicu, endemsku vrstu koja raste samo na obroncima Sv. Ilije. Mogao bi im to biti posljednji put jer zamijeniti šuškanje čovjeka u grmlju s divljači ne bi bio usamljen slučaj. Zato bi valjda sve planinare prije uspona valjalo upozoriti da se danas i puca, pa što Bog da?!? Što je još luđe, lovoovlaštenik koji gospodari određenim lovištem uopće nema obavezu prijaviti lov, već to regulira svojim programom i rasporedom lova za pojedinu lovnu godinu.  

---

image

Robert Barić, vijećnik u Općinskom vijeću Orebića, upozorava da planinari i lov ne idu zajedno

Privatni Arhiv
---

Montipajtonovski je taj apsurd u kojem ‘Pelješac nastavlja razvijati outdoor ponudu‘, kako su to ponosno objavile sve četiri turističke zajednice s poluotoka, s pravom se dičeći ljepotama svoga kraja. Predstavili su i interaktivnu kartu Pelješca s uređenim pješačkim stazama, planinarskim putevima i brdsko-biciklističkim stazama. Mapa, naravno, uključuje Svetog Iliju, ali nigdje ne spominje opasnost od odstrela. U ovoj situaciji valjalo bi svakom gostu tutnuti u ruke barem program i raspored lova za pojedinu lovnu godinu.

Sve veći pasurd

Da bi apsurd bio veći, ovo nije jedino mjesto u Hrvatskoj gdje nitko od nadležnih ne vidi problem što izletnici i meci idu zajedno u planine. Mediji su prije nekoliko godina pisali o Samoborskom gorju, gdje su lovci smaknuli vepra u isto vrijeme dok su obitelji s djecom šetale po gorju. Čovjek iz lovačkog društva se čak požalio novinaru da ‘i na njega može naletjeti biciklist‘, hoće reći može i on biti ozlijeđen. Vrhunac apsurda je reakcija Ministarstva poljoprivrede, koje je utvrdilo da su tijekom lova ‘postavljene velike i vidljive table‘. Valjda su smatrali da je zgodno odgovornost za fijukanje metaka prebaciti na table, a na planinarima i izletnicima je hoće li se odlučiti bauljati tuda i moliti Boga da ih ne zamijene za kakvog muflona. To inače baš ide u prilog turizmu ovog kraja, koji od turizma i živi. 

---

image

Hoće li beton uništiti i ovaj dio svijeta?, pitaju se Orebićani

Privatni Arhiv
---

Vratimo se na tvrdnje da se na Svetom Iliji planira i izgradnja objekata u službi tog istog turizma. Pelješac je od izgradnje Pelješkog mosta postao dostupniji i privlačniji i za nekretninski biznis. Jedan od primjera je dosad očuvano Lovište, gdje se u obalnom pojasu odjednom gradi nekoliko vila. Prije Lovišta na meti su se našle Drače, a sad se interesna sfera širi. Masiv oko vrha Sv. Ilije proteže se od sjevernoistočne do jugozapadne obale poluotoka, dug je 6,5 kilometara i širok oko 2,5 kilometra. Pruža jedinstven pogled na morsku pučinu i otoke koji se nekome učinio financijski nedovoljno iskorišten, uvjereni su naši sugovornici, pa iznose činjenice koje vode do ovakvog zaključka.  

- Prošle godine smo saznali da Šumarija Korčula iz Blata, koja upravlja lovištem na brdu Sv. Ilija, namjerava probiti put na brdu Sv. Ilija, od brda Pišćet do ‘nove‘ kućice. Put su nazvali ‘požarni‘, što im daje pravo da ga izgrade bez da je put uvršten u prostorni plan, bez studije utjecaja na okoliš i bez građevinske dozvole. Takav je zakon. Za put nisu pitali ni javnost, tj. nas koji tu živimo i kojima je Ilija dvorište - iznosi jedan od naših sugovornika, Robert Barić, vijećnik u Općinskom vijeću Općine Orebić.

 

- Istodobno, Iliji prijeti još jedna opasnost, izgradnja žičare i apartmanskog naselja. Već 2018. godine javnosti je predstavljen idejni projekt žičare s apartmanima na Iliji. Iako se od tada javnost smirila i s vremenom je projekt zaboravljen, stvarna opasnost je narasla te je u međuvremenu u prostorni plan ucrtana još jedna žičara na Iliju. Sada u prostornom planu imamo dvije žičare, jedna je na potezu Orsan-Barinski Vrh, a druga Ruskovići-Vrh Sv. Ilija - kaže naš sugovornik.

- Kako saznajemo u konzultaciji s pravnicima, žičara ne može dobiti građevinsku dozvolu bez pristupnog puta. Štoviše, žičara se ne može graditi bez pristupnog puta, bez obzira na zakon, jer građevinski strojevi ne mogu do gradilišta bez ceste - nastavlja povezivati dvije planirane aktivnosti.

- Saznajemo i to da se pod krinkom ‘požarnog‘ puta, diljem naše države grade putevi do privatnih posjeda i u privatnom interesu u slučajevima kada normalnog javnog puta nema u prostornom planu i ne može se izgraditi na legalni način. Cesta za Žičaru na Iliji je, po svemu sudeći, još jedan takav slučaj - kazuje vijećnik Barić.

Politički pritisak

- Napomenuo bih i da je Šumarija Blato ušla u posjed Ilije poslije Domovinskog rata, vršeći politički pritisak na lokalnu lovačku udrugu iz Orebića koja je do tada upravljala Ilijom. Na protivljenje svih Orebićana, Šumarija Blato je doslovno otela Iliju - nastavlja. - Jedino što šumarija na Iliji radi je devastacija. Devastirali su muflone pa je muflon sada rijetkost, a devastirali su i okoliš. Prvi dio ‘požarnog‘ puta su već napravili i uz njega načičkali brojne visoke čeke, tik uz put. Da je lovcu što manje za hodat‘ - ironizira. - Uz čeke su, naravno, napravili i pojilišta, solišta i automatske hranilice. Ništa ‘ljepše‘ nego ubijati životinje kad je životinja žedna i gladna - nastavlja ironizirati Barić.

- Dobili smo informaciju iz Hrvatskih šuma da se tzv. ‘požarni‘ put gradi isključivo na zahtjev Šumarije iz Blata. Nedavno su u javnost pustili podli trik kojim lukavo iskorištavaju ljudsku senzibilnost, a svi smo senzibilni kad je požar ili ljudski život u pitanju. Rekli su da će odustati od gradnje puta ako vatrogasci i HGSS potpišu izjave da ne žele izgradnju puta na Iliju. Ovim lukavim spinom se stvara iluzija da je zahtjev za izgradnju puta došao od strane vatrogasaca i HGSS-a. Zato svi trebaju biti upoznati da izgradnju puta nisu tražili ni vatrogasci ni HGSS, već jedino Šumarija Blato - ističe Robert Barić, pa komentira i apsurdno-stvarnu temu lovišta u izletištu:

- Nedavno je šumarija stavila i table upozorenja uz svaki pristupni put Iliji. Tabla je doslovno strašilo za ljude. Na svim jezicima su napisali - PAŽNJA! LOV U TIJEKU! I to tu stoji non-stop - rekao nam je i priložio fotografije.

---

image

Upozorenje planinarima i izletnicima - lov je u tijeku!

Privatni Arhiv
---

- Što će turisti misliti kada vide tu tablu? Neće se usuditi poći na Iliju da ne budu ranjeni ili ubijeni od zalutalog metka. Jer je lov u tijeku, a ono podrazumijeva pucanje iz vatrenog oružja i fijukanje metaka na sve strane. Što drugo turisti mogu pomisliti? Dakle, Šumarija iz Blata nam doslovno ugrožava turizam, najvažniju granu gospodarstva! - dodaje Robert Barić.

Netko je to propisao, ja nisam

Zanimalo nas je i što o svemu kažu u Šumariji Blato, gdje su nam dali broj Stipe Juroša. Najprije smo ga pitali za probijanje požarnog puta na Iliju, evo što nam je rekao:

- Imamo ga u planu izgraditi. Protupožarni put propisan je od strane Ministarstva poljoprivrede. Šumarija ima program gospodarenja koji je propisan od ministarstva, u kojem je izgradnja protupožarnog puta planirana u desetogodišnjem razdoblju. Hoće li se napraviti ove godine, dogodine ili za dvije godine, zavisi od financijskih sredstava - pojasnio je Juroš.

Na pitanje tko je inicirao gradnju protupožarnog puta, Juroš odgovara:

- Uređivači koji propisuju program gospodarenja predlažu radove. Imate odjele u Hrvatskim šumama, pa tako i odjel uređivanja - rekao je Juroš, čime je indirektno odgovorio da su ga inicirale Hrvatske šume.    

---

image

Tomislav Ančić, načelnik Općine Orebić

Božo Radić/Cropix
---

- Tu se sve institucije moraju usuglasiti da bi se taj put mogao napraviti. Da je bilo nekih prepreka, ne bi bio propisan od Ministarstva poljoprivrede - ustvrdio je. Rok desetogodišnjeg razdoblja u kojem požarni put mora biti izgrađen je 2027. ili 2028., dodao je i istaknuo:

- Inače smo mi kao Hrvatske šume u prekršaju. Inspekcija nam može raditi gadne probleme. Ako su oni protiv puta, a sad sam dobio informaciju da nisu, neka idu s dopisima prema Ministarstvu poljoprivrede i neka oni kažu da taj put ne treba raditi. Nitko mi nikakav dopis nije dostavio. Ako kao HGSS, kao DVD i kao Općina ne želite put, stavite svoj potpis i pečat i pošaljite Ministarstvu poljoprivrede. Mi ga više ne možemo zaustaviti, to je propis. Imam informaciju da su sad odjednom svi za put - rekao je na ovu temu Juroš.

---

image

Do Ilije je u planu graditi dvije žičare

Privatni Arhiv
---

Zanimalo nas je i zašto su postavili table po brdu koje upozoravaju da je ‘lov u tijeku‘, je li taj lov stalno u tijeku i zašto se miješa s planinarskim stazama. Je li po njemu normalno da se turisti kreću lovnim područjem u kojem tabele kažu da je lov u tijeku?

- Table će ostati, a dogovor je da će se, kad ne bude lov, prikriti - rekao nam je Juroš.  

U kojem periodu traje lov?, zanimalo nas je.  

- Zavisi u kojem periodu lovci rezerviraju. Lov se obavlja tijekom cijele godine. Bilo je propusta od Hrvatskih šuma, ali odsad pa ubuduće, kad nema lova, bit će nalijepljena naljepnica na te table. Lovno-gospodarska osnova vrijedi do 2036., netko ju je propisao, ja nisam - branio se Juroš. - Moram izvršavat‘. Je li važniji planinar ili lovac, to nije pitanje za mene - zaključio je.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Arhiv/ Privatni Arhiv Privatni Arhiv Privatni Arhiv Privatni Arhiv Božo Radić/Cropix Goran Sebelić/Cropix Privatni Arhiv
Privatni Arhiv/

Netaknuta priroda Svetog Ilije na meti je nekretninskog biznisa

Privatni Arhiv

Robert Barić, vijećnik u Općinskom vijeću Orebića, upozorava da planinari i lov ne idu zajedno

Privatni Arhiv

Netaknuta priroda Svetog Ilije

Privatni Arhiv

Hoće li beton uništiti i ovaj dio svijeta?, pitaju se Orebićani

Privatni Arhiv

Do Ilije je u planu graditi dvije žičare

Božo Radić/Cropix

Tomislav Ančić, načelnik Općine Orebić

Goran Sebelić/Cropix

Lovno područje isprepliće se s planinarskim i pješačkim stazama

Privatni Arhiv

Upozorenje planinarima i izletnicima - lov je u tijeku!

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/na-svetom-iliji-osim-endemskih-biljaka-nicat-ce-i-apartmani-zasad-je-sigurno-samo-da-ce-blizu-turista-letjeti-meci-1380184 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=35a750cb018ba007a192e7f54051556d6e8e04a3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+Svetom+Iliji%2C+osim+endemskih+biljaka%2C+nicat+%C4%87e+i+apartmani.+Zasad+je+sigurno+samo+da+%C4%87e+blizu+turista+letjeti+meci%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fna-svetom-iliji-osim-endemskih-biljaka-nicat-ce-i-apartmani-zasad-je-sigurno-samo-da-ce-blizu-turista-letjeti-meci-1380184 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fna-svetom-iliji-osim-endemskih-biljaka-nicat-ce-i-apartmani-zasad-je-sigurno-samo-da-ce-blizu-turista-letjeti-meci-1380184 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A LUDE KUĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaA LUDE KUĆE

Na Svetom Iliji, osim endemskih biljaka, nicat će i apartmani. Zasad je sigurno samo da će blizu turista letjeti meci!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
14. travnja 2024. - 14:55

Orebićani koji su nas kontaktirali uvjereni su da se sprema nekretninska izgradnja u posljednjem netaknutom prirodnom okruženju iznad njihovih glava, na brdu Sveti Ilija. No, to nije jedini problem povezan s najvišim, 961 metar visokim vrhom najpoznatije planinarske destinacije na Pelješcu: iako je važan turistički adut koji se neumorno reklamira kao omiljeno odredište izletnika, planinara i biciklista, ujedno je i državno lovište u kojem je stalno ‘lov u tijeku‘. Tako barem upozoravaju table koje je ondje postavila Šumarija Korčula.

Dakle, meci fijuču tražeći žilu kucavicu muflona ili divlje svinje, dok turisti s djecom uživaju u pogledu na dalmatinsku iglicu, endemsku vrstu koja raste samo na obroncima Sv. Ilije. Mogao bi im to biti posljednji put jer zamijeniti šuškanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:36