StoryEditorOCM
DubrovnikGrad po mjeri građana

Kreće zona posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre, prvi usvojili Plan prihvatnog kapaciteta, dvije višečlane obitelji useljavaju u zidine

Piše Grad Dubrovnik
18. svibnja 2024. - 08:52

GRAD POSTAVLJA PRIMJER
Dubrovnik uvodi zonu posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre

Odluka o uvjetima ulaska, prometa i izlaska vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika usvojena je na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Dubrovnik je tako postao prvi grad u Republici Hrvatskoj koji uvodi ovakvu zonu, a odlukom će se na trajno održiv način riješiti problem prevelikog prometnog opterećenja oko povijesne jezgre, s glavnim fokusom na potrebe građana i održivost.

image

Zona posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre

Grad Dubrovnik/

Posebni uvjeti za prometovanje zonom vrijedit će od 1. ožujka do 30. studenoga, dok će preostala tri mjeseca ulaz i prometovanje zonom biti bez ograničenja. Novom odlukom u zoni oko povijesne jezgre moći će prometovati građani Dubrovnika, stanovnici okolnih općina, turisti i vozila određene kategorije, ali svi s potrebnim propusnicama na temelju reguliranog statusa, dok nekim vrstama vozila, poput kampera, ulazak neće biti moguć. Za promet u toj zoni četiri vrste propusnica (zelena, plava, žuta i smeđa) izdavat će nadležni upravni odjel. Odluka je rezultat napora ove gradske uprave da Vlada RH izmijeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Nova godina - novi režim

S primjenom Odluke započet će se 1. rujna ove godine u testnoj fazi, a od 1. siječnja 2025. primjenjivat će se u punom opsegu, uključujući prekršajne odredbe i naplatu kazne.

 

PRVI U HRVATSKOJ PREMA UNESCO-OVIM SMJERNICAMA

Grad Dubrovnik usvojio Plan prihvatnog kapaciteta

Studija prihvatnog kapaciteta svjetskog dobra UNESCO-a, izrađivača Sveučilišta u Dubrovniku, većinom glasova vijećnika usvojena je na 32. sjednici Gradskog vijeća. Po svojim istraživačko-znanstvenim komponentama Studija je najsveobuhvatniji dokument ovakve vrste u Republici Hrvatskoj. Izrađena je sukladno UNESCO-ovim smjernicama za održivo upravljanje turizmom na područjima svjetske baštine, koji naglašava potrebu razumijevanja turističkih tokova na određenoj lokaciji, prva takva u Hrvatskoj.

Jedinstveni model po kojemu je Plan izrađen uzima u obzir sve vrste dionika na području svjetskog dobra i to: stanovnike nastanjene na lokalitetu (za potrebe istraživanja provedeno je ispitivanje stavova građana povijesne jezgre, njih čak 259), zaposlenike čija se radna mjesta nalaze na području svjetskog dobra, stacionarne turiste u hotelima i privatnom smještaju na području svjetskog dobra te dnevne posjetitelje koji se sastoje od posjetitelja smještenih u drugim dijelovima grada Dubrovnika, posjetitelja smještenih u ostatku Urbanog područja Dubrovnik i posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima.

Plan prihvatnog kapaciteta

Prvi dubrovački Plan prihvatnog kapaciteta dio je aktivnosti preuzetnih usvajanjem Plana upravljanja, također prvog u Republici Hrvatskoj, a koji se u Dubrovniku sustavno provodi.

 

REVITALIZACIJA POVIJESNE JEZGRE

Dvije obitelji s ukupno devetoro djece uselit će u gradske stanove

U sklopu jedinstvenog programa Dubrovačke stanogradnje, dvije višečlane obitelji uselit će u gradske stanove u povijesnoj jezgri. Na temelju provedenog javnog natječaja o davanju stanova u najam na području povijesne jezgre za obitelji s više djece, gradonačelnik Mato Franković uručio je ključeve stanova korisnicima koji su to pravo ostvarili natječajem: Damiru Mujanoviću i Alvini Gorinjac Čarapina.

image

Uručenje ključeva za dvije višečlane obitelji

Grad Dubrovnik/

Obitelj Mujanović ima osam članova kućanstva, dok obitelj Gorinjac Čarapina ima pet članova te će u povijesnu jezgru uskoro useliti devetoro djece. Naime, uz dva stana za koje su uručeni ključevi, u tijeku je uređenje još četiri gradska stana u povijesnoj jezgri. Grad Dubrovnik će tako stambeno zbrinuti šest dubrovačkih obitelji s više djece te će se tako doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja.

Demografska revitalizacija

Grad je pokrenuo obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina kako bi, uz kupovinu novih stambenih jedinica također unutar gradskih zidina, pozitivno utjecao na demografsku revitalizaciju.

 

POHVALE GLAVNOG TAJNIKA OWHC-a

Dubrovnik je predvodnik promjena u održivom upravljanju povijesnim sredinama

Boraveći u našem gradu glavni tajnik Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) Mikhael De Thyse uputio je zahvalu Gradu Dubrovniku na kontinuiranom doprinosu Organizaciji i na smjeru koji je Grad preuzeo te na „nadi koju pruža“ – „Dubrovnik je za nas u OWHC-u grad primjer.

image

Mikhael De Thyse iz OWHC-a

Grad Dubrovnik/

Ono što ste do sada postigli dokaz je da je moguće unaprijediti gradove i osigurati održivi razvoj urbanih povijesnih sredina, ne samo kroz zaštitu baštine nego i u korištenju baštine kao resursa za održivi razvoj, što je vrijedno divljenja“, rekao je glavni tajnik De Thyse. Izdvojio je i dubrovački i prvi hrvatski Plan upravljanja svjetskim dobrom pod zaštitom UNESCO-a rekavši kako je to, prema njegovom mišljenju, jedan od najboljih planova upravljanja na svijetu.

 

INVESTICIJA GRADA I DOMOUPRAVE

Napreduju radovi na obnovi Opskrbnog centra u Novoj Mokošici

Grad Dubrovnik je u suradnji s Domoupravom pristupio investiciji obnove Opskrbnog centra u Novoj Mokošici u svrhu poboljšanja zajedničkih dijelova zgrada i uređenja površina javne namjene s naglaskom na sigurnost građana i korisnika. Suvlasnici objekta Opskrbni centar osigurali su sredstva za sanaciju zajedničkih dijelova objekta u iznosu od 73.999,39 eura, dok Grad iz proračuna osigurava 499.663,16 eura za uređenje površina javne namjene.

image

Kompleks Opskrbnog centra u Mokošici

Grad Dubronik/

U I. fazi sanacije, na gornjoj terasi objekta, uklonjeni su stari slojevi do zdrave betonske AB ploče, napravljena je nova hidro i termo izolacija. Ugrađene su keramičke pločice te je saniran dio fasadnih zidova. U tijeku su radovi na sanaciji II. faze (donji dio objekta). Očekuje se da će radovi u cijelosti biti završeni u roku od dva mjeseca.

 

 

 

28. svibanj 2024 23:39