StoryEditorOCM
OstaloVESLANJE

Veloluške blizanke izborile finale Europskog prvenstva u Szegedu, Josipa Jurković: Nakon deset mjeseci smo imale baš dobru trku!

Piše Tonči Vlašić
25. travnja 2024. - 14:30

Ivana i Josipa Jurković izborile su u dvojcu bez kormilara plasman u finale Europskog prvenstva u veslanju, koje je danas počelo u mađarskom Szegedu i završava u nedjelju, 28. travnja.

Veloluške blizanke, koje su ponikle u Ošjaku, to su uspjele drugim mjestom u prvoj kvalifikacijskoj skupini. Ciljem su prošle nakon posade Grčke. Evangelia Anastasiadou i Christina Ioanna Bourmpou su 2000 metara izveslale za 7 minuta, 14 sekundi i 4 stotinke, samo sekundu i 76 stotinki brže od Ivane i Josipe za kojima je posada Češke, koja je bila treća u skupini, zaostala pet sekundi i 29 stotinki. Četvrta je ciljem prošla posada Nizozemske, a peta posada Poljske.

U drugoj kvalifikacijskoj skupini finale su izborile posade Rumunjske (7:05.52) i Velike Britanije (7:13.07), dok će treća Njemačka, četvrta Italija i peta Francuska u repasaž skupa s Češkom, Nizozemskom i Poljskom. Dvije najbolje posade u repasažu će veslati u finalu, koje je u nedjelju, 28. travnja, u 12.35 sati.

- Odvozile smo utrku kao da drugi ne postoje na stazi, te smo nakon deset mjeseci imale baš dobru utrku. Uspjele smo sačuvati malo snage i za finale – rekla je Josipa Jurković.

Zbog bolesti, početkom rujna prošle godine, Ivana i Josipa su ostale bez prilike ostvariti dobar plasman na Svjetskom prvenstvu, a gdje je posada Češke, koja su danas dobile u kvalifikacijama EP-a, uspjela izboriti vizu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Međutim, imat će sestre Jurković još jednu priliku izboriti nastup na najvećem svjetskom natjecanju, te postati prva ženska posada u povijesti hrvatskog veslanja na Olimpijskim igrama. Završne kvalifikacije su u Luzernu od 19. do 21. svibnja.

01. svibanj 2024 22:32